Wantoestanden in de Luchtvaart
Wantoestanden in de Luchtvaart
ACTUEEL

Minister geeft toe toch prijsvechters vanaf Lelystad Airport

10-Dec-2019

de Stentor

 

Lelystad Airport ontkomt er niet aan om de poorten open te zetten voor prijsvechters. Dat wordt door minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) nu voor het eerst bevestigd. Daarmee koerst ze af op een botsing met de Tweede Kamer, die hier fel tegen is.
 

https://www.destentor.nl/lelystad/minister-geeft-toe-toch-prijsvechters-vanaf-lelystad-airport~aa5e5f72/

 

 

 

 

....


Lees meer

 

Nieuwe maatschappijen kunnen toch niet geweerd worden van Lelystad Airport

09-Dec-2019

nrc.nl

 

Het kabinet kan toch geen nieuwe luchtvaartmaatschappijen weren van Lelystad Airport. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) maandag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Dit botst met eerdere beloftes. In december vorig jaar zei de minister nog dat het kabinet ernaar streeft geen nieuwe nieuwe luchtvaartmaatschappijen toe te laten. Alleen maatschappijen die nu op Schiphol vliegen, zouden mogen verhuizen naar Lelystad. Ook werd in die maand een motie aangenomen, ook ondertekend door regeringspartijen ChristenUnie, CDA en D66, die Lelystad verbiedt nieuwe maatschappijen aan te trekken.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/09/nieuwe-luchtvaartmaatschappijen-toch-niet-geweerd-van-lelystad-airport-a3983184

....


Lees meer

 

Vijf incidenten in luchtruim vliegveld onderzocht

06-Dec-2019

Omroep Flevoland

 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek gestart naar vijf voorvallen in november rond Lelystad Airport. Het gaat om incidenten die in het luchtverkeersleidingsgebied van het vliegveld hebben plaatsgevonden. In alle gevallen gaat het om vliegtuigen die dicht bij elkaar in de buurt kwamen.

Naast de Onderzoeksraad is ook de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport bezig met onderzoek naar incidenten bij het vliegveld. In november kwamen er bijna honderd meldingen van voorvallen binnen bij de inspectie.

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/176427/vijf-incidenten-in-luchtruim-vliegveld-onderzocht

....


Lees meer

 

Geluidsdeskundige over Vliegbasis De Peel, Lawaai F35 slecht voor gezondheid

05-Dec-2019

Geluidsdeskundige over Vliegbasis De Peel, Lawaai F35 slecht voor gezondheid....


Lees meer

 

Kabinet kan overtredingen Schiphol niet aanpakken door onduidelijkheid stikstofregels

05-Dec-2019

Het Parool

 

Het lukt het kabinet opnieuw niet de al vier jaar geldende afspraken over het vliegverkeer wettelijk vast te leggen. Daardoor kunnen overtredingen zoals te veel nachtvluchten en te veel geluidshinder, niet worden bestraft.

 

https://www.parool.nl/amsterdam/kabinet-kan-overtredingen-schiphol-niet-aanpakken-door-onduidelijkheid-stikstofregels~b5d54f00/

....


Lees meer

 

Opnieuw ontdekt Leon Adegeest fouten in milieurapport Lelystad Airport. Het is je reinste oplichterij

04-Dec-2019

EenVandaag

 

Adegeest komt in het bezit van de 1700 pagina’s tellende stikstofberekeningen van Lelystad Airport. En hij slaat aan het rekenen. Adegeest schaft er zelfs speciaal een computer voor aan, die grote berekeningen aan kan.

Als hij de laatste stikstofberekening van Lelystad Airport vergelijkt met de eerdere versie ziet hij één groot verschil. Er is in de nieuwe berekening uitgegaan van een veel te hoge warmte-uitstoot van de vliegtuigen van en naar de luchthaven. Die warmte kan van belang zijn bij stikstofberekeningen uit met name fabrieksschoorstenen: door de warmte stijgt de uitstoot immers op, verdunt en vermengt zich en slaat over een groter oppervlak neer. Het leidt tot een lagere hoeveelheid stikstof in de natuur.

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/opnieuw-ontdekt-leon-adegeest-fouten-in-milieurapport-lelystad-airport-het-is-je-reinste-oplichter/

....


Lees meer

 

VOLE wil dat vliegveld Eelde wordt gestraft voor overtredingen

04-Dec-2019

rtv drenthe

 

De Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) wil dat vliegveld Eelde harder wordt aangepakt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. VOLE constateerde in de afgelopen maanden meerdere overtredingen rondom de sluitingstijden, maar de inspectie ging niet over tot het geven van boetes. Omwonenden willen dat wel en stapten daarom vandaag naar de bestuursrechter.

 

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/154905/VOLE-wil-dat-vliegveld-Eelde-wordt-gestraft-voor-overtredingen

....


Lees meer

 

Minister kan onwenselijke korte vrachtvluchten niet verbieden

03-Dec-2019

Up in the Sky

 

Vrachtvluchten over korte afstanden zijn niet wenselijk. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen na vragen vanuit de Tweede Kamer. Tegelijkertijd kan Van Nieuwenhuizen de vluchten ook niet verbieden, schrijft ze.

Qatar Airways

Van Nieuwenhuizen kreeg vragen van D66, CDA en ChristenUnie nadat bekend werd dat Qatar Airways een aantal vluchten uitvoerde tussen Maastricht en Luik. De afstand tussen beide vliegvelden bedraagt 38 kilometer, de vliegtijd is negen minuten.

 

 

https://www.upinthesky.nl/2019/12/02/minister-kan-onwenselijke-korte-vrachtvluchten-niet-verbieden/

....


Lees meer

 

Verdeel vliegtuigstoel hetzelfde als parkeerplek via vergunningen

02-Dec-2019

Het Parool

 

Hoe blijft vliegen bereikbaar voor mensen met een kleine beurs? Volgens René Danen is het moment gekomen om vliegtuigstoelen net zo te verdelen als parkeerruimte: via vergunningen.

 

https://www.parool.nl/columns-opinie/verdeel-vliegtuigstoel-hetzelfde-als-parkeerplek-via-vergunningen~b2c6b92a/

....


Lees meer

 

Waarom december de maand van de waarheid is voor de luchtvaart

02-Dec-2019

Het Parool

 

Het was een beetje ondeugend dat luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) pal voor de zomervakantie plannen voor de groei van Schiphol bekend maakte. Voor- en tegenstanders konden er daardoor weken niets mee. Met haar plan voor groei onder voorwaarden, dat komende maand onderdeel wordt van de Luchtvaartnota 2020-2050 die het kabinet naar de Tweede Kamer belooft te sturen, hoopt de VVD-minister een meesterzet te hebben gedaan, die met name twijfelaars in de Haagse politiek over de streep zal trekken.

 

https://www.parool.nl/nederland/waarom-december-de-maand-van-de-waarheid-is-voor-de-luchtvaart~b7765b98/

....


Lees meer

 

Termijn voor schadeclaim Lelystad Airport verloopt, juristen

30-Nov-2019

de Stentor

 

Termijn voor schadeclaim Lelystad Airport verloopt, juristen: ‘Dien claim in voor het te laat is’

 

Juristen waarschuwen dat inwoners die schade lijden als gevolg van de opening van Lelystad Airport snel een claim moeten indienen. Over drie maanden verloopt de termijn. ,,Straks heb je geen poot om op te staan als je woning minder waard wordt.”

 

https://www.destentor.nl/flevoland/termijn-voor-schadeclaim-lelystad-airport-verloopt-juristen-dien-claim-in-voor-het-te-laat-is-br~ab034499/?referrer=https://t.co/p8QbtWx6nE?amp%3D1

....


Lees meer

 

Piloten Veiligheid op Lelystad Airport in gevaar

29-Nov-2019

Omroep Flevoland

 

Piloten: ’Veiligheid op Lelystad Airport in gevaar’

 

 

De veiligheid op en rondom Lelystad Airport is in gevaar. Dat zeggen verschillende bedrijven die van het vliegveld gebruikmaken. Er wordt gewezen naar de invoering van luchtverkeersleiding als oorzaak. Piloten geven aan zich minder veilig voelen sinds de komst daarvan, zo’n drie weken geleden.

Vlieglessen stopgezet
Het bedrijf Wings over Holland heeft zelfs besloten om tot eind dit jaar helemaal geen vlieglessen meer te geven. "We hebben afgelopen dagen twee bijna-ongevallen gehad. Dat heeft mij doen besluiten dat ik hiermee moet stoppen. Het kan niet langer", zegt eigenaar Luuk van Hooijdonk.

 

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/176183/piloten-veiligheid-op-lelystad-airport-in-gevaar

....


Lees meer

 

Coalitie Anders Reizen legt eigen vliegverkeer aan banden

27-Nov-2019

AndersReizen.nu

 

Op de bijeenkomst op 18 november sloegen 24 organisaties de handen ineen om beleid door te voeren op het verduurzamen van het eigen zakelijke vliegverkeer. Daarbij tekenden de partijen ook voor de doelstelling om minimaal 7 van 15 ontwikkelde best practices te implementeren vóór 2022. Daaronder vallen onder andere:

 • Alleen vliegen op afstanden boven 700km (bijvoorbeeld met de trein naar Frankfurt, Londen en Parijs)
 • Volledig afschaffen van creative ticketing (laagste prijs is in dit geval niet meer leidend)
 • Investeren in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen of synthetische brandstoffen
 • Aanschaf van biofuels voor het zakelijk vliegverkeer (lagere CO2 -uitstoot per kilometer)

https://www.andersreizen.nu/blog/coalitie-anders-reizen-legt-eigen-vliegverkeer-aan-banden/

....


Lees meer

 

Econoom die jarenlang pleitte voor banenmotor Schiphol wil nu krimp

27-Nov-2019

Het Parool

 

Econoom die jarenlang pleitte voor ‘banenmotor Schiphol’ wil nu krimp

Een draai van 180 graden in 25 jaar. Econoom Walter Manshanden werkte in de jaren negentig mee aan onderzoeken die de groei van Schiphol en het belang van de luchthaven voor de economie en werkgelegenheid staven. Nu  pleit hij voor het tegenovergestelde. ‘Schiphol is uitgewerkt.’

 

https://www.parool.nl/amsterdam/econoom-die-jarenlang-pleitte-voor-banenmotor-schiphol-wil-nu-krimp~bc4db665/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Minister wil opening Lelystad Airport in 2020

24-Nov-2019

Dagblad van het Noorden

 

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) denkt dat Lelystad Airport in de loop van volgend jaar open kan voor vakantievluchten. Als het aan de VVD-bewindsvrouw ligt, kunnen luchtvaartmaatschappijen er in ieder geval terecht bij het ingaan van hun winterdienstregeling op 1 november. "Het liefst eerder", aldus Van Nieuwenhuizen.

 

https://www.dvhn.nl/binnenland/Minister-wil-opening-Lelystad-Airport-in-2020-25059900.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2FdWUNJuZKks%3Famp%3D1

....


Lees meer

 

Segers: coalitie is niet heilig

24-Nov-2019

nos.nl

 

Op het congres werd ook gestemd over een motie waarin de Tweede Kamerfractie werd opgeroepen om helemaal een streep te zetten door vliegveld Lelystad, en in plaats daarvan te investeren in duurzamere landbouw. Die motie werd door een ruime meerderheid verworpen.

 

https://nos.nl/artikel/2311668-segers-coalitie-is-niet-heilig.html

....


Lees meer

 

Gezocht: Toekomstbouwers, student, scholier, experts die van een duurzame uitdaging houden

24-Nov-2019

Code Oranje

 

Er is veel te doen over Lelystad Airport.
De kans is aanwezig dat het vliegveld helemaal niet open gaat. Lelystad Airport is 275 hectare groot (ter vergelijk in 275 hectare passen 550 voetbalvelden).
Hoe maken we samen een nieuwe duurzame omgeving?
Stuur jouw idee in voor 4 januari 2020!

Alle ideeën zijn welkom, zolang ze maar passen binnen de Donut-theorie* van Kate Raworth en de SDGs**.

 

https://www.wijzijncodeoranje.nl/hackathon/

....


Lees meer

 

Alliantie tegen uitbreiding MAA: alle seinen staan op rood

24-Nov-2019

De Limburger

 

Namens de Alliantie tegen uitbreiding van Maastricht Aachen Airport heeft Frank Wormer vrijdagmiddag als inspreker bij Provinciale Staten gehakt gemaakt van de plannen van de provincie met het vliegveld.

 

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191122_00133895/alliantie-tegen-uitbreiding-maa-alle-seinen-staan-op-rood

....


Lees meer

 

Air pollution nanoparticles linked to brain cancer for first time

22-Nov-2019

The Guardian

 

The new study, published in the journal Epidemiology, found that a one-year increase in pollution exposure of 10,000 nanoparticles per cubic centimetre – the approximate difference between quiet and busy city streets – increased the risk of brain cancer by more than 10%.

 

https://amp.theguardian.com/environment/2019/nov/13/air-pollution-particles-linked-to-brain-cancer-in-new-research?__twitter_impression=true

 

NB Vliegtuigen stoten enorme hoeveelheden ultrafijnstof (nanoparticles) uit. Verhoogde waardes hiervan afkomstig van Schiphol zijn tot in het Amsterdamse bos gevonden door TNO.

....


Lees meer

 

Economen: Amsterdam kan krimp Schiphol prima aan

21-Nov-2019

Het Parool

 

Krimp van Schiphol heeft een beperkt effect op de Nederlandse economie en de welvaart in groot-Amsterdam. Volgens onderzoek in opdracht van Schipholactiegroepen worden de economische lusten van de luchtvaart overschat en de lasten niet goed verrekend.

 

https://www.parool.nl/amsterdam/economen-amsterdam-kan-krimp-schiphol-prima-aan~b8582d21/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Stikstof: is het vliegtuig nou slecht of niet?

21-Nov-2019

Trouw

 

Wie het over de stikstofproblematiek heeft, praat al snel over de bouw en de boeren. Maar een vliegtuig stoot ook stikstofoxiden uit. Vier vragen en antwoorden over de betekenis van de stikstofcrisis voor de luchtvaart.

 

https://www.trouw.nl/economie/stikstof-is-het-vliegtuig-nou-slecht-of-niet~bdb95607/?referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FJrFQwTKrpo%3Famp%3D1&utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

....


Lees meer

 

Luchtvaartorganisatie Iata: Zie af van vliegtaks

21-Nov-2019

Het Parool

 

Luchtvaartorganisatie Iata maakt zich zorgen over de weerstand tegen de luchtvaartsector in Nederland.

De organisatie van luchtvaartmaatschappijen roept de Nederlandse overheid op geen onnodige obstakels op te werpen die het vliegverkeer en de economie schaden.

NB1. De rapporten van de Raad voor Veiligheid die stelde dat de grens was bereikt wat betreft de groei van Schiphol zien ze blijkbaar ook over het hoofd...
NB2. Het economisch belang is 1% van de gehele Nederlandse economie volgens het CBS.

 

https://www.parool.nl/nederland/luchtvaartorganisatie-iata-zie-af-van-vliegtaks~bd1faf76/?referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FmI9lbdpx71%3Famp%3D1

....


Lees meer

 

Luchtvaart stoot helft broeikasgas transportsector uit

20-Nov-2019

Luchtvaartnieuws.nl

 

In 2018 stootte de Nederlandse transportsector 26 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit. Dat is bijna net zoveel als in 2012. De luchtvaart draagt daar 49 procent aan bij, het wegvervoer 21 procent. Dat meldt het CBS woensdagochtend op basis van nieuwe cijfers.

 

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/72/algemeen/luchtvaart-stoot-helft-broeikasgas-transportsector-uit?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

....


Lees meer

 

Stem zodat Follow the money onderzoek doet naar vliegveld Lelystad

19-Nov-2019

Wil je dat alle wantoestanden met betrekking tot vliegveld Lelystad onderzocht worden door Follow the Money? Stem dan via deze link: https://www.ftm.nl/pitch/voorstel/306

 

Eventueel een gratis account aanmaken.

....


Lees meer

 

Minister negeert onderzoek dove vogels bij vliegvelden

18-Nov-2019

Noordhollands Dagblad

 

Dat vogels mogelijk doof worden van vliegtuiggeluid, is voor minister Cora van Nieuwenhuizen geen reden om vliegveld Lelystad niet te openen. Het onderzoek is daar te beperkt voor, meent zij.

Onderzoekers van de Manchester Metropolitan University en het Instituut Biologie Leiden keken in de buurt van Schiphol en Manchester Airport naar de invloed van lawaai op vogels. Onder meer de tjiftjaf is onderzocht. Die bleken lager te zingen.

Hans Slabbekoorn van de Leidse universiteit: „Deze vogels zingen waarschijnlijk lager omdat ze de hogere tonen minder goed kunnen horen.

 

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191115_73068037/minister-negeert-onderzoek-dove-vogels-bij-vliegvelden

....


Lees meer

 

Activist Johan Vollenbroek: Waarom moeten wij zo veel vlees exporteren?

17-Nov-2019

Het Parool

 

Vooral Schiphol kan zijn borst natmaken. Er is geen natuurvergunning en economen zijn voor MOB aan het uitrekenen hoeveel van de 500.000 vluchten per jaar van toegevoegde waarde zijn voor de Nederlandse economie. Dat zijn er hooguit zo’n 350.000 tot 400.000, schat Vollenbroek. Daarmee zet hij meteen kanttekeningen bij ons vlieggedrag en de vele vakantievluchten die we maken. “Het is geen mensenrecht om voor twee tientjes naar Alicante te vliegen,” zegt hij.

 

https://www.parool.nl/nederland/activist-johan-vollenbroek-waarom-moeten-wij-zo-veel-vlees-exporteren~bf902d43/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Vliegveld Weeze in financiŽle problemen, toekomst onzeker

17-Nov-2019

de Gelderlander

 

Vliegveld Weeze, populair bij veel inwoners in deze regio voor vakantievluchten, zit in de financiële problemen. Het aantal passagiers is drastisch teruggelopen en een flinke verhoging van de vliegtaks in Duitsland is aanstaande.

 

https://www.gelderlander.nl/duitsland/vliegveld-weeze-in-financiele-problemen-toekomst-onzeker~a974af09/

....


Lees meer

 

Cora en Carola hebben een list verzonnen

17-Nov-2019

Ede Stad.nl

 

,,Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft na lang zoeken een list verzonnen om de natuurvergunningplicht voor Lelystad Airport te ontduiken." Dat zegt Robert Tieskens van de Stichting Red de Veluwe. De stichting beraadt zich op juridische stappen.

 

,,De list staat in de brief van 13 november 2019 van Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Op pagina 6 staat dat het kabinet van plan is om een regeling in te voeren zodat projecten zonder benodigde natuurvergunning achteraf worden gelegaliseerd. Op grond van die brief geldt dat ook voor Lelystad Airport."

 

https://www.edestad.nl/lokaal/verkeer-en-vervoer/294766/cora-en-carola-hebben-een-list-verzonnen-659724

....


Lees meer

 

Rekenmodellen maken Nederland kapot

14-Nov-2019

Reformatorisch Dagblad

 

De uitkomsten van rekenmodellen worden volledig bepaald door wat de modellenmakers erin stoppen. Je kunt een model zo inrichten, dat eruit komt wat je graag wilt zien. In overheidsinstituten zijn wetenschappers bereid modellen zo in te richten, dat de uitkomst het beoogde overheidsbeleid bevestigt. Vervolgens wordt glashard beweerd dat die uitkomst wetenschappelijk verantwoord is. Echte wetenschappers weten dat métingen foute rekenmodellen kunnen ontmaskeren. Daarom hebben politici een grote hekel aan metingen.
 
Luchthavens
 
Modellen maken en verifiëren is mijn vak. Zo bestudeer ik met een wetenschappelijk team rekenmodellen die voorspellingen bieden over de hoeveelheid lawaai rond de luchthaven Schiphol. Al in 2000 hebben we het kabinet-Kok II geadviseerd in verband met het politieke gesjoemel rond het rekenmodel in de toenmalige nieuwe luchtvaartwet. Dat rekenmodel was louter gemaakt op basis van welgevallige veronderstellingen en niet geverifieerd met meetresultaten.
 

https://www.rd.nl/opinie/rekenmodellen-maken-nederland-kapot-1.1610148 

 
 
....


Lees meer

 

Schiphol stoot bijna net zoveel CO2 uit als alle autoís in Nederland bij elkaar

14-Nov-2019

de Volkskrant

 

De Schiphol Groep is in zijn eentje verantwoordelijk voor 13,6 miljoen ton CO2 per jaar, alleen al op zijn Nederlandse luchthavens (Schiphol, Lelystad, Eindhoven, Rotterdam/Den Haag). Daarmee zou de Schiphol Groep verantwoordelijk zijn voor bijna 7 procent van de totale uitstoot van CO2 in Nederland. Ter vergelijking: alle personenauto’s zijn goed voor 8,5 procent van de Nederlandse uitstoot.

 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/schiphol-stoot-bijna-net-zoveel-co2-uit-als-alle-auto-s-in-nederland-bij-elkaar~b1911be9/

....


Lees meer

 

Maastricht Aachen Airport is een bodemloze put

14-Nov-2019

De Limburger

 

HET BETOOG –De provincie Limburg heeft de overtuiging dat een regionale luchthaven nuttig is voor Zuid-Limburg. Op basis daarvan besteedden de politiek verantwoordelijken reeds tientallen miljoenen aan het in stand houden van Maastricht Aachen Airport (MAA) en verdere bestedingen worden voorzien. Vanuit het perspectief van de provincie is MAA financieel en maatschappelijk gezien een voortdurende kostenpost ofwel een bodemloze put. Luchtvaart in Zuid-Limburg is namelijk niet één keer betalen, maar meerdere keren betalen.

 

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191112_00132228/maastricht-aachen-airport-is-een-bodemloze-put

....


Lees meer

 

Friese luchtruim in de toekomst volledig voor Defensie

14-Nov-2019

Omrop Fryslan

 

Het oefengebied van Defensie boven Noord-Nederland wordt waarschijnlijk uitgebreid naar het zuiden. Dat is maandagmiddag duidelijk geworden bij de commissie geluidshinder van de vliegbasis Leeuwarden. Het betekent dat zowat het hele luchtruim boven Fryslân door de luchtmacht gebruikt kan worden om te oefenen.

 

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/918612-friese-luchtruim-de-toekomst-volledig-voor-defensie

....


Lees meer

 

Amsterdam wil duurdere vliegtickets om aantal vluchten Schiphol te verminderen

12-Nov-2019

Het Parool

 

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt gaan de prijzen van vliegtickets verder omhoog. Dat moet vliegen ontmoedigen, en daarmee het aantal vluchten op Schiphol doen afnemen.

 

https://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-wil-duurdere-vliegtickets-om-aantal-vluchten-schiphol-te-verminderen~bf6cd432/

....


Lees meer

 

Hongaarse prijsvechter Wizz Air claimt plek op Lelystad Airport

12-Nov-2019

de Stentor

 

Wizz Air staat te popelen om Lelystad Airport te gebruiken voor vluchten van en naar Oost-Europese bestemmingen. Dat blijkt uit een interview van Diederik Pen (operationeel directeur van Wizz Air) met NRC. Hij stelt dat de Hongaarse luchtvaartmaatschappij niet kan worden geweerd van de luchthaven.

 

https://www.destentor.nl/lelystad-airport/hongaarse-prijsvechter-wizz-air-claimt-plek-op-lelystad-airport~a9688e03/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&referrer=https://t.co/UBLVgs5eA1?amp=1

....


Lees meer

 

Boeren met trekkers protesteren onaangekondigd bij Schiphol

12-Nov-2019

nu.nl

 

Verschillende boeren op tractoren hebben maandag aan het eind van de middag onaangekondigd een protest gehouden op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee meldt aan NU.nl dat er in totaal 35 voertuigen aanwezig waren.

 

https://www.nu.nl/binnenland/6010274/boeren-met-trekkers-protesteren-onaangekondigd-bij-schiphol.html?redirect=1

....


Lees meer

 

Oegstgeest zonder Vlieghinder onderzoekt geluidsschade Schiphol

12-Nov-2019

Sleutelstad 93.7 FM

 

Oegstgeest zonder Vlieghinder (OZV) doet regelmatig onderzoek naar vliegbewegingen in de Leidse regio en naar de geluidsoverlast die daarvan het gevolg is. Deze maand verscheen het nieuwe rapport ‘(On)gehoorde geluidsschade van Schiphol’ met de verontrustende conclusie dat het aantal mensen dat aan gezondheidsrisico’s wordt blootgesteld door vlieglawaai veel groter is dan gedacht. In Leiden, Oegstgeest en omstreken zijn veel bewoners die dagelijks last hebben van Schiphol en zich daarover zorgen maken.

 

https://sleutelstad.nl/2019/11/10/oegstgeest-zonder-vlieghinder-onderzoekt-geluidsschade-schiphol/

....


Lees meer

 

Lelystad Airport biedt Schiphol alleen de eerste jaren ruimte

08-Nov-2019

RTV Oost

 

Alleen de eerste jaren zal Lelystad Airport een ontlasting zijn voor Schiphol. Dat staat in een nog geheim rapport dat de NOS heeft ingezien. Daarna zullen zich vooral nieuwe prijsvechters op het vliegveld vestigen. Maatschappijen die nu nog niet op Schiphol zitten, liggen politiek erg gevoelig.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/321084/Lelystad-Airport-biedt-Schiphol-alleen-de-eerste-jaren-ruimte

....


Lees meer

 

Elke week vervuilt een lege Boeing voor 9 minuten het Limburgse milieu

08-Nov-2019

de Volkskrant

 

Terwijl het kabinet kromligt om de stikstof- en broeikasgasuitstoot terug te dringen, vliegt er een lege Boeing 777 van Maastricht naar Luik, een afstand van 38 kilometer. D66 en ChristenUnie willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een einde maakt aan zulke milieuvervuilende minivluchtjes van 9 minuten.

 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/elke-week-vervuilt-een-lege-boeing-voor-9-minuten-het-limburgse-milieu~b581e23b/?referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FWjLMnjzy2a%3Famp%3D1&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook

....


Lees meer

 

Defensie vraagt na 12 jaar natuurvergunning aan voor lawaaivliegen boven Wad

25-Oct-2019

Leeuwarder Courant

 

Toenmalig staatssecretaris Jack de Vries beloofde de Tweede Kamer in 2008 dat Defensie aan zijn natuurverplichtingen zou voldoen. Dit jaar werd de Waddenvereniging en Natuurmonumenten het wachten zat. Zij dreigden met een gang naar de rechter.

 

https://www.lc.nl/friesland/Defensie-vraagt-na-12-jaar-natuurvergunning-aan-voor-lawaaivliegen-boven-Wad-24954061.html?utm_medium=article_sharing&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Onjuiste stikstofberekeningen?

24-Oct-2019

Leeuwarder Courant

 

De depositie van stikstof die afkomstig is van vliegtuigen is in Nederland veel groter dan wordt verondersteld, stellen de samenwerkende burgercomités die verenigd zijn in de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) in een woensdag verstuurde brief aan de commissie Remkes.

De huidige stikstofberekeningen nemen de hoeveelheid stikstof mee die wordt uitgestoten door vliegtuigen tot een hoogte van 900 meter. Volgens de SATL, die zich baseert op een onderzoek van de Europese Commissie uit 2004, is dit onjuist, omdat ook de stikstofuitstoot die plaatsvindt boven 900 meter een negatief effect heeft op de kwaliteit van natuurgebieden.

 

https://www.lc.nl/friesland/Onjuiste-stikstofberekeningen-Alle-stikstof-van-vliegtuigen-daalt-neer-op-aardoppervlak-24950841.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2FoGpIzRARcn%3Famp%3D1

....


Lees meer

 

Heeft minister de Kamer onjuist geÔnformeerd over geluidsberekeningen Lelystad Airport?

24-Oct-2019

RTV Oost

 

Regerings- en oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen over de geluidberekeningen voor Lelystad Airport. Ze willen weten of de berekeningen wel voldoen aan de wettelijke rekenvoorschriften. ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks hebben hierover woensdag bij elkaar 54 gedetailleerde en technische vragen aan de minister gesteld.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/320272/Heeft-minister-de-Kamer-onjuist-geinformeerd-over-geluidsberekeningen-Lelystad-Airport

....


Lees meer

 

Schiphol ligt op ramkoers met het klimaat. Schud ze wakker met een SMS

24-Oct-2019

Greenpeace

 

Met deze actie laat je Schiphol persoonlijk weten dat ze nú met een klimaatplan moeten komen. Met elke (gratis) SMS gaat er ergens bij Schiphol Group de telefoon af en wordt je bericht voorgelezen. Laat die telefoons maar rinkelen!

 

https://doemee.greenpeace.nl/noodlanding/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=RR_smsschiphol_facebook&fbclid=IwAR2u8sqWau_0Qs-AUDXBnQgx8CZEHZTdz8_NpukouLi8Y-6qclpupQuden4

....


Lees meer

 

Waarom Schiphol spotgoedkoop is

21-Oct-2019

Follow the Money

 

In 2008 heeft de luchthaven met de overheid, omwonenden en milieuorganisaties een plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar afgesproken. In 2018 werd dat plafond met 499.444 vliegbewegingen bijna geraakt. Toch nemen de luchthavengelden — het bedrag dat luchtvaartmaatschappijen moeten betalen om naar en van Schiphol te mogen vliegen — niet toe. Integendeel. De ‘aeronautical opbrengsten’, dat wil zeggen de inkomsten uit luchthavengelden, overheidsheffingen en ATC-heffingen, daalden tussen 2008 en 2017 met 37 procent.

Hierdoor is Schiphol spotgoedkoop geworden voor luchtvaartmaatschappijen.

 

https://www.ftm.nl/artikelen/vliegtaks-waarom-schiphol-spotgoedkoop-is?share=DO37U2gFksGZX8AfTxlA8xv7B6Ah%2FtRH8UMGp0ivxyWY94MTaevzSnS9Hkc%3D

....


Lees meer

 

Delfts hyperloopbedrijf haalt miljoenen op, bouwt 3 km lange testbaan

21-Oct-2019

AD.nl

 

Houter benadrukt nog maar eens de talloze voordelen van de hyperloop en wijst op de uitdijende luchtvaart met alle CO2-uitstoot van dien. ,,De hyperloop is volledig emissieloos en sneller dan het vliegtuig.” De aanleg is goedkoper dan een hsl of een magneetzweefbaan. ,,De hyperloop vergt daarnaast minder ruimte dan een hoge snelheidslijn, waarvoor een strook land van minstens 15 meter breed nodig is.”

 

https://www.ad.nl/economie/delfts-hyperloopbedrijf-haalt-miljoenen-op-bouwt-3-km-lange-testbaan~a843abf1/?referrer=https://t.co/ZvPWJpz6JV?amp=1

....


Lees meer

 

Uithoorn zwaar teleurgesteld: Er wordt nog steeds niet naar ons geluisterd

19-Oct-2019

0297.nl

 

De speciale raadsvergadering over Schiphol eindigde donderdagavond 17 oktober in een grote teleurstelling voor bewoners van Uithoorn. Met mondkapjes tegen fijnstof op liet de uitpuilende publieke tribune weten: ‘genoeg is genoeg!’. Maar de meerderheid van de raad - Gemeentebelangen, VVD en CDA - had daar geen boodschap aan. Ze vinden dat Schiphol verder mag groeien in aantallen, maar willen wel praten over hinderbeperking.

Daarmee werden de resultaten van de enquête , die de raad zelf had georganiseerd, volkomen genegeerd.

 

https://0297.nl/nieuws/79287/uithoorn-zwaar-teleurgesteld-er-wordt-nog-steeds-niet-naar-ons-geluisterd

....


Lees meer

 

Het feest is voorbij voor KLM

14-Oct-2019

NRC.nl

 

Luchtvaart en klimaat KLM heeft het 100-jarig bestaan uitbundig gevierd. Vanaf nu draait alles om een duurzame toekomst. Maar hoe?

Tegenover al die duurzame inspanningen staat een intensieve politieke lobby om belasting op tickets en kerosine tegen te houden. Als de luchtvaartsector in Den Haag ageert tegen beperkende maatregelen, is KLM de aanjager en auteur van het manifest. In interviews verkondigt Elbers steevast dat Schiphol moet kunnen blijven groeien en dat Lelystad Airport zo snel mogelijk open moet gaan.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/11/jarig-klm-zit-in-klimaatspagaat-a3976486

....


Lees meer

 

Nieuw toekomstbeeld luchtvaart: naar emissievrij reizen in 2050

08-Oct-2019

Natuur & Milieu

 

Eind 2019 komt minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) met een nieuwe luchtvaartnota 2020-2050. Deze vormt de basis voor de besluiten van het kabinet over de groei van luchthavens, de vliegroutes en de belasting op vliegen. Natuur & Milieu, Greenpeace en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland vinden dat het tijd is voor een fundamentele omslag: de luchtvaart moet passen binnen de grenzen van klimaat, natuur en gezondheid. Het stuk is ondertekend door een brede coalitie van maatschappelijke organisaties. Gezamenlijk doen we een dringende oproep aan de minister: krimp van de luchtvaart is onvermijdelijk.

 

https://www.natuurenmilieu.nl/themas/kenniscentrum/luchtvaartnota-de-toekomst-van-luchtvaart/

....


Lees meer

 

Raak geÔnspireerd, reis anders

08-Oct-2019

https://www.natuurenmilieu.nl/themas/mobiliteit/projecten-mobiliteit/luchtvaart/inspiratie/

....


Lees meer

 

Onbegrip bij Gelderse Staten: luchtverkeersleiders Lelystad Airport oefenen alvast op laagvliegen

04-Oct-2019

de Stentor

 

Wat politiek Gelderland niet wilde, gaat nu toch alvast gebeuren: vanaf begin november gaan de laagvliegroutes gelden voor vliegtuigen vanaf Lelystad Airport. En dat terwijl het vliegveld voorlopig nog niet open gaat. Maar, zo zegt de minister: er moet geoefend worden.

 

https://www.destentor.nl/lelystad-airport/onbegrip-bij-gelderse-staten-luchtverkeersleiders-lelystad-airport-oefenen-alvast-op-laagvliegen~ae4e5489/

....


Lees meer

 

Position paper Schiphol op zee

04-Oct-2019

  1. Schiphol op zee is een oplossing voor de volgende problemen:
   a. Veiligheid​ op en rondom Schiphol. De OvV heeft daarbij aangegeven dat de
   risico’s voor omwonenden van Schiphol een factor 10 hoger zijn dan toegestaan
   voor activiteiten door andere bedrijfstakken (externe veiligheid);
   b. Gezondheid​ van omwonenden. De WHO heeft de richtlijnen recent aangescherpt
   waardoor blijkt dat miljoenen omwonenden van Schiphol te maken hebben met
   gezondheidsrisico’s als gevolg van geluid. Uit onderzoek van het RIVM zijn
   gezondheidsklachten als gevolg van kortdurende blootstelling aan ultra fijnstof
   rondom Schiphol aangetoond;
   c. Leefbaarheid​ rondom Schiphol staat sterk onder druk door het toegenomen aantal
   vliegbewegingen (ook als die gemiddeld stiller zijn) en het ontbreken van
   rustperioden. Dit zoals aangegeven in het verslag van de heer Alders;
   d. Bouwbeperkingen ​als gevolg van Schiphol belemmeren het oplossen van de
   gigantische woningbouwopgave in de Randstad.
   .
  2. Het voldoen aan de klimaatdoelstellingen staat los van een verplaatsing van Schiphol:
   a. De verplaatsing heeft geen invloed op het klimaatvraagstuk;
   b. Oplossingen voor het klimaatvraagstuk zoals synthetische kerosine, elektrisch
   vliegen en beperkte krimp zijn niet of nauwelijks oplossingen voor veiligheid,
   gezondheid, leefbaarheid en bouwbeperkingen. NB: Het is een misverstand dat
   elektrisch vliegen de problemen met geluidsoverlast zou oplossen.
   .
  3. Het ministerie veronderstelt ten onrechte dat Schiphol op de huidige locatie nog veel
   toekomstige uitbreidingsmogelijkheden heeft:
   a. Met het huidige banenstelsel zijn maximaal 540.000 vluchten mogelijk nadat alle
   aanbevelingen van de OvV succesvol zijn geïmplementeerd. (NB: de opvolging
   van veel aanbevelingen bevindt zich nog in studiefase);
   b. Alternatieve banenstelsels zijn nooit goed onderzocht. Veranderingen aan de
   huidige configuratie zouden wel eens complexer kunnen zijn dan het aanleggen
   van een compleet nieuwe infrastructuur.
   .
  4. Vroeg of laat loopt Schiphol vast op de huidige locatie. Verder investeren in een systeem
   dat tegen vele grenzen aanloopt is op termijn vernietiging van kapitaal en uiteindelijk
   duurder.
   .
  5. Beperk het onderzoek niet tot Schiphol op zee. Neem ook andere luchthavens mee
   waaronder Rotterdam en Lelystad en beoordeel ook andere locaties dan op zee.
   .
  6. Als verplaatsing serieus wordt genomen moet er nu een besluit vallen in de
   Luchtvaartnota 2020-2050, anders is de kans voorgoed verkeken. Veel landen zijn ons
   voorgegaan.

Bewonersdelegatie Omgevingsraad Schiphol (ORS)

 

https://www.bewonersomgevingschiphol.nl/standpunt/position-paper-schiphol-op-zee/

 

 

....


Lees meer

 

Grootste deel van de stikstof uitstoot van vliegtuigen wordt genegeerd

04-Oct-2019

NASA

 

De stikstof uitstoot van vliegtuigen boven 3000 voet is 92%. Op cruisehoogte (10 km) heeft de stikstof uitstoot van vliegtuigen effect op de luchtkwaliteit en het klimaat.

 

 https://www.hq.nasa.gov/office/aero/pdf/7_lee_green_aviation_summit.pdf?fbclid=IwAR2Nr0BC6IgGgQfdK94nEbl7Ho32zSIqUcG1hr5r06QrVrOwkeYdywW9J0E 

....


Lees meer

 

Minister botst met Eindhoven Airport over openingstijden

04-Oct-2019

ED

 

EINDHOVEN - Eindhoven Airport heeft het aan de stok met de minister over de openingstijden van de luchthaven. Op het departement van Infrastructuur is met verwondering gereageerd op de door Eindhoven Airport aangekondigde voortzetting van late landingen in het lente- en zomerseizoen van 2020.

 

https://www.ed.nl/airport/minister-botst-met-eindhoven-airport-over-openingstijden~aba8d75b/?referrer=https://news.google.com/

....


Lees meer

 

Luchtvaart krijgt de volle laag tijdens boerenprotest

02-Oct-2019

Travelpro

 

‘De maat is vol, haal je stikstof maar weg bij Schiphol’, ‘Boeren uit de running door vliegverkeer op Schiphol zonder vergunning’ en ‘Schiphol mag los boer de klos’. Het zijn slechts enkele teksten die zijn te lezen tijdens het boerenprotest dat vandaag in heel Nederland wordt gevoerd, omdat agrariërs boos zijn op het politieke beleid en het beeld dat van hen wordt geschetst door de media. Op social media valt het op hoeveel er wordt geschreven over de luchtvaart.

 

https://www.travelpro.nl/luchtvaart-krijgt-de-volle-laag-tijdens-boerenprotest/

....


Lees meer

 

Nieuwe documenten: groot militair oefengebied Noorden komt er

02-Oct-2019

AD.nl

 

In het noordelijke deel van het Nederlandse luchtruim komt vrijwel zeker een groot militair oefengebied. Dat blijkt uit nieuwe Haagse documenten.

 

https://www.ad.nl/friesland/nieuwe-documenten-groot-militair-oefengebied-noorden-komt-er-br~aa23f4d1/

....


Lees meer

 

Elektrisch vliegen, in je dromen

30-Sep-2019

NRC.nl

 

Verduurzaming luchtvaart Vliegen met elektromotoren of biobrandstof is voorlopig niet aan de orde, schrijft . Er is maar één conclusie: om de CO2uitstoot terug te dringen, moet er minder gevlogen worden.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/04/elektrisch-vliegen-in-je-dromen-a3127927

....


Lees meer

 

Randstad bij vuilste gebieden Europa

30-Sep-2019

RTL Nieuws

 

Tien- tot vijftienduizend Nederlanders overlijden jaarlijks aan de gevolgen van vieze lucht en herrie. Vooral rond Schiphol en Amsterdam zijn de gezondheidsrisico’s hoog, blijkt uit gegevens van het RIVM. Experts roepen op tot radicale maatregelen. "Ik zou wonen in Amsterdam zeker niet aanraden."

 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4838361/kaart-lucht-vies-herrie-geluid-lawaai-gezondheid-gezond-ongezond-smerig-rivm

....


Lees meer

 

Geen besluit over groei luchtvaart voor advies Remkes

27-Sep-2019

Luchtvaartnieuws.nl

 

Er mag geen besluit worden genomen over de groei van de luchtvaart in Nederland voordat Johan Remkes advies heeft uitgebracht over het stikstofbeleid voor de luchtvaart. Dat staat in een motie die GroenLinks, SP, Partij van de Dieren, 50Plus en SGP donderdag hebben ingediend.

 

https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/72/algemeen/geen-besluit-over-groei-luchtvaart-voor-advies-remkes?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

....


Lees meer

 

Onbegrip en boze reacties op openstellen laagvliegroutes Lelystad Airport

24-Sep-2019

RTV Oost

 

Het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen om de vliegroutes naar Lelystad Airport alvast te openen, levert veel onbegrip op. Van Nieuwenhuizen heeft besloten om vanaf 7 november de laagvliegroutes over Overijssel en Gelderland open te stellen, hoewel het vliegveld voorlopig nog niet open kan gaan.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/318762/Onbegrip-en-boze-reacties-op-openstellen-laagvliegroutes-Lelystad-Airport

....


Lees meer

 

Luchtvaartverenigingen eisen uitstel start verkeersleiding Lelystad Airport

24-Sep-2019

De Stentor

 

Luchtvaartverenigingen maken bezwaar tegen de invoering van een luchtverkeersleiding op Lelystad Airport per 7 november van dit jaar. De invoering is volgens de organisaties voorbarig, zorgt voor een onnodige beperking van het vliegverkeer en leidt tot een stijging van de kosten.

 

https://www.destentor.nl/lelystad/luchtvaartverenigingen-eisen-uitstel-start-verkeersleiding-lelystad-airport~a2eb324a/

....


Lees meer

 

Schiphol is niet de enige: ook 5 andere Nederlandse vliegvelden missen natuurvergunning

24-Sep-2019

EenVandaag

 

Naast Schiphol hebben ook andere luchthavens in Nederland hun vergunningen niet op orde. Daarmee zijn ze in overtreding. Dat zegt Mobilisation for the Environment (MOB), dat de overheid heeft gevraagd te gaan handhaven.

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/schiphol-is-niet-de-enige-ook-5-andere-nederlandse-vliegvelden-missen-natuurvergunning/

....


Lees meer

 

100.000 illegale vluchten schrappen op Schiphol vindt minister Van Nieuwenhuizen onrealistisch

19-Sep-2019

EenVandaag

 

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kan zich niet voorstellen dat Schiphol 100.000 ’illegale’ vluchten moet schrappen. Dat zegt ze in reactie op de onthulling dat de luchthaven haar vergunningen niet op orde heeft.

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/item/100000-illegale-vluchten-schrappen-op-schiphol-vindt-minister-van-nieuwenhuizen-onrealistisch/?__twitter_impression=true

....


Lees meer

 

Schiphol heeft al jaren geen natuurvergunning: 100.000 vluchten illegaal

19-Sep-2019

EenVandaag

 

Schiphol is al jarenlang in overtreding omdat het niet beschikt over een natuurvergunning. Zeker 100.000 starts en landingen zijn daardoor illegaal. Dat stelt milieuorganisatie MOB, dat eerder het Nederlandse stikstofbeleid ontmantelde.

 

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/schiphol-heeft-al-jaren-geen-natuurvergunning-100000-vluchten-illegaal/

....


Lees meer

 

Den Haag wil nachtvluchten beperken, de reisbranche wil dat voorkomen met een plan

15-Sep-2019

Het Parool

 

“We hebben er geen probleem mee om een scenario uit te werken waarbij tussen twee en vijf uur ’s nachts geen vakantievluchten vertrekken,” aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

 

https://www.parool.nl/nederland/den-haag-wil-nachtvluchten-beperken-de-reisbranche-wil-dat-voorkomen-met-een-plan~b5e4cb8e/

....


Lees meer

 

Huisarts uit felle kritiek op minister Van Nieuwenhuizen na luchtvaartdebat

13-Sep-2019

Leonhard Beijderwellen reageert op uitlatingen van de minister over het RIVM-rapport ultrafijn stof. Volgens hem is het niet waar dat Nederland voorop loopt in het onderzoek naar gevolgen van ultrafijn stof voor de gezondheid. Dat is wat de minister wel zegt in het Kamerdebat van gistermiddag.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/318223/Huisarts-uit-felle-kritiek-op-minister-Van-Nieuwenhuizen-na-luchtvaartdebat?fbclid=IwAR2GNcZYb3c_40uUgiihV4cI_uPrmjclCpconwgEyYDVo2c9z-XnlavX_8s

....


Lees meer

 

Veluwse gemeenten staken overleg vliegroutes

13-Sep-2019

Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek hebben per brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laten weten dat ze geen heil zien in verdere gesprekken over routevarianten van de laagvliegroutes over die gemeenten. "Het gevoel is teleurstelling", reageert wethouder Wolbert Meijer van Heerde.

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/174090/veluwse-gemeenten-staken-overleg-vliegroutes

....


Lees meer

 

Haagse raad tegen groei van Rotterdam The Hague Airport

13-Sep-2019

https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/verkeer/haagse-raad-tegen-groei-van-rotterdam-the-hague-airport/

....


Lees meer

 

Luchtverkeersleiders beginnen alvast op Lelystad Airport, al vertrekt er geen vlucht: Dit kost een hoop

11-Sep-2019

de Volkskrant

 

Of er ooit een vliegtuig landt is onzeker, maar Lelystad Airport beschikt binnenkort al wél over een volwaardige luchtverkeersleiding. 24 luchtverkeersleiders (inclusief 11 assistenten) gaan in november aan de slag op het vakantievliegveld, ook al is de opening ervan opnieuw uitgesteld.

 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/luchtverkeersleiders-beginnen-alvast-op-lelystad-airport-al-vertrekt-er-geen-vlucht-dit-kost-een-hoop~bf1dc601/?utm_source=browser_push&utm_medium=push&utm_campaign=stdc_vk&referer=https%3A%2F%2Ft.co%2F72Nf7VLf8L%3Famp%3D1

....


Lees meer

 

Actiegroepen tegen Lelystad Airport in videoboodschap aan Tweede Kamer: Neem besluit op basis van feiten

11-Sep-2019

de Stentor

 

In een videoboodschap roepen actiegroepen tegen Lelystad Airport de Tweede Kamer op om ‘op basis van
de juiste feiten’ een besluit te nemen over de opening van de nieuwe
vakantieluchthaven. Ze hekelen de in hun ogen onjuiste informatie die het ministerie verspreidt.

 

https://www.destentor.nl/flevoland/actiegroepen-tegen-lelystad-airport-in-videoboodschap-aan-tweede-kamer-neem-besluit-op-basis-van-feiten~afbd0a16/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&referrer=https://t.co/RO0PnsDxME?amp=1

....


Lees meer

 

Eindhoven Airport: de uitbreiding vanuit de lucht

09-Aug-2019

Maartje huijben   ED

Eindhoven Airport groeit nog altijd. En dat is vanuit de lucht ook duidelijk te zien. Het aantal vliegbewegingen is ook flink gestegen. Deze zomer neemt Eindhovens Dagblad een aantal plekken met satellietfoto’s onder de loep. Deze week Eindhoven Airport.

 

https://www.ed.nl/eindhoven/eindhoven-airport-de-uitbreiding-vanuit-de-lucht~a19cfa98/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

....


Lees meer

 

Provincie Utrecht: plannen Schiphol niet ten koste van woningbouw

09-Aug-2019

Rik Sneijder   AD

Plannen voor extra woningen mogen niet in gevaar komen. Dat zegt het provinciebestuur op vragen van GroenLinks en D66. De partijen vrezen dat door uitbreiding van Schiphol belangen van de provincie Utrecht in het geding komen. Ook het lawaai van vliegtuigen moet beperkt blijven.

 

https://www.ad.nl/woerden/provincie-utrecht-plannen-schiphol-niet-ten-koste-van-woningbouw~ac345ec1/?referrer=https://t.co/BPWXo0XgRG?amp=1

....


Lees meer

 

Antwoorden vragen van Raan over doordrukken groei Schiphol

03-Aug-2019

Lammert van Raan: Antwoorden op vragen @PartijvdDieren “groeimogelijkheden” uitspraken @MinIenW binnen. De grote textexegese kan beginnen dit weekend. Krimp wordt niet uitgesloten.. dat is goed nieuws.

 

Voor de rest.... commentaren inzichten nav antwoorden zeer welkom.

 
....


Lees meer

 

Marseille airport expansion stalled on climate grounds

31-Jul-2019

Climate Home News

Marseille Provence Airport has been forced to revisit expansion plans, after the environment authority questioned how they fit with France’s climate targets

 

https://www.climatechangenews.com/2019/07/30/marseille-airport-expansion-stalled-climate-grounds/

....


Lees meer

 

Schiphol kan niet weglopen voor aansprakelijkheid voor chaos

30-Jul-2019

Nieuwsuur

Schiphol ontkent aansprakelijk te zijn voor de gevolgen van de storing in het toevoersysteem voor brandstof vorige week. Een woordvoerder van de luchthaven zegt dat Aircraft Fuel Supply (AFS), het bedrijf dat de brandstofvoorziening op Schiphol verzorgt, verantwoordelijk is.

Klaas Winters, oud-directeur van AFS, zegt tegen Nieuwsuur dat Schiphol wél (deels) verantwoordelijk is. "Schiphol en AFS moeten gezamenlijk verantwoordelijkheid erkennen en het probleem samen oplossen. Ik vind het onbegrijpelijk dat Schiphol nu doet alsof ze niet verantwoordelijk zijn."

 

 

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2295652-schiphol-kan-niet-weglopen-voor-aansprakelijkheid-voor-chaos.html

....


Lees meer

 

Deze geldstromen richting de luchtvaartindustrie zagen wij nog over het hoofd

25-Jul-2019

Follow the Money

Welke geldstromen ken jij? Die vraag stond vorige maand in ons onderzoek naar de subsidiespaghetti in de luchtvaartindustrie. In een artikel en podcast verduidelijkte Follow the Money waarom een vliegticket zo goedkoop is. Daaruit bleek ook dat er zoveel subsidies vanuit de overheid richting de luchtvaart lopen, dat we waarschijnlijk een aantal geldstromen over het hoofd hebben gezien. Daarom vroegen we aan onze lezers: welke ken jij verder nog?

 

https://www.ftm.nl/artikelen/deze-geldstromen-richting-de-luchtvaartindustrie-zagen-wij-nog-over-het-hoofd?utm_medium=social&utm_campaign=Ties-Joosten&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Overheid draait verplichte milieustudie stilletjes de nek om

25-Jul-2019

Investico

De milieueffectrapportage (MER), die het milieu in Nederland bijna dertig jaar beschermde tegen te smerige industrie of vervuilende landbouw, is de afgelopen tien jaar grotendeels in stilte afgebroken.

Het aantal rapportages – studies bedoeld om gevolgen voor milieu, gezondheid en natuur te onderzoeken – is meer dan gehalveerd. Resterende studies zijn vaak onder de maat: bijna zeventig procent van de rapporten die vorig jaar door de expertcommissie werden beoordeeld, vertonen belangrijke tekortkomingen.

https://www.platform-investico.nl/artikel/moord-op-de-mer/

....


Lees meer

 

Beperkte krimp luchtvaart schaadt economie niet

18-Jul-2019

nos.nl

De Nederlandse economie hoeft geen schade op te lopen van "een matiging van de groei of een beperkte krimp van de luchtvaart", terwijl het milieu er wel baat bij zou hebben. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft (.pdf), in opdracht van Natuur en Milieu.

In het rapport "Moet de luchtvaart groeien om onze welvaart te behouden?" is een aantal vaak geponeerde stellingen in de politiek en media onderzocht. Daaruit blijkt dat voor vijf belangrijke claims geen wetenschappelijke onderbouwing te vinden is.

 

 

https://nos.nl/artikel/2293967-beperkte-krimp-luchtvaart-schaadt-economie-niet.html

....


Lees meer

 

Belastingbetaler betaalt mee aan goedkope vluchten Ryanair

16-Jul-2019

NRC.nl

De belastingbetaler betaalt indirect mee aan de goedkope vluchten van Ryanair. Ongeveer een kwart van alle luchthavens die de Ierse luchtvaartmaatschappij gebruikt, is verlieslijdend en ontvangt overheidssubsidie, zo blijkt uit een onderzoek van de Europese lobbygroep Transport & Environment (T&E) dat dinsdagochtend wordt gepubliceerd. Ook Maastricht Aachen Airport ontvangt overheidssteun, ondanks de Nederlandse doelstellingen om de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector te verminderen, zo staat in het onderzoek.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/15/belastingbetaler-betaalt-mee-aan-goedkope-vluchten-ryanair-a3967160

....


Lees meer

 

Wij zijn niet tegen luchtvaart, maar de gezondheid van burgers moet bovenaan staan

16-Jul-2019

RTV Rijnmond

Vertrekkende en landende vliegtuigen op Rotterdam The Hague Airport zijn een groeiende ergernis bij omwonenden van het vliegveld. Het aantal klachten neemt aanzienlijk toe. De provincie Zuid-Holland schakelt bewoners in om de geluidsoverlast van vliegtuigen in kaart te brengen.

 

https://www.rijnmond.nl/nieuws/183982/Wij-zijn-niet-tegen-luchtvaart-maar-de-gezondheid-van-burgers-moet-bovenaan-staan

....


Lees meer

 

Gemeenten Noord-Holland Noord trekken in dossiers Schiphol en Lelystad samen op

16-Jul-2019

Noordhollands Dagblad

Vinger aan de pols bij groei vliegbewegingen

 

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190716_47516777/gemeenten-noord-holland-noord-trekken-in-dossiers-schiphol-en-lelystad-samen-op-vinger-aan-de-pols-bij-groei-vliegbewegingen?utm_source=google&utm_medium=organic

....


Lees meer

 

Geluid als groeiend milieuprobleem

16-Jul-2019

Vroege Vogels

Steeds meer vliegtuigen, steeds meer auto’s, steeds meer festivals, steeds meer herrie. Het is in Nederland zelden echt stil. En de overlast aan geluid zal de komende jaren alleen maar groeien. Dat zegt Erik Roelofsen van de stichting Geluidshinder. Het wordt volgens hem een van de grootste milieuproblemen van de toekomst. En daarom pleit hij voor een ‘Gezond Geluidsakkoord’. Een soort deltaplan tegen geluidsoverlast.

 

https://www.nporadio1.nl/vroege-vogels/onderwerpen/507595-geluid-als-groeiend-milieuprobleem

....


Lees meer

 

Stuurgroep staat pal achter advies ontwikkeling Eindhoven Airport

13-Jul-2019

Rob Burg    ED

EINDHOVEN - De stuurgroep van randgemeenten, provincie en Eindhoven Airport steunt unaniem het advies van Pieter van Geel voor de toekomst van de luchthaven.

Vermindering van het vliegtuiggeluid en een schonere en stillere vloot zijn daarin belangrijke pijlers. Met name het ‘sturen op geluid’ in plaats van simpelweg een plafond in te stellen voor het aantal vluchten, wordt omarmd door de Stuurgroep Eindhoven Airport na 2019. Dat heeft zij vrijdag in een schriftelijke reactie aan minister Van Nieuwenhuizen laten weten.

 

https://www.ed.nl/eindhoven/stuurgroep-staat-pal-achter-advies-ontwikkeling-eindhoven-airport~ae920694/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

....


Lees meer

 

Er komen veel nieuwe huizen rond Schiphol. Is er over het woongenot nagedacht?

13-Jul-2019

Johan P. Buwalda    NederlandsDagblad

Schiphol is een van de grootste luchtvervuilers en veroorzaker van geluidshinder in ons land. En daaromheen gaan we nóg meer woningen bouwen. Hoe kun je het bedenken!

 

https://www.nd.nl/nieuws/opinie/er-komen-veel-nieuwe-huizen-rond-schiphol-is-er.3466773.lynkx

....


Lees meer

 

Overlast vliegveld Bierset niet eenvoudig op te lossen

13-Jul-2019

Jean van Hoof    1Limburg

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zegt dat het probleem van de geluidsoverlast in Eijsden door vliegtuigen van vliegveld Bierset bij Luik niet eenvoudig op te lossen is.

"Ik kan niks beloven", zo stelde zij na afloop van een gesprek met omwonenden en burgemeester Dieudonné Akkermans in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten. Simpelweg de afspraken met België uit 2013 opzeggen, noemde zij geen reëel alternatief. "Zo eenvoudig zit de wereld niet in elkaar."

 

https://www.1limburg.nl/overlast-vliegveld-bierset-niet-eenvoudig-op-te-lossen

....


Lees meer

 

Aalsmeer gaat vuist maken tegen Schiphol

13-Jul-2019

Nieuwe Meerbode

Aalsmeer – Schiphol, Tweede Kamer en minister van Nieuwenhuizen opgelet: Aalsmeer is klaar met ‘bulder-buurman’ Schiphol en heeft een vuist gemaakt om de leefbaarheid in haar gemeente terug te krijgen. Afgelopen donderdag 11 juli is het college en de gemeenteraad teruggekomen van zomerreces en heeft in een extra raadsvergadering de motie ‘Genoeg is genoeg’ (teveel is teveel) unaniem aangenomen.

 

Volgens Judith Keessen van D66 zet Schiphol niet alleen de veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van inwoners op het spel, maar zal uitbreiding Aalsmeer ook economisch raken. “De jachthavens lopen nu al leeg. De bootjesmensen hebben ook geen zin in herrie. En geef ze ongelijk, vliegtuigen volgen elkaar boven de Poel regelmatig om de minuut op.”

 

https://www.meerbode.nl/aalsmeer-gaat-vuist-maken-tegen-schiphol/

....


Lees meer

 

Overheid u bent er voor de burger, niet voor de luchtvaart

13-Jul-2019

NRC

Als het aan het kabinet ligt, is de bovengrens van 500.000 vluchten voor Schiphol in 2021 verleden tijd, maakte minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) 5 juli bekend. Het kabinet wil deze groei alleen toestaan als de hinder voor omwonenden afneemt, zei de minister erbij.

Deze keuze voor groei van Schiphol is voorbarig en het kabinet verstoort er de zorgvuldige voorbereiding van haar Luchtvaartnota 2020-2050 mee.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/12/overheid-u-bent-er-voor-de-burger-niet-voor-de-luchtvaart-a3966976

 

NB De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu. Grondwet, Artikel 21

....


Lees meer

 

Het Nederlandse luchtvaartbeleid zou zin hebben in Congo

10-Jul-2019

Het Nederlandse luchtvaartbeleid zou zin hebben in Congo....


Lees meer

 

Petitie Nee tegen groei van Schiphol

10-Jul-2019

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat Schiphol onder voorwaarden verder mag groeien tot 540.000 vliegbewegingen, een toename van bijna 10 procent ten opzichte van de huidige situatie. Dit is onverantwoord voor omwonenden en milieu.

 

https://petities.nl/petitions/nee-tegen-groei-van-schiphol

....


Lees meer

 

Onduidelijk of Schiphol veiliger is geworden

10-Jul-2019

Luchtvaartnieuws

Uit de tweede voortgangsrapportage over de veiligheid van Schiphol van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, blijkt dat het nog onduidelijk is of Schiphol veiliger is geworden door het net, of nog niet, implementeren van nieuwe veiligheidsmaatregelen.

 

https://www.upinthesky.nl/2019/07/10/onduidelijk-of-schiphol-veiliger-is-geworden/

....


Lees meer

 

Schiphol wordt groter gemaakt dan het is

08-Jul-2019

2003   Trouw

Het is niet de eerste keer dat het belang van Schiphol voor de nationale economie wordt benadrukt. En zeker niet de laatste keer. Bij discussies over geluidshinder wordt dat belang ook keer op keer van stal gehaald om klagende bewoners van naburige gemeenten de mond te snoeren. Is dit wel terecht? Dat milieugroepen het belang van Schiphol bagatelliseren ligt voor de hand. Maar ook onder economen wordt zwaar getwijfeld aan het beeld dat Schiphol zo goed als onmisbaar zou zijn voor de economie.

 

https://www.trouw.nl/nieuws/schiphol-wordt-groter-gemaakt-dan-het-is~b2a29b60/?referer=https%3A%2F%2Ft.co%2FQaZTxACuzx

....


Lees meer

 

Schiphol helemaal niet goed voor economie

07-Jul-2019

NPO Radio 1

Minister Cora van Nieuwenhuizen:‘Schiphol is een pijler van onze economie’. Maar: is dat wel zo? Onderzoeksjournalist Ties Joosten van Follow The Money volgde de discussie op de voet en gelooft ook niet dat Schiphol zo goed is voor de economie als vaak wordt gedacht.

 

https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/506843-schiphol-helemaal-niet-goed-voor-economie

....


Lees meer

 

Omwonenden vliegbasis De Peel gruwen van komst straaljagers

04-Jul-2019

Harry Weerts     ED

De Peel over een tijdje weer in gebruik nemen als luchtmachtbasis? Statenlid Willemieke Arts (SP) vindt het een onzalig plan. ,,Brabant is al bovenmatig ‘gezegend’ met vliegbases en dan willen jullie straks ook weer vanaf De Peel vliegen?”, zo stelt ze tijdens een informatieavond maandag in Gemert een retorische vraag.

 

https://www.ed.nl/de-peel/omwonenden-vliegbasis-de-peel-gruwen-van-komst-straaljagers~a7d06333/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

....


Lees meer

 

Voortdurend vlieglawaai boven Castricum

04-Jul-2019

’Stop groei Schiphol en schaf nachtvluchten af’.

 

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190704_79896910/voortdurend-vlieglawaai-boven-castricum-stop-groei-schiphol-en-schaf-nachtvluchten-af?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_content=%2FDvCb3LZ0xZ&fbclid=IwAR07toX3LdHteBwOJ0zhZxptt6RElZA4FMSHETQS4opD4AdLln38-PRd1xA

....


Lees meer

 

Milieuorganisaties Schiphol laten groeien is waanzin

04-Jul-2019

nos.nl

"Schiphol laten groeien in tijden van klimaatcrisis is waanzin", zeggen milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

 
Volgens de organisaties heeft het kabinet een tunnelvisie als het om vliegen gaat. "De uitstoot van de luchtvaart is gigantisch en dat lijkt toch weer gewoon te worden genegeerd", zegt Dewi Zloch namens de milieuorganisaties op Radio 1.
 
....


Lees meer

 

Kabinet: Schiphol mag in 2021 weer gaan groeien

04-Jul-2019

https://nos.nl/artikel/2292018-kabinet-schiphol-mag-in-2021-weer-gaan-groeien.html

....


Lees meer

 

Uitstel opening Lelystad Airport is bliksemafleider voor slecht nieuws

03-Jul-2019

RTV Oost

Maar het belangrijkste onderwerp in de Kamerbrief zijn de bijna tienduizend zienswijzen die begin dit jaar bij het ministerie zijn binnen gekomen. Burgers en betrokken instellingen konden in die zienswijzen aangeven wat zij vinden van de openstelling van Lelystad Airport.
 
Van Nieuwenhuizen had aangegeven dat ze uiterlijk in mei met een reactie op die zienswijzen zou komen. Dat antwoord is er nu.Uit de brief blijkt dat de minister feitelijk nagenoeg niets doet met de talloze zienswijzen.
 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315124/Uitstel-opening-Lelystad-Airport-is-bliksemafleider-voor-slecht-nieuws 

 

NB Dit vermoeden we al nav voorgaande zienswijzen. Hiermee is participatie dus een wassen neus.

....


Lees meer

 

Lelystad Airport definitief niet open volgend jaar

02-Jul-2019

nos.nl

De geplande opening van Lelystad Airport in april volgend jaar gaat definitief niet door. De uitspraak van de Raad van State over de aanpak van de uitstoot van stikstof gooit roet in het eten, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

 

https://nos.nl/artikel/2291667-lelystad-airport-definitief-niet-open-volgend-jaar.html

....


Lees meer

 

Platform Vliegoverlast verzoekt Unesco om de wereld erfgoed status van Amsterdam op te schorten

02-Jul-2019

Platform Vliegoverlast Amsterdam

Persbericht

 
AMSTERDAM 29 juni 2019 - Platform Vliegoverlast Amsterdam, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor burgerbelangen inzake luchtverkeershinder, heeft de Unesco Wereld Erfgoed Organisatie verzocht de status van Amsterdam als cultureel erfgoed op te schorten in afwachting van maatregelen die de historische binnenstad beschermen tegen de gevaren van het sterk toegenomen aantal vliegbewegingen boven de binnenstad.
 
Vliegveld Schiphol, op slechts 9 km. van de stad gelegen, is inmiddels de derde luchthaven van Europa en de elfde ter wereld. Naar verwachting worden dit jaar de maximaal toegestane 500.000 vliegtuigbewegingen bereikt.....


Lees meer

 

Ultrafijnstof door vliegtuigen vraagt om maatregelen van Schiphol

02-Jul-2019

AVROTROS Redactie    EenVandaag

De uitgestoten ultrafijnstof rondom Schiphol is schadelijker voor de gezondheid dan werd gedacht. Vooral kinderen en jongvolwassenen lijden eronder. Onderzoek van het RIVM, de Universiteit Utrecht en het Academisch Medisch Centrum wijst op de schadelijke gevolgen. In Radio EenVandaag roept Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op tot maatregelen van de luchthaven.

 

https://www.nporadio1.nl/binnenland/17320-ultrafijnstof-door-vliegtuigen-vraagt-om-maatregelen-van-schiphol?fbclid=IwAR1soWeiyDzur64em-bfu6_qy0UIL3m_rHGaPJCZxiEzW71_C0dkkt20ngc

 

....


Lees meer

 

Ultrafijnstof door vliegtuigen vraagt om maatregelen van Schiphol

02-Jul-2019

Ultrafijnstof door vliegtuigen vraagt om maatregelen van Schiphol....


Lees meer

 

Omwonenden Schiphol meten geluidshinder zelf

02-Jul-2019

Herman Stil     Het Parool

Omwonenden van Schiphol grijpen de macht en gaan zelf de geluidshinder van vliegverkeer meten. ‘Van een gemiddelde word ik ’s nachts niet wakker, van een geluidspiek wel.’

 

https://www.parool.nl/amsterdam/omwonenden-schiphol-meten-geluidshinder-zelf~b66f51c8/?fbclid=IwAR30Lf_Mbp6YSA9M_xG2mVbq-ETC_erqy71dAYejUz1mymSLSJNDjJWYMBE

....


Lees meer

 

De Nederlandse economie is beter af zonder Lelystad Airport

25-Jun-2019

DalfsenNet

REGIO – Uit onafhankelijk onderzoek naar beleidsalternatieven voor de luchtvaart blijkt dat de voorgenomen opening van Lelystad Airport gestoeld is op incorrecte onderzoeksresultaten.....


Lees meer

 

Kamervragen over de grote subsidies voor de luchtvaart door PvdD, GroenLinks en SP

23-Jun-2019

https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-van-raan-kr%C3%B6ger-la%C3%A7in-over-de-buitensporige-subsidie-van-de-luchtvaartsector?fbclid=IwAR2aETHlGrKTkel88eSGP2GmKb9dd6BAlmjViz_q5EWj2dPYa_eovhPXtWo

....


Lees meer

 

Een goedkoop vliegticket komt niet uit de lucht vallen

22-Jun-2019

Follow the Money

Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Een deel van het antwoord ligt besloten in de enorme subsidiestromen richting de luchtvaartindustrie.

 

https://www.ftm.nl/artikelen/een-goedkoop-vliegticket-komt-niet-uit-de-lucht-vallen?share=1&utm_source=Twitter&utm_medium=social&utm_campaign=Vliegsubsidie&utm_content=FTM0615

....


Lees meer

 

Meldingen over geluidsoverlast vliegveld nemen fors toe

19-Jun-2019

RTV Rijnmond

Burgers rondom Rotterdam The Hague Airport klagen steeds meer over het geluid van vliegtuigen. In de maanden februari, maart en april werden 12.660 meldingen over geluidsoverlast gedaan. Dat is 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode in 2018.

 

https://www.rijnmond.nl/nieuws/182939/Meldingen-over-geluidsoverlast-vliegveld-nemen-fors-toe

....


Lees meer

 

Is geluidsvervuiling de volgende gezondheidscrisis?

14-Jun-2019

De Monitor

Engelstaligen hebben er een mooi woord voor: noise pollution, oftewel ‘geluidsvervuiling’. Stel je een landschap voor dat bezaaid ligt met plastic rommel. Zo ziet onze leefomgeving er in geluidstermen uit: een vuilnisbelt.

 

https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/is-geluidsvervuiling-de-volgende-gezondheidscrisis?fbclid=IwAR3g3gxllmKmyc62p1IjumM-iczqgGEb6bNtY--xY8-Lqa9jw2ra4kRR1CA

....


Lees meer

 

Nachtvluchten op Maastricht Airport in toekomst niet uitgesloten

13-Jun-2019

Peter Bruijns    De Limburger

Vliegtuigen die tot 2.00 uur in de nacht en vanaf 5.00 uur landen en opstijgen vanaf Maastricht Aachen Airport. Dat is één optie die wordt beschreven in een toekomstverkenning voor de Nederlandse luchtvaart.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190610_00109407/optie-nachtvluchten-op-maastricht-airport

....


Lees meer

 

PAS-uitspraak ook keerpunt voor de luchtvaart

13-Jun-2019

Natuur en Milieufederatie Noord-Holland

Schiphol kan niet groeien of moet zelfs krimpen vanwege stikstof-uitspraak RvS

De PAS-uitspraak van de Raad van State (29 mei 2019) heeft tot gevolg dat Schiphol niet verder kan groeien en mogelijk zelfs moet krimpen. Ook kan vliegveld Lelystad niet open. Dat concludeert de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) na juridische analyse van de stikstofuitspraak.

https://www.mnh.nl/nieuws/pas-uitspraak-ook-keerpunt-voor-de-luchtvaart/

....


Lees meer

 

Nog jaren geen oplossing voor vlieghinder Castricum

13-Jun-2019

Doron Sajet    NH Nieuws

CASTRICUM - Het duurt nog op zijn minst twee à drie jaar voordat inwoners van Castricum en omgeving minder last zullen ervaren van naderende vliegtuigen. Vooral over de nachtvluchten richting de Polderbaan wordt geklaagd. Een nieuw systeem van Luchtverkeersleiding Nederland om vliegtuigen stiller te kunnen laten naderen, laat nog jaren op zich wachten, aldus Schiphol-topman Benschop.

 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/247559/nog-jaren-geen-oplossing-voor-vlieghinder-castricum

....


Lees meer

 

Opening Lelystad Airport opnieuw op losse schroeven

13-Jun-2019

Nu.nl

De voorgenomen opening van Lelystad Airport per april 2020 wordt misschien opnieuw uitgesteld. Een recente uitspraak van de Raad van State dwingt het kabinet de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat heeft mogelijk zeer grote gevolgen voor de aanleg van veel infrastructurele projecten.

"Ik ben er bezorgd over", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woensdag na afloop van een debat in de Tweede Kamer op de vraag of er volgend jaar vakantievluchten vanaf Lelystad kunnen vertrekken. "Misschien kunnen we nog een list verzinnen.

 

https://www.nu.nl/politiek/5933883/opening-lelystad-airport-opnieuw-op-losse-schroeven.html

....


Lees meer

 

Programmatische Aanpak Stikstof en Eindhoven Airport

06-Jun-2019

Beraad Vlieghinder Moet Minder

De SP in de provincie Noord-Brabant heeft vragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State over de PAS. Dat gaat forse gevolgen hebben, mogelijk ook voor Eindhoven Airport.

https://bvm2.nl/featured/programmatische-aanpak-stikstof-en-eindhoven-airport/?fbclid=IwAR3h-qKydqNJXnIp_jQkk0kbzFkxTkwqzM8OxqIbjCQSSTgV_sNmt04uUa8

....


Lees meer

 

Castricummers protesteren tegen groei Schiphol

06-Jun-2019

Doron Sajet   NH Nieuws

CASTRICUM - Castricummers die de geluidsoverlast van Schiphol zat zijn, gaan volgende week woensdag protesteren bij een bezoek van topman Dick Benschop in het gemeentehuis. Ze willen de Schipholbaas met spandoeken en actieborden duidelijk maken dat de grens van wat hen betreft leefbaar is, allang is overschreden. Benschop zet nog steeds in op ’gematigde groei’.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/247178/castricummers-protesteren-tegen-groei-schiphol

....


Lees meer

 

Tweede Kamerleden willen nieuw onderzoek naar stikstofuitstoot rondom Lelystad Airport

06-Jun-2019

De Stentor

Drie fracties in de Tweede Kamer (Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks) pleiten voor nieuw onderzoek naar de uitstoot van stikstof rondom Lelystad Airport.

https://www.destentor.nl/lelystad-airport/tweede-kamerleden-willen-nieuw-onderzoek-naar-stikstofuitstoot-rondom-lelystad-airport~a933a285/?fbclid=IwAR3cbeePJlD3SNxS7RKuF8w31LFFd2KipYJLDq3ea_kRkWByMqiZ2c9XdTQ

....


Lees meer

 

Milieukosten Europese luchthavens: 33 miljard euro

06-Jun-2019

De Standaard

Commissaris: ‘We kunnen niet doorgaan met het genereren van dergelijke hoge kosten in de luchtvaart of enige andere vorm van transport. We moeten de zaken rechtzetten, en snel’.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190603_04441907?fbclid=IwAR0seJVWideKRpn5bLnpTHvhgxSFnkUttPUv1xydyH26DU6RPFLF3L_5-rA

 

....


Lees meer

 

Meer mensen nemen de trein in Zweden vanwege vliegschaamte

06-Jun-2019

The Guardian

#stayontheground: Swedes turn to trains amit climate ’flight shame

....


Lees meer

 

Onderzoekers: economische effecten Lelystad te rooskleurig

06-Jun-2019

Pmroep GLD

DEN HAAG - Er wordt een veel te rooskleurig beeld geschetst van de economische opbrengsten van Lelystad Airport. Dat zeggen onderzoekers die rapporten hebben bekeken waarin de kosten en opbrengsten van het vliegveld in beeld worden gebracht.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2410573/Onderzoekers-economische-effecten-Lelystad-te-rooskleurig

....


Lees meer

 

Uitspraak Raad van State mbt PAS heeft mogelijk effect op vliegveld Lelystad

30-May-2019

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) mag niet als basis voor toestemming voor activiteiten worden gebruikt. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (29 mei 2019).

https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@115651/pas-mag/

 

Volgens Jan Salden van EenVandaag kan dat ook consequenties hebben voor vliegveld Lelystad.

https://twitter.com/jan_salden/status/1133802155134128128

....


Lees meer

 

GroenLinks wil naar de rechter om groei Schiphol te stoppen

23-May-2019

GroenLinks wil naar de rechter om groei Schiphol te stoppen....


Lees meer

 

Gemeenten: Vertrouwen in minister geschaad na wijziging vliegroutes Lelystad

23-May-2019

Oscar Siep    Rtv Oost

Zes gemeenten in Overijssel en Gelderland zijn ontevreden en zeer teleurgesteld over de voorgestelde alternatieve vliegroutes vanaf Lelystad Airport. "Het vertrouwen is geschaad", zegt waarnemend burgemeester Snijder-Hazelhoff van de gemeente Oldebroek.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/312897/Gemeenten-Vertrouwen-in-minister-geschaad-na-wijziging-vliegroutes-Lelystad?fbclid=IwAR1mphrXur6f7SPFrVipZgzn_eT-9J3_JXcC_ObEerqkbRDNj08mJMmoZSA

....


Lees meer

 

Boeing heeft toegegeven dat er fouten zaten in de vluchtsimulator van de 737 Max

19-May-2019

de Volkskrant

Piloten die hebben geoefend met de simulatiesoftware zijn daardoor niet goed voorbereid op vliegen in het toestel.

 

https://twitter.com/volkskrant/status/1130005165854081025?fbclid=IwAR3mDpjd7YmwNBRtOY4hzdQN-lIoIh1XEgbjXKayIYPStuA8s7xWsLG_kHU

....


Lees meer

 

Petitie voor het invoeren van een vliegtax binnen Europa

15-May-2019

Link naar de petitie: https://eci.ec.europa.eu/008/public/#/initiative

....


Lees meer

 

Kabinet stelt lagere belasting voor vrachtvluchten voor

15-May-2019

Rik Wassens    NRC

Nederland wil vanaf 2021 een vliegbelasting heffen, tenzij er eerder Europese afspraken gemaakt worden. De heffing op vrachtverkeer valt daarin de helft lager uit dan in een eerder voorstel dat Snel in december naar de Raad van State stuurde.

De vliegbelasting voor passagiers zal zo’n 7 euro per vertrek bedragen, ongeacht de bestemming. De precieze hoogte van het bedrag hangt af van inflatie, maar zal naar verwachting niet meer dan 7,50 euro bedragen. Passagiers die alleen overstappen zijn uitgezonderd van de heffing.

 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/14/kabinet-stelt-lagere-belasting-voor-vrachtvluchten-voor-a3960162

....


Lees meer

 

Bewoners Omgeving schiphol: Voorkom onnodige groei Schiphol

15-May-2019

Hoofddorp – Bewoners rond Schiphol dringen aan op kritisch onderzoek naar het luchtvaartnetwerk. “Met een netwerk dat op zakelijk passagiersvervoer wordt afgestemd draagt de luchthaven optimaal aan de economie bij en kan onnodige uitbreiding voorkomen worden”.

https://www.bewonersomgevingschiphol.nl/standpunt/voorkom-onnodige-groei-van-schiphol/

....


Lees meer

 

Belasting op vliegen scheelt uitstoot en schaadt de economie als geheel niet

11-May-2019

Elisa Hermanides   Trouw

De economie zal niet lijden onder belastingen op vliegen, zo blijkt uit een uitgelekt rapport van de Europese Commissie.

https://www.trouw.nl/groen/belasting-op-vliegen-scheelt-uitstoot-en-schaadt-de-economie-als-geheel-niet~a84655bf/

....


Lees meer

 

Speciale bouw tegen herrie van Schiphol

11-May-2019

NH Nieuws

SCHIPHOL - Geluidsarm bouwen is het antwoord op de slepende groeidiscussie rond Schiphol. Dat stelt wethouder Jurgen Nobel van de Haarlemmermeer, die een proef start met een nieuwe woonwijk, waar mensen door compleet nieuwe bouwmethoden minder last van vliegherrie hebben. Dat meldt De Telegraaf.

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/245578/speciale-bouw-tegen-herrie-van-schiphol?fbclid=IwAR1UJK6pzVTrjrr7nBwImXdqutJgPugzLWXglJ71ZIafeK7uI6EGyWnB_4E

 

....


Lees meer

 

Hattem reageert op vliegroutes Lelystad: Niet uit eigenbelang akkoord gaan

09-May-2019

Omroep GLD

’Gemeenten mogen niet uit eigenbelang toch maar akkoord gaan, als de overlast verplaatst naar de buren.’ Die boodschap gaf de gemeenteraad van Hattem maandag af tijdens een raadsvergadering.

Eensgezindheid is belangrijk in de strijd tegen overlast van Lelystad Airport, vindt de voltallige raad. Zes gemeenten op de Noord-Veluwe en Overijssel kregen de afgelopen maanden nieuwe varianten van vliegroutes voorgelegd van het ministerie. De gemeenten moeten nu aangeven welke variant de voorkeur heeft. Hattem is de eerste die reageert.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/amp/2408218/Raad-Hattem-gemeenten-moeten-samen-strijden-tegen-Lelystad-Airport?__twitter_impression=true

....


Lees meer

 

Eindhoven: Eerste reactie van BVM2 op het advies-Proefcasus

09-May-2019

Beraaad Vlieghinder Moet Minder

BVM2 is positief over de wijze, waarop Proefcasus-verkenner, dhr. Pieter van Geel, het raadplegingsproces dat vooraf ging aan het advies, ingericht heeft.
Vele uiteenlopende belangengroepen zijn op een correcte wijze gehoord, waaronder BVM2 en andere bewonersgroepen.
Daarnaast is er aanvullend onderzoek verricht, dat geresulteerd heeft in nieuwe inzichten. Hiermee is onder andere tegemoet  gekomen aan een langlopende ergernis van BVM2, namelijk dat het, nog door ex-staatssecretaris Mansveld toegezegde, onderzoek naar hinderbeperkende maatregelen alsmaar niet plaatsvond. Ook is een krimpscenario onderzocht.

https://bvm2.nl/featured/eerste-reactie-van-bvm2-op-het-advies-proefcasus/?fbclid=IwAR3X3Vh0s46K6vImfuho7VQeOw_yW2fXTjQJeYvRdNQZRX7miV4wSa8Z8U4

....


Lees meer

 

Dringend appel op minister: Ook luchtvaart moet klimaatneutraal worden

09-May-2019

LBBL

Het Europees Parlement heeft onlangs in een resolutie verklaard dat de broeikasgasemissie van o.a. de internationale luchtvaart van de EU op nul moet uitkomen in 2050. Daarmee wordt de luchtvaart gelijkgesteld aan alle andere sectoren in de EU en komt aan haar uitzonderingspositie een einde.

Het Landelijk Burgerberaad Luchtvaart (LBBL) roept minister Van Nieuwenhuizen dringend op om deze klimaatneutraliteit als kader te stellen voor de luchtvaart in de later dit jaar te verschijnen Luchtvaartnota 2020-2050.

 

https://lbbl.nl/?fbclid=IwAR2z55FWjWW-1yaspgbWDgyv_TXrG8I75qbAExYtcPJ3A0hCXidwhRX4q1w

....


Lees meer

 

Maak van Schiphol een treinenhub

29-Apr-2019

Parool

Henk Jansen Manenschijn, ­bestuurslid van het Koninklijk ­Instituut van Ingenieurs, vindt dat van Schiphol een treinenhub moet worden gemaakt, zodat volle treinverbindingen worden ontlast.

Met deze verbinding kunnen de ICE en de trein uit Berlijn ook zonder tijdverlies naar Schiphol worden geleid, kan de Eurostar een deel van het luchtverkeer naar Londen afromen en kan de trein het op de verbinding met Brussel/Parijs winnen.
Maar er kan dan veel meer: in de zomer naar de Franse zuidkust en Barcelona met de trein. En tot slot, met een beetje ambitie aan Nederlandse zijde, kunnen op termijn ook snelle treinen naar Hamburg, Kopenhagen, Warschau en Wenen vanaf Schiphol vertrekken.

 

https://beta.parool.nl/columns-opinie/maak-van-schiphol-een-treinenhub~b228952b/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter

....


Lees meer

 

Een kat in het nauw maakt rare sprongen

26-Apr-2019

Daar waar het eerst onmogelijk was de vliegtuigen van en naar Lelystad Airport op grote hoogte te laten vliegen kan het nu ineens wel. De overheid wil alles op alles zetten om rupsje-nooit-genoeg, de luchtvaart, verder te laten groeien. Groei gaat boven alles, de luchtvaart wordt geen strobreed in de weg gelegd.

’Maar het gaat niet alleen over laag of iets minder laag vliegen’, zegt Maurits Gemmink (statenlid SP). ’Het gaat ook over de grote vervuiling die de tienduizenden extra vluchten veroorzaken. Het gaat over de grote vervuiling die onze Gelderse natuur aantast. Over dode eiken op de Veluwe en de sterfte van bijzondere plantensoorten door de overmatige hoeveelheden stikstof.

 

https://gelderland.sp.nl/nieuws/2019/04/een-kat-in-het-nauw-maakt-rare-sprongen-lelystad-airport-en-de-overheid

....


Lees meer

 

Wob-verzoek vliegtuigoverlast Eijsden toont aan: Belgische overheid eist geheimhouding

26-Apr-2019

Eijsden wordt sinds april 2013 geplaagd door vliegtuigoverlast, veroorzaakt door Belgische vliegtuigen die over (Nederlands) Eijsden landen en opstijgen op de meest ongewenste, vaak nachtelijke, tijdstippen.Sindsdien hebben er zich al vele mensen, ngo’s, politieke en bestuurlijke organen over uitgesproken. Vele beloftes zijn er gedaan maar weinig van die beloftes zijn nagekomen laat staan dat er daadwerkelijk iets is veranderd aan het feit dat de Belgische luchtverkeersleiding Skeyes onverminderd misbruik blijft maken van het “per ongeluk” aan België “weggegeven” luchtruim boven Eijsden. Liège Airport profiteert daarmee van een “foutje” dat het ministerie van I en W in april 2013 maakte ten koste van het woongenot van vele mensen in zuidelijk Zuid-Limburg. natuur, milieu, volksgezondheid en het klimaat van zuidelijk Zuid-Limburg worden door “Den Haag” daarmee letterlijk opgeofferd aan België.

 

https://www.jezultermaarwonen.nl/eijsden/p-e-r-s-b-e-r-i-c-h-t-wobverzoek-vliegtuigoverlast-eijsden-toont-aan-belgische-overheid-eist-geheimhouding-en-nederlands-ministerie-blijkt-bang-en-niet-daadkrachtig/

 

 

....


Lees meer

 

Faunabeschermers schrikken van ontheffing doden dieren bij vliegveld Twente

26-Apr-2019

Tubantia

Faunabescherming Nederland en Dassenwerkgroep Twente zijn geschokt over de ruime ontheffing voor het doden van dieren op het terrein van Twente Airport. Ze maken bezwaar en inmiddels is een rechtszaak aangespannen.

 

https://www.tubantia.nl/enschede-e-o/faunabeschermers-schrikken-van-ontheffing-doden-dieren-bij-vliegveld-twente~ac72c28a/

....


Lees meer

 

Advies aan minister: Laat Eindhoven Airport tot 2022 niet verder groeien

25-Apr-2019

Advies aan minister: Laat Eindhoven Airport tot 2022 niet verder groeien....


Lees meer

 

KLM mag nachtvluchten vanaf Schiphol ruilen met Malaysia Airlines

25-Apr-2019

nu.nl

KLM mag slots om ’s nachts vanaf Schiphol te vliegen ruilen met Malaysia Airlines. Daarover heeft de Raad van State zich woensdag uitgesproken. Eerder weigerde de stichting die de slots (de tijdsperiodes waarop vluchten mogen starten of landen) coördineert akkoord te geven voor de ruil.

 

https://www.nu.nl/binnenland/5858808/klm-mag-nachtvluchten-vanaf-schiphol-ruilen-met-malaysia-airlines.html?redirect=1

....


Lees meer

 

Minister onderzoekt beperken van aantal nachtvluchten op Schiphol

25-Apr-2019

nu.nl

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil minder nachtvluchten van en naar luchthaven Schiphol. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) beloofde donderdag tijdens een debat over luchtvaart te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Sommige partijen, zoals GroenLinks en Partij voor de Dieren, willen een totaalverbod op nachtvluchten.D66 is voor een "flinke reductie" en het CDA vindt dat er
"kritischer" naar de nachtvluchten gekeken moet worden.
De SP is voor een geleidelijk verbod waarbij de werkgelegenheid niet uit het oog mag worden verloren.
https://www.nu.nl/politiek/5861595/minister-onderzoekt-beperken-van-aantal-nachtvluchten-op-schiphol.html

 

....


Lees meer

 

Veel mis met productie Boeing Dreamliner in North Charleston

22-Apr-2019

Luchtvaartnieuws.nl

NEW YORK - Met de productie van de Boeing 787 Dreamliner bij een fabriek in North Charleston in de staat South Carolina is mogelijk veel mis. De Amerikaanse krant The New York Times schrijft over problemen met productie maar ook met het toezicht, die een potentieel risico vormen voor de veiligheid.

 

 

http://luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/18/technologie/veel-mis-met-productie-boeing-dreamliner-in-north-charleston#.XLyuUeSykaU.twitter

....


Lees meer

 

Geluidsmeetnet met pieken van vliegbasis Leeuwarden wordt openbaar

22-Apr-2019

 

 

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/874879-geluidsmeetnet-met-pieken-van-vliegbasis-leeuwarden-wordt-openbaar

....


Lees meer

 

Wist je dat een elektrisch vliegtuig niet veel verder zou komen dan een elektrische auto?

21-Apr-2019

Down to earth magazine

Elektrisch vliegen, zou het een oplossing zijn voor de klimaatschade en overlast van de luchtvaart? Kris de Decker rekent het voor ons uit. En de uitkomst valt nogal tegen.

 

https://downtoearthmagazine.nl/elektrisch-vliegen-lowtech/

....


Lees meer

 

Vliegtuigen mogen hoger vliegen van en naar Lelystad Airport

21-Apr-2019

RTLz

Het kabinet heeft de eisen voor de vliegroutes rondom luchthaven Lelystad aangepast. Daarmee kunnen vliegtuigen hoger vliegen en dat moet voor minder geluidsoverlast zorgen voor omwonenden.

Piloten staan voor raadsel. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe maatregelen. Vooral de nieuwe regel over dat het vliegverkeer van en naar Lelystad niet meer onder het vliegverkeer richting Schiphol hoeft door te vliegen, wekt verbazing.

"Waarom het nu dus wel kan en eerder niet, is voor ons een raadsel", zegt Joost van Doesburg van de vereniging.

 

https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/artikel/4683911/eisen-aangepast-vliegtuigen-mogen-hoger-vliegen-naar-lelystad

....


Lees meer

 

Aantal klachten vanuit Schiedam over vliegveld neemt toe

21-Apr-2019

AD

Het aantal klachten vanuit Schiedam over Rotterdam The Hague Airport (RTHA) nam afgelopen jaar met liefst 255 procent toe: van 856 naar 2978. Dat blijkt uit de jaarrapportage van milieudienst DCMR.

 

https://www.ad.nl/waterweg/aantal-klachten-vanuit-schiedam-over-vliegveld-neemt-toe~a3a3cdfb/

....


Lees meer

 

Noorse defensie betaalt flinke compensatie voor lawaai F-35

19-Apr-2019

nos.nl

Na jarenlang geruzie, komt defensie in Noorwegen bewoners bij een vliegbasis tegemoet. De nieuwe JSF-vliegtuigen die twee jaar geleden werden afgeleverd, maken veel meer lawaai dan de bewoners hadden verwacht. Vanaf dat moment woedt er een felle strijd over het lawaai van de F-35.

 

https://nos.nl/artikel/2275564-noorse-defensie-betaalt-flinke-compensatie-voor-lawaai-f-35.html

....


Lees meer

 

Advies aan minister: stop met nachtvluchten Schiphol

18-Apr-2019

Frans van den Berg     Leidsch Dagblad

Om slaapverstoring in de omgeving van Schiphol te voorkomen, zou er een verbod moeten komen op starts in de nacht. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur aan luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen.

 

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190418_96846840/advies-aan-minister-stop-met-nachtvluchten-schiphol?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_content=/vloIbgogM6 

....


Lees meer

 

Pegasus vliegt vanaf Eindhoven Airport naar Istanbul en Antalya

18-Apr-2019

Rob Burg    ED 

Vanaf 1 juni gaat Pegasus drie keer per week vliegen op de Turkse metropool Istanbul, meldt de Eindhovense luchthaven. Ook gaat Pegasus vanaf 20 april vluchten naar de kustplaats Antalya verzorgen. Voor de vluchten zet Pegasus Boeings 737-800 in en Airbussen A320 NEO.

 

https://www.ed.nl/eindhoven/pegasus-vliegt-vanaf-eindhoven-airport-naar-istanbul-en-antalya~a6cc1d7a/?fbclid=IwAR3jVMgdDIwqR8sjtAkctRRltvRGNSf_uzbLWDp9wA7_8NEQ4wSxR6DYHM8

 

....


Lees meer

 

Crowdfunding voor apparaat dat lawaai van vliegtuigen kan meten

18-Apr-2019

Crowdfunding: Een professor van de meest prestigieuze technische universiteit van de VS (MIT) heeft een apparaat gemaakt waarbij alleen lawaai van vliegtuigen wordt gemeten en als je dat wilt er meteen een klacht naar het desbetreffende vliegveld gaat (automatisch).

 

Zijn bedoeling is om dit wereldwijd te verspreiden om een einde te maken aan te lage berekeningen van het lawaai van vliegtuigen. Ook zodat burgers het geschiphol duidelijker kunnen aantonen.

 

https://www.kickstarter.com/projects/noisy/noisy-ai-powered-automated-airplane-noise-reportin?fbclid=IwAR2nOXx3CXFillEwwxTTCvOWKgfNPYscirzc7zDbOCM0XlpmxcCFdeqYaK4

....


Lees meer

 

Maak einde aan uitzonderingspositie luchtvaart

18-Apr-2019

nos.nl

De luchtvaart in Nederland moet net zo streng worden afgerekend op effecten voor de leefomgeving en het milieu als andere bedrijfstakken. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet.

Volgens de Raad moeten er heldere grenzen komen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid.

 

https://nos.nl/artikel/2281008-maak-einde-aan-uitzonderingspositie-luchtvaart.html

....


Lees meer

 

We worden geschiphold! Winnie de Wit spreekt in

17-Apr-2019

De Orkaan Zaans Nieuws

Winnie voert een strijd waar ze niet op zit te wachten. Ze heeft veel leukere dingen om zich mee bezig te houden, maar wat recht is, is recht, en Schiphol is krom en gierend uit de bocht gevlogen, zonder dat er bestuurlijke hanen naar lijken te kraaien. We worden ‘geschiphold’, zegt Winnie, en als zij het zegt, is het waar.

 

https://www.deorkaan.nl/schiphol-winnie-spreekt-in-net-een-predikant/

....


Lees meer

 

Advies: college Forum, VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie

16-Apr-2019

Omroep Flevoland

Forum voor Democratie moet een college van Gedeputeerde Staten vormen met VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie. Dat adviseert Annemarie van Gaal, informateur namens Forum voor Democratie.

Luchthaven Lelystad mag als het aan de voorgestelde coalitie ligt verder uitbreiden dan de tot nu toe afgesproken 45.000 vliegbewegingen.

 

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/170179/advies-college-forum-vvd-pvda-cda-en-christenunie

....


Lees meer

 

Zienswijze Luchtvaartnota van 2020 tot 2050

13-Apr-2019

Het Ministerie van I&W heeft nu een startnotitie (“Notitie reikwijdte en detailniveau”) voor de m.e.r gemaakt, en daar kan iedereen een zienswijze op indienen. Indienen kan tot en met dinsdag 16 april as. Dit gaat over de periode 2020 tot 2050!

De directe link:https://www.platformparticipatie.nl/project…/luchtvaartnota/

 

Hieronder een algemene zienswijze van Natuur en Milieu en de zienswijze van Bernard Gerard specifiek voor Eindhoven (https://www.bjmgerard.nl/?p=8963).

Beiden kunnen (deels) gebruikt worden.

....


Lees meer

 

Krimp Eindhoven Airport zou leiden tot veel minder uitstoot en geluid

10-Apr-2019

ED.nl

Voor de werkgelegenheid mag een krimpend Eindhoven Airport als een doemscenario gelden; de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in de regio zouden juist enorm gebaat zijn bij een teruggang van het aantal vliegbewegingen van 43.000 naar 30.000.

Het krimpscenario werd in november vorig jaar toegezegd tijdens een bijeenkomst van de Proefcasus Eindhoven Airport en wordt toegevoegd aan de andere vier onderzochte scenario’s. Die gaan uit van respectievelijk een nulgroei, een toename tot 55.000, 70.000 en 100.000 vliegtuigbewegingen per jaar.

 

https://www.ed.nl/eindhoven/krimp-eindhoven-airport-zou-leiden-tot-veel-minder-uitstoot-en-geluid~aea70b26/

....


Lees meer

 

Schiedam blijft overlast houden van vliegtuigen

08-Apr-2019

AD.nl

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) mag dan een beheersplan hebben opgesteld waarmee voorkomen moet worden dat er niet meer te veel over Schiedam wordt gevlogen, dat plan is ’voor de bühne’, zo stelt John Witjes. ,,Hier schieten de Schiedammers niets mee op’’, aldus de bewonersvertegenwoordiger.

 

https://www.ad.nl/waterweg/schiedam-blijft-overlast-houden-van-vliegtuigen~a203a232/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web&fbclid=IwAR2_W0v42nMYZhSbY278X6r1GqqYTJ6fgcW84jKmQSjXs_jrMPyoNMxFa84

....


Lees meer

 

PrincipiŽle discussie toekomst Schiphol onvermijdelijk

04-Apr-2019

Onderzoeksraad.nl

Een principiële discussie over de toekomst van luchthaven Schiphol is vanwege de veiligheid onvermijdelijk. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag naar aanleiding van de reacties die de Raad heeft ontvangen op zijn aanbevelingen uit het rapport Veiligheid Vliegverkeer Schiphol, dat in april 2017 werd gepubliceerd.

 

Daarin concludeert de Raad dat de grenzen in zicht komen van de hoeveelheid vliegverkeer die op Schiphol veilig afgehandeld kan worden.

 

https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/7003/principi%C3%ABle-discussie-toekomst-schiphol-onvermijdelijk

....


Lees meer

 

Lelystad Airport kan niet open vanwege klimaatdoelen

02-Apr-2019

Sjoerd Hartholt    de Gelderlander

Het aantal vluchten moet omlaag, daarom mag Lelystad Airport niet worden opengesteld voor burgerluchtvaart.Dat concludeert directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu op basis van onderzoek naar uitstoot van de luchtvaartsector van CE Delft en Royal HaskoningDHV.

 
....


Lees meer

 

Experts: Onderzoek naar botsingen met vogels moet opnieuw

30-Mar-2019

rtvOost

 "Lelystad is door haar ligging een risicovol vliegveld, maar ‘birdstrikes’ is een onderwerp dat in de hele luchtvaart veel meer aandacht verdient." Dat zegt Luit Buurma, nu gepensioneerd bioloog, voorheen werkzaam bij de Luchtmacht en gespecialiseerd in vogelaanvaringen. "We weten dat vogels gedurende het jaar ander gedrag vertonen, maar daar is in de onderzoeken voor Lelystad Airport geen rekening mee gehouden”, zegt Luit Buurma. De angst van Buurma voor een ongeluk door een botsing wordt gedeeld door Hans van Gasteren van de Koninklijke Luchtmacht.

 

https://www.rtvoost.nl/nieuws/310033/Experts-Onderzoek-naar-botsingen-met-vogels-moet-opnieuw

 

 

....


Lees meer

 

Ruim 39.000 klachten over Maastricht Airport

28-Mar-2019

Nos.nl

Het aantal klachten over vluchten van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) is in een jaar tijd flink toegenomen. In 2018 was het aantal klachten ruim 39.000, een jaar ervoor was dat nog ruim 10.000. Ook het aantal klagers nam toe.

 

MAA is niet de enige luchthaven waarover het aantal klachten groeit. Ook over Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Schiphol stijgt het aantal klachten snel.

 

https://nos.nl/artikel/2277944-ruim-39-000-klachten-over-maastricht-airport.html

....


Lees meer

 

Kabinet besluit in mei over opening Lelystad Airport

28-Mar-2019

De Stentor

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft deze week haar nieuwe plan voor Lelystad Airport naar de Europese Commissie gestuurd. Een omstreden plan waarmee zij – tegen alle afspraken in – autonome groei op het vakantievliegveld in Flevoland mogelijk maakt.

 

https://www.destentor.nl/zwolle/kabinet-besluit-in-mei-over-opening-lelystad-airport~a411e54d/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

....


Lees meer

 

Kabinet wil overtredingen Schiphol niet meer gedogen

28-Mar-2019

Telegraaf

Na 2020 wil het kabinet groei toestaan op Schiphol.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/3357434/kabinet-wil-overtredingen-schiphol-niet-meer-gedogen?utm_source=twitter&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed

 

NB. Nu al maakt Schiphol teveel lawaai volgens de WHO. Dit betekent dat mensen ernstig ziek kunnen worden door het lawaai van vliegtuigen. Bijzonder dat men Schiphol laat groeien. Stillere vliegtuigen zijn een illusie de komende 10 jaren.

....


Lees meer

 

FvD wil voormalig Schiphol directeur Hans Smits als informateur

27-Mar-2019

NH Nieuws

NOORD-HOLLAND - Hans Smits, oud topbestuurder en de voormalige directeur van Schiphol, is zojuist door Forum voor Democratie (FvD) voorgedragen als informateur voor Noord-Holland. Dat liet fractievoorzitter Johan Dessing weten tijdens een openbare bijeenkomst met alle partijen.

 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/242795/oud-schiphol-directeur-hans-smits-voorgedragen-als-informateur

....


Lees meer

 

Meer passagiers op Nederlandse vliegvelden

25-Mar-2019

Nu.nl

Het aantal passagiers dat aankomt en vertrekt op Nederlandse vliegvelden is opnieuw gestegen. In totaal vlogen er in 2018 79,6 miljoen passagiers via Nederlandse luchthavens. Dat is 4,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

 

NB. Het aantal vluchten op Schiphol staat vast. Daarom wordt er met grotere vliegtuigen gevlogen. Deze maken meer lawaai en zorgen voor meer luchtvervuiling.

 

https://www.nu.nl/economie/5807982/meer-passagiers-op-nederlandse-vliegvelden.html?fbclid=IwAR1DKD-fI9N3XT2goQDoaVGkSbCazO7YKWRD5S6jP3TGnkkGeTWdeifsbLQ

....


Lees meer

 

Laat de overheid het alleen afweten als het om de Schiphol groep gaat?

19-Mar-2019

Niet alleen rond Schiphol, maar ook op andere plaatsen in Nederland blijkt de gezondheid van burgers van ondergeschikt belang.

 

Dat gezondheid vooralsnog een onbelangrijk thema is wat Schiphol betreft zegt Remco Dijkstra VVD in dit stuk: https://twitter.com/RichardAbbenhu3/status/987640236082593792

De coalitiepartners CDA, D66 en CU zijn hier niet tegenin gegaan.

Voor krimp van het vliegverkeer zijn PvdD. SP en GroenLinks willen stop groei. Code Oranje is gebaseerd op burgerparticipatie en laat de beslissing over aan burgers.

 

Zuid- Holland, Beerput Nederland: Hoe komt het dat frauduleuze afvalverwerkers al decennialang vrijwel ongestoord milieuregels en -wetten kunnen overtreden. Hoe fel het publiek reageerden, hoe lauw werd het item door de opgepakt. Havenbedrijven mengen en grote schaal chemische stoffen bij de scheepsbrandstoffen (blenden).

https://www.milieucentrum.rotterdam.nl/site/beerput-nederland/

https://www.youtube.com/watch?v=xqokCdQM3DE

 ....


Lees meer

 

Stemwijzer verkiezingen 20 maart

19-Mar-2019

Morgen zijn er verkiezingen, ook voor de Eerste Kamer. Bijna alle partijen willen dat Schiphol groeit. Nu is elke petitie die de groei van de Schiphol groep wil stoppen zinloos. In de Eerste en Tweede Kamer hebben die partijen de meerderheid die voor groei zijn.

 
PvdD wil krimp. Er zijn 2 partijen die voor stop van de groei zijn, SP en GroenLinks. Er is een nieuwe partij in sommige Provincies Code Oranje, zij bepalen via burgerparticipatie hun beleid.
 
Alle andere partijen zijn voor groei van de Schiphol groep, de eigenaar van Schiphol en de vliegvelden in Rotterdam, Eindhoven en Lelystad.
 
Er zijn al tientallen jaren normen voor de hoeveelheid lawaai dat vliegtuigen mogen maken. De reden daarvan is dat teveel lawaai mensen ziek maakt. Mensen kunnen er zelfs door sterven.
 
In 2010 tijdens Rutte1 (VVD, CDA, PVV), bleek dat het ministerie zeker 20 jaar had gesjoemeld met rapporten zodat Schiphol kon groeien. Ook al moet dit geleid hebben tot schade aan de gezondheid van mensen, er werd niks mee gedaan.
 
Ook tijdens Rutte2 (VVD PvdA) gebeurde er niks.
 
Tijdens Rutte3 (VVD, CDA D66 CU) wordt er weer gesproken over groei. Er zijn zelfs voor bijna 800 miljoen euro aandelen AirFranceKlm gekocht.
 
 

 

 

....


Lees meer

 

Onderzoek naar de luchtvervuiling door Schiphol is gestopt.

16-Mar-2019

Onderzoek naar de luchtvervuiling door Schiphol is gestopt.....


Lees meer

 

Milieubeweging stapt uit overleg met luchtvaartsector over verduurzaming

15-Mar-2019

Nu.nl

Natuur & Milieu stelt dat het voorliggende akkoord de titel ’duurzame luchtvaart’ niet waardig is.

’Luchtvaartsector hield CO2-afspraken uit akkoord’

"Helaas moeten we constateren dat de luchtvaartsector het ministerie dat de onderhandelingen leidde, gevangen houdt in een zeer effectieve houdgreep", laat directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu aan NU.nl weten.

"De sector wist vakkundig afspraken voor een ambitieuze CO2-doelstelling uit de teksten te houden. De plannen blijven steken bij innovatie in de sector. Deze plannen zijn volstrekt onvoldoende om de uitstoot van de luchtvaart significant omlaag te krijgen."

https://www.nu.nl/klimaat/5785335/milieubeweging-stapt-uit-overleg-met-luchtvaartsector-over-verduurzaming.html

....


Lees meer

 

Emissieloos vliegen kan pas in 2070

15-Mar-2019

Frans van den Berg   Haarlems Dagblad

Emissieloos vliegen is pas in 2070 mogelijk. In de tussentijd kan er wel meer biokerosine worden gebruikt en kunnen op korte afstanden elektrische vliegtuigen worden ingezet.

Dat verwacht Michel Peters, directeur van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190314_37634708/emissieloos-vliegen-kan-pas-in-2070?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_content=/C6JZnxKvoK

 

NB Voor biokerosine worden bomen gekapt....

 

....


Lees meer

 

Vijfhonderdduizend vluchten op dat hele kleine stukje aarde

15-Mar-2019

Arjen Schreuder    NRC.nl

Hoe is het om Schiphol als buurman te hebben? Veel mensen worden tureluurs van het lawaai boven hun hoofd. En het wordt met elke uitbreiding erger, ondanks beloften dat de overlast juist zou afnemen. ‘Achteraf bezien kun je stellen dat ik verkeerd ben voorgelicht.’

De tuintegels worden sneller zwart

Gerrit Jan van de Lagemaat: „Ik schrijf zo’n twee ton af op dit huis. Dat moet ik accepteren.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/15/vijfhonderdduizend-vluchten-op-dat-hele-kleine-stukje-aarde-a3953407

 

NB Er zijn veel mensen die dat niet kunnen dragen financieel....

(ps waarschijnlijk veel meer dan 500.000, want het aantal passagiers is met miljoenen gestegen maar het aantal vluchten niet...).

....


Lees meer

 

Platform Vliegoverlast Amsterdam: Van Nieuwenhuizen lapt afspraken met bewoners aan haar laars

11-Mar-2019

AMSTERDAM 10 maart 2019 - Platform Vliegoverlast Amsterdam stelt vast dat Schiphol met instemming van Minister Cora van Nieuwenhuizen en wethouder Udo Kock (D66) de afspraken over het gebruik van het Oostbaantje aan haar laars lapt. Als gevolg daarvan ondervinden de inwoners van Amsterdam, Monnikendam, Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp extreme vliegoverlast met een piekbelasting van 1 laag overvliegend toestel per 2 minuten.....


Lees meer

 

Brief van Schiphol aan omwonenden

08-Mar-2019

Botte Jellema

De brief van Schiphol aan omwonenden is een onberispelijk meesterwerk van moderne public stakeholders communication

http://bottejellema.nl/2019/03/de-brief-van-schiphol-aan-omwonenden-is-een-onberispelijk-meesterwerk-van-moderne-public-stakeholders-communication/

....


Lees meer

 

Storm van klachten over afwijkende nachtvluchten Schiphol

08-Mar-2019

Nachtvluchten die een afwijkende route namen over Amsterdam en Amstelveen hebben het afgelopen jaar geleid tot een storm van klachten. Specifiek over de zwaar beladen jumbo’s 747-400.

https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190308_77147739/veel-klachten-over-afwijkende-nachtvluchten-schiphol?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_content=/O4vPLcUVK4

....


Lees meer

 

Kieswijzer voor Noord-Holland

08-Mar-2019

Je stemt ook indirect voor de Eerste Kamer! Dat is nu belangrijk omdat de coalitie ook daar de meerderheid heeft.

Landelijk wil PvdD krimp. SP en GroenLinks stop groei.Wel groei willen VVD, PVV en FvD.
....


Lees meer

 

Kieswijzer mbt vliegveld Lelystad

08-Mar-2019

Het is erg belangrijk om te stemmen!

Indirect stem je ook voor de Eerste Kamer. De coalitie heeft daar nu de meerderheid. Landelijk wil de SGP de VVD helpen, dus stem bewust.

....


Lees meer

 

Intensievere samenwerking tussen Nederland en Boeing

04-Mar-2019

Up in the Sky

De Nederlandse industrie en overheid zullen intensiever gaan samenwerken met luchtvaartbedrijf Boeing. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft daarvoor vandaag in Amsterdam een intentieverklaring met Boeing ondertekend, zo meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

https://www.upinthesky.nl/2019/03/04/intensievere-samenwerking-tussen-nederland-en-boeing/

....


Lees meer

 

GGD: Steeds meer omwonenden van Eindhoven Airport ervaren hinder

01-Mar-2019

Steeds meer omwonenden van Eindhoven Airport zeggen dat ze ernstige hinder ervaren. Ook zijn hun zorgen over gezondheidsklachten door geluid of luchtverontreiniging sinds 2012 toegenomen, blijkt donderdag uit onderzoek door de GGD. https://www.nu.nl/binnenland/5767251/ggd-steeds-meer-omwonenden-van-eindhoven-airport-ervaren-hinder.html

 

Vliegveld Eindhoven hoort bij de Schiphol group, net als de vliegvelden van Rotterdam en Lelystad. De grootste aandeelhouder is de overheid.

....


Lees meer

 

Regering wil koste wat kost voorkomen dat KLM en Schiphol afglijden

28-Feb-2019

Vanavond werd bekend dat Nederland 14 procent in handen heeft. Daarmee stopt de koop van nieuwe aandelen. Volgens Hoekstra zijn KLM en Schiphol superbelangrijk voor de Nederlandse economie en kan hij met deze aandelen in handen er beter voor zorgen dat de positie van KLM  

binnen Air France-KLM overeind blijft.

 

2017 48% van alle passagiers Schiphol afkomstig van KLM. CBS: bijdrage alle vliegmaatschappijen aan de Nederlandse economie bedraagt ruim 0,5%.Dus bijdrage KLM aan de Nederlandseeconomie is 0,25%.

 

https://nos.nl/artikel/2273705-regering-wil-koste-wat-kost-voorkomen-dat-klm-en-schiphol-afglijden.html

https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/luchtvaart/hoe-belangrijk-is-de-luchtvaart-voor-onze-economie-

....


Lees meer

 

Inspectie tikt overtredende luchthaven voor het eerst op de vingers

28-Feb-2019

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tikt Rotterdam The Hague Airport (RTHA) op de vingers, omdat de luchthaven in 2018 de geluidsnorm heeft overschreden. Dat gebeurde in Schiedam, waar bewoners afgelopen zomer veel last ondervonden van vooral landende vliegtuigen. Het is de eerste keer dat het vliegveld ‘straf’ krijgt.

https://www.ad.nl/rotterdam/inspectie-tikt-overtredende-luchthaven-voor-het-eerst-op-de-vingers~a585a66a/

....


Lees meer

 

Luchthavenbesluit Lelystad bomvol fouten

21-Feb-2019

Jarno van de Bor     EenVandaag

De actiegroepen die zich verzetten tegen de uitbreiding van Lelystad Airport hebben opnieuw fouten ontdekt in het ontwerp luchthavenbesluit dat aan de Tweede Kamer is voorgelegd. De cijfers over vogelaanvaringen en geluidsoverlast kloppen niet. Maar het is vooral ingenieur Leon Adegeest die minister Cora van Nieuwenhuizen en haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het vuur aan de schenen legt. De gedreven Adegeest legt de ene na de andere blunder in het Lelystad-dossier bloot. Hij is dag én nacht bezig met het controleren van onderzoeken in het Luchthavenbesluit Lelystad en het milieueffectrapport (MER 2018) dat het ministerie naar buiten bracht.

En daar staan behoorlijke rekenfouten in, ontdekte Adegeest. Zo zou het aantal vogelaanvaringen volgens het milieueffectrapport binnen de veilige marge vallen. Maar die gegevens zijn gebaseerd op kleine Cesna-vliegtuigjes. Wanneer een Boeing 737 het luchtruim doorkruist, is het oppervlak groter en is er dus ook meer kans op een vogel in de motor.

Lees verder: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/luchthavenbesluit-bomvol-fouten/

....


Lees meer

 

WHO-geluidsadvies heeft grote gevolgen voor woningbouwlocaties rond vliegveld Eindhoven

20-Feb-2019

Beraad Vlieghinder Moet Minder

In oktober 2018 heeft de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) nieuwe “ENVIRONMENTAL NOISE GUIDELINES for the European Region” uitgebracht. Die gaan over alle soorten geluid, maar hier aan de orde komt de passage over vliegtuigen.
Die luidt:

‘Guidelines’ zijn adviezen. Ze worden pas wet als de EU, en daarna de lidstaten, dat zeggen. Dat is nog niet gebeurd. Toch kunnen niet-wettelijke bepalingen toch invloed hebben.

Zo hebben de regionale bestuurders indertijd aan de Alderstafel afgesproken om geen nieuwe grootschalige woningbouw te realiseren binnen de 20Ke – zone van het vliegveld. ....


Lees meer

 

Minister wil dat Schiphol ook na 2020 doorgroeit, actiegroep niet verrast

20-Feb-2019

NOS

Schiphol moet ook na 2020 blijven groeien anders verliest de luchthaven de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een interview met de Volkskrant.

 

Twitter @CemLacin SP: Vandaag wilde ik uitleg van over haar uitspraken dat gaat groeien na 2020 en opengaat. Ze was er niet (werd vervangen). En mijn verzoek om voor de hierover te debatteren werd geblokkeerd door de coalitie!....


Lees meer

 

Opening Lelystad ramp voor kwetsbare natuur

20-Feb-2019

GNMF

De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) verwacht het einde van kwetsbare natuur op de Veluwe, als Lelystad Airport wordt geopend. Nu al hebben heideveentjes, zand­verstuivingen en heischrale graslanden zwaar te lijden onder de stikstofdepositie. Als dit verder toeneemt door de laag overvliegende vliegtuigen, komt deze natuur nog verder in het gedrang.....


Lees meer

 

Onderzoek naar andere invulling terrein Rotterdam The Hague Airport

20-Feb-2019

RTVR

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken of aan het terrein waar nu Rotterdam The Hague Airport ligt, een andere invulling kan worden gegeven. De provincie vindt de locatie en de omvang van het vliegveld nu niet past in de omgeving.....


Lees meer

 

Vragen Van Raan/Wassenberg over het bericht dat Rotterdam The Hague Airport alle vogels op de lucht≠haven wil en mag doden

20-Feb-2019

Vragen van de leden Van Raan en Wassenberg (Partij voor de Dieren) aan de ministers van I&W en LNV over het bericht dat Rotterdam The Hague Airport alle vogels op de luchthaven wil en mag doden.

 

NB Voor Schiphol worden duizenden vogels afgeschoten. Vliegtuigen vanuit Lelystad zullen op dezelfde hoogte gaan vliegen als de vogels zoals de zeearend.

....


Lees meer

 

Ook Gelderland wil Lelystad Airport niet open voor herindeling luchtruim

20-Feb-2019

Nu.nl

De provincie Gelderland, alle 51 Gelderse gemeenten, Het Nationale Park De Hoge Veluwe, belangenorganisatie Recron en de Gelderse Natuur- en Milieufederatie hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend over Lelystad Airport, waarin staat dat ze niet willen dat de luchthaven opengaat voor de herindeling van het luchtruim. De partijen sluiten zich daarmee aan bij de provincie Overijssel, die vorige week al hetzelfde meldde.

Daarnaast willen de Gelderse partijen dat eerst wordt vastgelegd hoe het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de kwaliteit van natuur en milieu in Oost-Nederland gaat waarborgen.....


Lees meer

 

Respect wil nacht- en vrachtvluchten

17-Feb-2019

Lelystad Airport moet in de toekomst verder worden uitgebreid met nacht- en vrachtvluchten. Ook voor grotere reguliere vluchten moet ruimte worden gemaakt. Dat zegt Respect! Flevoland, een van de 16 partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen in maart.

Volgens de partij is het vliegveld goed voor de economische bedrijvigheid en kan het voor veel nieuwe banen zorgen. De geplande uitbreiding van het vliegveld vindt Respect! te beperkt. Zo zijn nachtvluchten verboden en er wordt niet ingezet op vrachtvluchten.

NB. Vluchten vanuit Lelystad zullen ongeveer 1 miljoen mensen treffen. Een goede nachtrust van minimaal 8 uur is belangrijk om geen kanker, depressie, dementie, hartaanvallen, beroertes, suikerziekte etc te krijgen. https://www.theguardian.com/books/2017/sep/21/why-we-sleep-by-matthew-walker-review?fbclid=IwAR1gIp3ajdYf-yXKPQm-ya8Fx-u5Ww2SvWtsarqAEt3viVQr7ejOAZMbJ_Y

....


Lees meer

 

ZIENSWIJZE LELYSTAD AIRPORT voor kinderen

17-Feb-2019

Vliegveld Schiphol wil groeien. Maar de mensen in de buurt van Schiphol vinden dat niet fijn. Daarom wil het vliegveld uitbreiden op Vliegveld Lelystad. Maar, daarmee lossen we het probleem niet op. Want voor ieder vliegtuig dat gaat, komt er 1 grotere voor terug op Schiphol. Ook meer herrie bij Schiphol dus. Bovendien, de vliegtuigen vanaf Lelystad moeten laag blijven vliegen omdat het te druk is in de lucht. Ze vliegen over bossen, natuurgebieden, vakantieparken en over dorpen. Dat wil je toch niet? Maak een filmpje (niet langer dan 40 seconden) waarin je jouw mening duidelijk maakt. Dan plaatsen wij het op deze website en brengen het onder de aandacht van het ministerie. Stuur het naar Zezienzevliegen@gmail.com of verstuur het via wetransfer.com als het te groot is.  https://www.zienswijzelelystadairport.nl/voorkinderen.html ....


Lees meer

 

Nieuwe vliegroute Lelystad Airport treft Kampen: verbaasde gemeente eist opheldering

16-Feb-2019

Paolo Laconi    de Stentor

De gemeente Kampen is verbaasd over het verleggen van een laagvliegroute van Lelystad Airport richting de eigen gemeentegrens. Kampen was niet op de hoogte en eist opheldering van het ministerie van infrastructuur en waterstaat.....


Lees meer

 

Opnieuw enorm verschil tussen metingen en opgave Schiphol

15-Feb-2019

Schipholwatch

Uit jaarcijfers van het Bezoekersaanspreekpunt BAS van Schiphol zou moeten blijken dat er in 2017 in totaal 39.871 vliegtuigen zijn opgestegen vanaf of geland op de Buitenveldertbaan. Uit onafhankelijke metingen in opdracht van de Gemeente Amstelveen blijken dit er liefst 43.488 te zijn, ruim 3.600 méér.

bron: bezoekbas.nl

Daarmee ligt het aantal gemeten vliegbewegingen bijna 10 procent hoger dan de opgave van de luchthaven.....


Lees meer

 

Overijssel en vijftien gemeenten willen uitstel opening Lelystad Airport

14-Feb-2019

RTV Oost

De provincie Overijssel en vijftien gemeenten willen dat de opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld. Eerst moet er een nieuwe luchtvaartnota zijn gemaakt, waarin de randvoorwaarden voor de luchtvaart in Nederland worden vastgesteld. Daarna willen de zestien dat het luchtruim moet worden herzien, zodat er hoger kan worden gevlogen. Deze oproep staat in de zienswijze die vijftien gemeenten en de provincie Overijssel indienen over het luchthavenbesluit, dat ter inzage ligt.....


Lees meer

 

Alders: effect stillere vliegtuigen nagenoeg nul

11-Feb-2019

Up in the Sky

Het effect dat stillere vliegtuigen hebben op de leefbaarheid is niet of slechts beperkt waarneembaar. Dat stelt Hans Alders in zijn verslag van het mislukte overleg van de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Hij zegt dat een stiller vliegtuig dat overvliegt nog steeds een erg hoog volume produceert, dat niet of als amper minder geluid wordt ervaren vergeleken met een ‘oud’ vliegtuig. Vervolgens worden het meer vliegtuigen, waardoor de overlast dus groter wordt.....


Lees meer

 

Minister: vliegveld in zee heeft meer nadelen dan voordelen

09-Feb-2019

NOS.nl

Een vliegveld in zee is technisch wel haalbaar, maar het levert nauwelijks voordelen op die de hoge kosten rechtvaardigen. De nadelen zijn groot voor de veiligheid van de kust, de natuur in de duingebieden en de leefbaarheid van bestaande bewoonde gebieden. Ook zijn er economische bezwaren.....


Lees meer

 

Regio Gooi en Vecht tegen groei van Schiphol

07-Feb-2019

Eddie de Paepe   Noordhollands Dagblad

De regiogemeenten praten op 14 februari over een gezamenlijke brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen over Schiphol. Inzet is onder meer: geen verdere groei van de luchthaven.....


Lees meer

 

Gemeenten rond Schiphol eensgezind:eerst zien dan geloven

07-Feb-2019

RTV Ronde Venen

De Ronde Venen - De gemeenten rondom Schiphol treden eensgezind op na het klappen van het overleg binnen de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Op 30 januari jl. vergaderde de ORS voor het laatst over de adviesaanvraag van minister Van Nieuwenhuizen over de toekomst van de luchtvaart op Schiphol. Het resultaat van dat overleg was dat er geen advies komt. Dat maakte Hans Alders, voorzitter van de ORS, vorige week op een persconferentie bekend.

Kiki Hagen, wethouder Milieu van de gemeente De Ronde Venen heeft hiervoor geen begrip: "Omwonenden, lokale bestuurders en milieuorganisaties zijn behoorlijk eensgezind: zij willen tot 2023 helemaal geen groei. Maar ook over andere zaken is er overeenkomst. Dat is heel duidelijk neergelegd."....


Lees meer

 

Bijeenkomst over Lelystad Airport: Ik hoop dat het rijk Lelystad niet in de kou laat staan

07-Feb-2019

Paolo Laconi    de Stentor

Een kleine 150 inwoners van Lelystad en omgeving kwamen dinsdagavond af op een informatiebijeenkomst van het ministerie over Lelystad Airport. ,,Ik heb mijn biologische akkerbouwbedrijf verkocht omdat deze onder de vliegroute ligt.”....


Lees meer

 

Stop Awacs: Dit is juridisch het einde

01-Feb-2019

Frank Moonen    1Limburg

De uitspraak van de Raad van State over de Awacs betekent het juridische einde. Dat zegt juridisch adviseur Twan Tak namens Stop Awacs Overlast.

De actiegroep werd in alle punten in het ongelijk gesteld. De Raad van State stelt de belangen van de NAVO-basis in Geilenkirchen boven die van de omwonenden.....


Lees meer

 

Van Geel: Teveel aan goedkope vluchten vanaf Eindhoven Airport

01-Feb-2019

Geert van Elten     ED

WINTELRE - Gemeenschapshuis De Rosdoek in Wintelre is al aangekleed voor carnaval, maar woensdagavond was er toch nog een serieuze bijeenkomst over de toekomst van Eindhoven Airport. Met feiten, getallen en emoties.

Pieter van Geel is halverwege zijn opdracht om als bestuurlijk verkenner van de proefcasus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een advies uit te brengen over de toekomst van Eindhoven Airport. Regelmatig brengt hij belanghebbenden op de hoogte van zijn werk. Woensdagavond was hij in Wintelre, op uitnodiging van de klankbordgroep van inwoners van de gemeente Eersel.....


Lees meer

 

Aalsmeer roept minister op: neem de omgeving serieus

31-Jan-2019

Gemeente Aalsmeer

Vandaag heeft Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), zijn adviesopdracht over de groei van Schiphol na 2020 aan de minister teruggegeven. De betrokken partijen in de ORS kwamen niet op één lijn. De bal ligt nu bij de minister die groei wil in balans met de omgeving. De oproep van Aalsmeer is duidelijk: geen verdere groei van de luchthaven maar eerst concrete maatregelen om de overlast te beperken.....


Lees meer

 

Schiphol als hoogwaardige mobiliteitsHub in balans met de omgeving

31-Jan-2019

ORS-bewonersdelegatie

Dit voorstel heeft als doel om Schiphol verder te ontwikkelen in balans met de omgeving. Op dit moment is het vertrouwen tussen Schiphol en de omgeving verstoord. Dit vanwege het niet nakomen van afspraken, het bereiken van een grens m.b.t. de overlast die de omgeving nog kan dragen, en de gewijzigde maatschappelijke opvattingen over luchtvaart in het algemeen. Het voorstel bestaat daarom uit 3 stappen om het vertrouwen te herstellen.

> Beëindigen huidige gedoogsituatie: uiterlijk november 2019
> Nakomen resterende afspraken: uiterlijk eind 2023
> Verdere ontwikkeling in balans met de omgeving: na 2023 ....


Lees meer

 

Advies aan minister: meer vluchten op Schiphol

30-Jan-2019

Mark duursma    NRC.nl

De Omgevingsraad Schiphol (ORS) is er niet uitgekomen, en adviseert minister Van Nieuwenhuizen vanmiddag om de komende jaren 10.000 extra vluchten toe te laten.

Het overleg over de groei van Schiphol na 2020 is mislukt. Belanghebbenden zijn er niet in geslaagd om tot een gezamenlijk advies te komen aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur (VVD). De voorzitter van het overleg, Hans Alders, zal de minister adviseren om in de jaren 2021, 2022 en 2023 10.000 extra vluchten toe te laten op Schiphol. Dit is conform de wens van Schiphol, KLM en andere luchtvaartmaatschappijen. Bewoners, bestuurders van omliggende gemeenten en provincies en milieuorganisaties willen een groeistop tot en met 2023.....


Lees meer

 

Informatiemarkten zienswijzenprocedure Lelystad Airport

25-Jan-2019

Informatiemarkten zienswijzenprocedure Lelystad Airport in Enkhuizen, Hoogeveen, Lelystad, Zwolle en Apeldoorn. Aanmelden is noodzakelijk via onderstaande link!

Locaties: Noord-Holland: Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, 28 januari
Drenthe: De Tamboer in Hoogeveen, 30 januari
Flevoland: Agora Theater in Lelystad, 5 februari
Overijssel: Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle, 11 februari
Gelderland: Theater Orpheus in Apeldoorn, 14 februari

 

https://www.eventtouch.eu/IM/informatiebijeenkomstlelystad/?locale=nl_NL&embed=888982bd6e51b4e1ea969d6278fed074

....


Lees meer

 

Geen uitvluchten meer op Schiphol

23-Jan-2019

Bewoners Omgeving Schiphol

Bij de hervatting van de onderhandelingen in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) later deze maand zitten de bewonersdelegatie en die van de bestuurders op één lijn. Dat is het resultaat van het overleg tussen deze twee ORS-delegaties. Met ingang van het gebruiksjaar 2020 moeten de in de Aldersakkoorden gemaakte afspraken eindelijk worden verankerd in een Luchthavenverkeersbesluit (LVB). Dit LVB dient minimaal een plafond voor het totaal aantal vluchten (500.000) en de nachtvluchten (29.000) vast te leggen zodat hierop kan worden gehandhaafd. Dat geldt ook voor de vierdebaanregel. Daarna is herstel van vertrouwen door de luchtvaartsector nodig via harde afspraken over hinderbeperking zodat er voldaan wordt aan de verwachtingen van het Aldersakkoord, voordat er in de ORS verder kan worden gesproken over de ontwikkeling van Schiphol in de toekomst.....


Lees meer

 

Omwonenden andere luchthavens waarschuwen: Luchtvaartafspraken worden niet nagekomen

22-Jan-2019

Oscar Siep    RTV Oost

 

 
 

Omwonenden van de vliegvelden in Maastricht en Rotterdam, die al langer ervaring hebben met afspraken rondom vliegvelden waarschuwen omwonenden van de vliegroutes van en naar Lelystad Airport. "Maak de borst maar nat voor overlast van vliegveld Lelystad."

Alfred Blokhuizen uit Rotterdam waarschuwt: "Geen enkele afspraak die je maakt met een luchthaven wordt nageleefd, of kan juridisch worden afgedwongen. Dat is een grote waarschuwing voor de mensen bij Lelystad Airport."....


Lees meer

 

Persbericht: Bewoners unaniem voor groeistop Schiphol

18-Jan-2019

Bewoners Omgeving Schiphol

De bewonersvertegenwoordiging in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) heeft op 17 januari 2019 een brief aan ORS-voorzitter Hans Alders vastgesteld waarin elke groei van het aantal vliegbewegingen op Schiphol tot en met 2023 wordt afgewezen. Daarmee worden alle passages uit het conceptadvies die instemming door de bewonersonderhandelaar met volumegroei suggereren, verworpen.

De afgelopen week hebben gesprekken met onze achterban plaatsgevonden over de hoofdlijnen voor het concept ORS-advies over Schiphol na 2020. Zoals ook al bleek uit de maatschappelijke consultatie eind 2018 is het draagvlak voor Schiphol snel afgebrokkeld in de afgelopen jaren. Als belangrijkste oorzaken zien wij het bereiken van een kritische grens bij het aantal vluchten dat de omgeving kan verdragen, het niet nakomen van afspraken, en de veranderde maatschappelijke opvattingen over luchtvaart in het algemeen. Naast geluidshinder wordt steeds kritischer gekeken naar de uitstoot van schadelijke stoffen, ultrafijnstof, veiligheid van omwonenden en de invloed op het klimaat vanwege de CO2-uitstoot.....


Lees meer

 

Bewoners sluiten gelederen: geen groei Schiphol

18-Jan-2019

Frans van den Berg    Haarlems dagblad

De bewonersvertegenwoordigers in het Schipholoverleg hebben de gelederen gesloten. Unaniem is nu besloten tot en met 2023 geen extra vluchten op Schiphol te tolereren.

De bewoners namen onlangs al dit standpunt in, maar toen waren niet alle tien de vertegenwoordigers het eens. Een persoon was toen afwezig, een ander onthield zich van stemming en Kees van Ojik was tegen. Vertegenwoordiger Klaas Bijlsma uit Aalsmeer was al door zijn achterban vervangen omdat hij wel kon instemmen met een beperkte groei. Van Ojik zou zich op zijn positie beraden, maar heeft nu alsnog gekozen voor ’geen groei’.

....


Lees meer

 

Stuur een zienswijze over Lelystad Airport

17-Jan-2019

Dat kan hier vanaf 11 januari tot en met 21 februari 2019

Een initiatief van Stichting Red de Veluwe namens de actiegroepen tegen laagvliegroutes.

 

WILT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?  We helpen u daarmee

U kunt hier gemakkelijk een voorbeeldtekst van de actiegroepen tegen laagvliegen kopiëren en gebruiken. Dat kan in een paar stappen: https://www.zienswijzelelystadairport.nl/

 

Als u wilt dat een zienswijze voor u ingevuld wordt, kunt u uw naam etc doorgeven aan: https://hoogoverwezep.nl/

 
....


Lees meer

 

Minister buigt voor Brussel: toch nieuwe vluchten op Lelystad Airport

17-Jan-2019

Edwin van der Aa & Paolo Laconi    de Stentor

UpdateMinister Cora van Nieuwenhuizen schendt, onder druk van strenge Europese regels, een afspraak met de Tweede Kamer om geen zelfstandige groei van Lelystad Airport toe te staan. Over een aantal jaren wordt toch ruimte geboden aan nieuwe vluchten. In het regeerakkoord staat expliciet de wens dat Lelystad louter gaat dienen als overloopluchthaven voor vakantievluchten vanaf Schiphol. Zo kan onze nationale luchthaven zich richten op de spilfunctie binnen Europa voor intercontinentale reizigers.

Zelfstandige groei van Lelystad was daarbij geen optie, voegde een Kamermeerderheid later nog toe.....


Lees meer

 

Lelystad subsidieert voorstanders uitbreiding vliegveld

17-Jan-2019

Henry van der wal     de Stentor

De gemeente Lelystad gaat de stichting Lelystad Moet Door helpen met een incidentele subsidie van maximaal 20.000 euro. De stichting mag het geld gebruiken voor ‘publieksgerichte activiteiten’.Het college van burgemeester en wethouders gebruikt voor deze subsidie het eigen budget dat beschikbaar is voor onvoorziene uitgaven.

Stichting Lelystad Moet Door heeft zich ten doel gesteld ‘de stem van de vele voorstanders van groei van Lelystad Airport luid en duidelijk te laten horen’. Dat doet ze onder meer door het houden van internetpeilingen, het pleiten voor de uitbreiding van de luchthaven bij de minister, het houden van bijeenkomsten en andere publieksacties.....


Lees meer

 

Schiphol: vluchten kan niet meer

17-Jan-2019

Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren     Joop BNNVara

Voor de veiligheid hebben we behoefte aan een krimp van het aantal vliegbewegingen

Schiphol kondigde aan de beloning van haar medewerkers afhankelijk te willen maken van haar reputatie bij omwonenden. Klinkt mooi, maar is natuurlijk een verkapte bezuiniging van topman Dick Benschop. Want de reputatie van de luchthaven ligt volledig aan diggelen. Klimaat, vliegveiligheid en leefomgeving: alle seinen staan op rood voor de luchtvaart. Maar de regering weigert onder de luchtverkeerleiding van Schiphol de bescherming van alle drie consequent door te voeren.....


Lees meer

 

ORS-bewonersgeleding tegen groei Schiphol

10-Jan-2019

Bewoners Omgeving schiphol

De bewonersgeleding in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) verzet zich tegen groei van Schiphol. Zij wil eerst nakoming van afspraken uit het verleden en harde toezeggingen over hindervermindering bij het huidige aantal vluchten. Met die boodschap gaat de delegatieleider terug naar de onderhandelingstafel. https://www.bewonersomgevingschiphol.nl/standpunt/ors-bewonersgeleding-tegen-groei-schiphol/

....


Lees meer

 

Groei Schiphol dupeert Leidse regio

09-Jan-2019

Ruud Sep    Leidsch Dagblad

Het aantal mensen in de regio dat ernstige hinder ondervindt van overvliegende vliegtuigen neemt flink toe wanneer Schiphol zijn zin krijgt en het aantal vluchten tot 2030 met uiteindelijk 40.000 toeneemt. Maar wat gebeurt er daarna? Matt Poelmans, de regionale vertegenwoordiger in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), vreest dat de plannen voor de Tweede Kaagbaan weer onder het stof vandaan worden gehaald. ,,En als dat gebeurt, zal de overlast in de regio meer dan verdubbelen.’’ https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20190108_11955858/groei-schiphol-dupeert-leidse-regio?utm_source=getpocket.com&utm_medium=referral&utm_content=/

....


Lees meer

 

Europese Commissie ontvangt klachten over procedure Lelystad Airport

09-Jan-2019

rtv Oost

Actiegroep HoogOverijssel heeft bij de Europese Commissie (EC) een klacht ingediend tegen het Ministerie van Infrastructuur. HoogOverijssel denkt dat het ministerie tegen de Europese regels in, de plannen rond Lelystad Airport en de laagvliegroutes wil doordrukken.

Voorzitter Jan Rooijakkers zegt dat bij grote nieuwe projecten in de Ruimtelijke Ordening, alle effecten van dat project moeten worden meegewogen. Volgens hem heeft de minister een Milieu Effect Rapportage gemaakt die alleen is gebaseerd op Lelystad Airport en de directe omgeving. De effecten van de laagvliegroutes naar Lelystad zouden ook in die MER moeten worden meegenomen en dat dat niet is gebeurt, is volgens Rooijakkers strijdig met de Europese regels. Daarmee worden volgens HoogOverijssel honderdduizenden mensen in Noordoost-Nederland buiten spel gezet. https://www.rtvoost.nl/nieuws/305387/Europese-Commissie-ontvangt-klachten-over-procedure-Lelystad-Airport

....


Lees meer

 

Schiphol mag niet, kan niet en hoeft niet te groeien

07-Jan-2019

Bewoners Omgeving Schiphol   Opinie

Schiphol heeft geen recht om te groeien (zie 1-3 hieronder), kan dat ook niet eens (zie 4-6 hieronder) en heeft groei bovendien niet nodig (zie 7-9 hieronder) om te voorzien in de primaire taak: optimale bereikbaarheid via de lucht van Nederland. De maatschappelijke consultatie en de kanteling van de publieke opinie bewijzen dat tweederde van de bevolking kiest voor een stop of zelfs krimp en slechts eenderde kiest voor groei. https://www.bewonersomgevingschiphol.nl/standpunt/schiphol-mag-niet-kan-niet-en-hoeft-niet-te-groeien/

 

NB niet eens genoemd onderstaande 2 punten :

* Het belazeren met vorige stelselwijziging. Van PKB 1995 naar handhaving 35 punten Netelenbos NIET GELIJKWAARDIG VERLOPEN

 

Er moeten nog 95 hhavingspunten bij in Buitengebied..   Die correctie wb Milieuruimte hebben Bewoners  dus nog tegoed

 

* Het Helios secondopnion onderzoek : Veel vluchten buitenv baan waren in 2011 NIET verklaarbaar uit Stict Preferent vliegen (NB Ook in 2012 ging het zeer mis ,beloofd was MINIS 7 % , dat werd +45 %  

 

 

Dit gebeurde ook op de Aalsmeerbaan . Beloofd + 70 % , werd in 2017 +101.000   Zoals Poelmans stelt: Er is GEEN sprake meer van Strict Preferent vliegen

 

....


Lees meer

 

SATL, Wij beoordelen de overheid niet op haar woorden maar op haar daden

21-Dec-2018

Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL)

Actiegroepen uit Noord-, Oost-, Midden- en West-Nederland 17 december 2018

Aldersakkoord 2008 één en ondeelbaar? Er wordt geschermd met dat het in 2008 gesloten Aldersakkoord één-en-ondeelbaar zou zijn. Elementen daaruit: 1. Nieuw Normen en Handhaving Stelsel -> biedt geen gelijkwaardige bescherming aan individuele bewoners, en al helemaal niet na overgang naar Doc29 rekenmethode 2. Eindhoven en Lelystad als vakantie-vliegvelden; autonome groei was ongewenst: a. Dit vereiste een goed selectiviteitsbeleid b. Eindhoven is ondertussen volgelopen c. Lelystad LHB genomen, terwijl er nog steeds geen goede VVR is 3. 4 e -baan regel rond Schiphol: wordt nu al overtreden, en is in het jongste Regeerakkoord eigenlijk al op de helling gezet 4. 50/50-verdeling van geluidsruimte: definities zijn nog niet eens helder; ondertussen groeit de sector maar door en claimt zelfs milieuwinst geboekt te hebben (door een zelf-berekende ruimte te claimen als winst) Kortom: er is nog geen enkele afspraak uit het Aldersakkoord nagekomen. De tijd heeft het Aldersakkoord op alle fronten achterhaald.....


Lees meer

 

Persverklaring, Gesprek over ontwikkeling Schiphol duurt voort

21-Dec-2018

Hoofddorp, 21 december 2018

Gesprek over ontwikkeling Schiphol duurt voort

Omgevingsraad Schiphol heeft meer tijd nodig voor advies De Omgevingsraad Schiphol heeft de afgelopen weken belangrijke stappen kunnen zetten in het gesprek over de toekomst van Schiphol tot en met 2030. Hiervoor zijn tal van gesprekken tussen de partijen en met de partijen gevoerd. Er is vrijdag geconstateerd dat er over tal van punten overeenstemming is bereikt. Partijen delen met elkaar waar aandacht aan moet worden besteed. Dat gaat onder meer om veiligheid, bescherming van de gebieden aan de kop van de secundaire banen, meten van geluid, substitutie van vliegtuig naar trein, klimaat. Het gesprek gaat nu over de invulling van de voorwaarden die gesteld worden aan een gematigde en beheerste ontwikkeling en het moment waarop dan aan die ontwikkeling invulling wordt gegeven. De voorzitter heeft geconstateerd dat het mogelijk is om tot een advies te komen in de eerste maand van volgend jaar. De samenhang tussen de ontwikkeling op Schiphol en de ontwikkeling op Lelystad is voor vrijwel alle delegaties aanleiding om aan te dringen op duidelijkheid over de overloopfunctie van Lelystad. Partijen hebben dat onderdeel nodig om tot een advies te komen.

....


Lees meer

 

Podcast De Dag: waarom Lelystad Airport een hoofdpijndossier blijft

18-Dec-2018

Redactie   NOS

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verdeling van het luchtruim. En dan gaat het ook over vliegveld Lelystad. Want waar het eerst vooral over lage aanvliegroutes en geluidsoverlast ging, draait het nu opeens om de vraag of Lelystad ook onafhankelijk van Schiphol mag groeien. Researchredacteur Jan Salden van EenVandaag legt uit waarom het vliegveld van Lelystad zo’n hoofdpijndossier blijft.

https://www.nporadio1.nl/homepage/13670-podcast-de-dag-waarom-lelystad-airport-een-hoofdpijndossier-blijft

....


Lees meer

 

Toeristische bedrijfstak wil minder lawaai en milieuvervuiling van MAA

18-Dec-2018

Peter Bruijns   De Limburger

De toeristische ondernemers in Zuid-Limburg dringen aan op een andere exploitatie van Maastricht Aachen Airport (MAA), waardoor er minder lawaai en milieuvervuiling optreedt. Dat is volgens de ondernemers van groot belang voor het op stilte en natuur gerichte toerisme van Zuid-Limburg.

Nu het provinciebestuur de aangevraagde vergunning voor MAA heeft ingetrokken en een nieuwe aanvraag voorbereidt waarin meer rekening wordt gehouden met omwonenden, vragen de toeristische ondernemers aandacht voor de negatieve gevolgen van de ‘frequente geluidshinder’. Ze vragen om minder vrachtvluchten en vluchten van touroperator Corendon, en willen zeker niet dat de luchthaven verder groeit. ,,Via MAA speculeren met de toekomst van onze bedrijfstak achten wij onverantwoord ...

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20181218_00084948/toeristische-bedrijfstak-wil-minder-lawaai-en-milieuvervuiling-van-maa?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_term=limburger&utm_content=article&utm_campaign=seeding

....


Lees meer

 

Verbijstering over mogelijke komst nieuwe maatschappijen op Lelystad Airport

16-Dec-2018

Stefan Keukenkamp     de Stentor

Politieke partijen in de Tweede Kamer en belangengroepen HoogOverijssel en Red de Veluwe reageren verbijsterd op de  uitlatingen van de minister over Lelystad Airport. De minister liet vrijdag aan de Kamer weten dat mogelijk toch nieuwe maatschappijen worden toegelaten op de luchthaven.....


Lees meer

 

Onderzoek SP: 1 op 4 Amsterdamse klachten over Schiphol genegeerd

14-Dec-2018

SP Amsterdam

Meer dan een kwart van de Amsterdamse klachten over Schiphol wordt stelselmatig genegeerd. Volgens de rapportages van Schiphol zouden deze bewoners geen overlast ervaren, terwijl dit in de praktijk wel het geval is. Dat is de conclusie van onderzoek van de SP naar de overlast van de luchthaven. SP-raadslid Tiers Bakker:  “Het is belachelijk dat zo’n grote groep Amsterdammers monddood wordt gemaakt op basis van een papieren werkelijkheid. Het is tijd dat Schiphol alle klachten serieus gaat nemen.”  https://amsterdam.sp.nl/nieuws/2018/12/onderzoek-sp-1-op-4-amsterdamse-klachten-over-schiphol-genegeerd

....


Lees meer

 

From travel time to cost efficiency: Comparing budget airlines to Eurostar

11-Dec-2018

John Burfitt    news.com.au

Low-cost airlines might offer super-cheap deals to popular cities but there could be an even better way to get around. For decades, budget airlines have been winning the battle of the skies as the easy way to travel within Europe but there’s a definite change in the air, with train travel muscling in on its market. Consider the trip between the popular Euro capitals of London and Amsterdam. Some of the low-cost airlines offer super-cheap deals, but this is when you must look into what is really included.

When you factor in baggage charges, as well as the train, bus or taxi transfer fares to far-flung London airports like Luton and Southend, not only do costs add up but the gloss of that initial deal can quickly wear off.

My flight a year ago between London and Amsterdam was such an experience, with a 90-minute train trip to Luton, and an arrival an hour before the flight for check in.

A lengthy delay followed, by another one and then another one. The hour-plus flight to Amsterdam was easy, and after the half-hour train trip into the city, it all ended up a six-hour journey.

Memories of that trip were front of mind just weeks ago when I looked out the window of the Eurostar to see the platform of Amsterdam’s Centraal Station come into view, having left London’s Kings Cross-St Pancras just over three and a half hours earlier.

It’s a new route for the famed train, which next year celebrates its 25th anniversary, and the Amsterdam jaunt is gaining popularity as a far easier way to travel between the two Euro capitals.....


Lees meer

 

Luchtvaartsector helpt minister aan oneliners bij beantwoording Kamervragen Schiphol

10-Dec-2018

Jan Salden    EenVandaag

De luchtvaartsector en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkten nauw samen bij de beantwoording van Kamervragen over de veiligheid van Schiphol. Dat blijkt uit documenten in het bezit van EenVandaag.

Niet alleen werd feitelijke informatie uitgewisseld, de luchtvaartsector mocht ook meedenken over redeneerlijnen en oneliners van de minister. Kamervragen werden verdeeld, er vond afstemming plaats over debatten en over Kamerbrieven werd overlegd. Uit de documenten, verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), wordt duidelijk dat het ministerie van I&W niet alleen met Schiphol (voor 70 procent staatsbezit) en Luchtverkeersleiding Nederland (zelfstandig bestuursorgaan) van gedachten wisselde, maar ook met luchtvaartmaatschappij KLM. ....


Lees meer

 

Lage vliegtaks heeft weinig effect

07-Dec-2018

Natuur&Milieu

De vliegtaks van 7 euro die het kabinet wil gaan invoeren zal weinig effect hebben. Dat zegt directeur van Natuur & Milieu, Marjolein Demmers in een eerste reactie.

Het kabinet wil met het invoeren van een vliegtaks milieuvervuiling zwaarder belasten. Demmers: “Wij zijn blij met het invoeren van een vliegtaks, maar zo’n laag bedrag gaat natuurlijk weinig effect hebben op klimaat, geluidsoverlast of volksgezondheid. Wij vinden dat dit kabinet, dat zich het groenste ooit noemt, dat beter moet kunnen.”....


Lees meer

 

Raad van State behandelt alsnog zaak omwonenden vliegveld

07-Dec-2018

RTV Rijnmond

De postbusaffaire wordt de Bewoners tegen Vliegtuigoverlast uit de Rotterdamse regio niet noodlottig. De Raad van State heeft besloten om de zaak van de BTV tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) alsnog te behandelen.....


Lees meer

 

Bewonersvoorman Schiphol onder vuur bij achterban

06-Dec-2018

Jan Salden   EenVandaag

Er is onrust onder omwonenden van Schiphol over de te volgen koers in de onderhandelingen over de toekomst van de luchthaven. Een deel van de kiesmannen in de Omgevingsraad Schiphol twijfelt openlijk over de strategie van voorman Kees van Ojik.....


Lees meer

 

Europese Commissie zorgt voor nieuwe tegenslag Lelystad Airport

04-Dec-2018

Nu.nl

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de regeling die moet zorgen dat vliegtuigen van Schiphol naar Lelystad Airport overstappen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft daarom besloten de zogenoemde verkeersverdelingsregel in te trekken.

Dat heeft de bewindsvrouw dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Brussel heeft, mede naar aanleiding van een inspraakronde voor de luchtvaartmaatschappijen, bezwaren tegen de zogenoemde verkeersverdelingsregel (VVR).

Van Nieuwenhuizen is met de Europese Commissie in gesprek om de regeling aan te passen. Het is onbekend wanneer er een aanpassing of alternatief komt en hoe die eruit zal zien.

 

Het bezwaar uit Brussel is een grote tegenslag voor de plannen van Schiphol en Lelystad Airport. De luchthaven in de Flevopolder is bedoeld als overloopluchthaven voor Schiphol, het is niet de bedoeling Lelystad Airport autonoom gaat groeien.

De VVR moest regelen dat alleen luchtvaartmaatschappijen die landingsrechten bij Schiphol (voor een deel) opgeven, mogen overstappen naar Lelystad Airport. Zo komen er plekken vrij op Schiphol om het (inter)continentale netwerk te versterken. Zo is dat ook in het regeerakkoord opgenomen.    

Opening in 2020 loopt geen gevaar

De regeling was in juli naar Brussel gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie kon niet zeggen of er vertraging ontstaat door de bezwaren van de Europese Commissie. Lelystad Airport zou in april 2020 moeten opengaan. Die doelstelling is nog steeds "realistisch", aldus de woordvoerder.

Lelystad moet een deel van de vakantievluchten van Schiphol overnemen omdat de luchthaven tegen de grenzen van zijn capaciteit aanloopt. Tot 2023 zou het om maximaal tienduizend starts en landingen per jaar gaan. Na een herindeling van de luchtvaart zou dat moeten groeien naar 45.000 vliegbewegingen.

De uitbreiding van Lelystad is al twee keer uitgesteld. In het oosten en noorden van het land is veel bezwaar tegen de plannen, onder meer vanwege laagvliegen en de bijkomende geluidsoverlast.

Begin dit jaar nog besloot Van Nieuwenhuizen de uitbreiding met nog een jaar uit te stellen omdat opening in 2019 onverantwoord zou zijn omdat meer onderzoek naar onder meer geluidsoverlast nodig is.

https://www.nu.nl/algemeen/5610470/europese-commissie-zorgt-nieuwe-tegenslag-lelystad-airport.html

....


Lees meer

 

Blog liegen en bedriegen door de Schiphol groep

29-Nov-2018

Directe link naar de blog van Bob van Marlen ervaringsdeskundige uit Uitgeest: https://liegenenbedriegen.webnode.be/

 

Blog: Liegen en Bedriegen bij de aanleg van nieuwe en de verdere groei van bestaande vliegvelden door de Nederlandse overheid.
Fictieve doelgroep: politici, bestuurders en CEO’s in de luchtvaart.

 

Werkelijke doelgroep: verontruste inwoners van Nederland, die merken dat ze steeds meer geluidoverlast ondervinden of vrezen dit in de nabije toekomst te zullen gaan ondervinden en/of die zich zorgen maken over de klimaatverandering.

Motto: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat maar aan een ander, niet? ....


Lees meer

 

Persbericht mbt Schiphol van omwonenden

27-Nov-2018

PERSBERICHT

De discussie over de toekomst van Schiphol na 2020 is in alle hevigheid losgebarsten. Schiphol heeft immers al laten weten door te willen groeien naar 560.000 vliegbewegingen. Een dergelijke groei is volgens de luchthaven mogelijk als de bescherming van omwonenden tegen hinder wordt losgelaten.
 
De Amsterdamse Samenwerkende bewonersorganisaties hebben zich in een brief tot de raad van Amsterdam gewend. In deze brief schrijven zij dat door het voornemen van Schiphol belangrijke voornemens uit het collegeakkoord niet gerealiseerd zullen kunnen worden.
 
De raad zal haar kaderstellende rol moeten vervullen om het bestuur van de stad een richtinggevende opdracht tegeven voor de inzet van Amsterdam in de diverse relevante overlegorganen. Amsterdam speelt als belangrijke aandeelhouder en als vertegenwoordiger van de brede Amsterdamse belangen een prominente rol daarin.
 
De Amsterdamse raad heeft in het collegeakkoord (CA) vastgelegd een luchthaven te willen die kwaliteit biedt. De kwantiteit moet niet langer leidend zijn. Het Collegeakkoord (CA) spreekt uit dat tot 2023 het aantal vliegbewegingen tot 500.000 beperkt moeten blijven. ....


Lees meer

 

Toezichthouder geluidhinder Schiphol meet met twee maten maar altijd in nadeel omwonenden

26-Nov-2018

De drang van de Schiphol Group om zoveel mogelijk vliegbewegingen op Schiphol te faciliteren staat op gespannen voet met de belangen van de omwonenden van Schiphol. Zij willen minder lawaai en uitstoot van fijnstof en CO2.

In Nederland is wettelijk vastgelegd hoeveel geluidshinder de vliegtuigen rond Schiphol mogen maken. Ook is in de wet beschreven welke instantie verantwoordelijk is voor handhaven van geluidsnormen en nemen van maatregelen bij overtredingen.

Dat is namelijk de  Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT is een onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterschap. In april 2018 berichtte de NOS over dit ministerie dat lijkt op een slager die zijn eigen vlees keurt bij het opstellen én het beoordelen van het milieueffectrapport (MER) van Schiphol.

Ook de rol van de ILT als handhaver is zeer discutabel blijkt uit twee rechtszaken die door Schiphol omwonenden zijn aangespannen tegen de ILT en Ministerie IenW. In beide zaken die door de rechter zijn beoordeeld  werd van  ILT/Ministerie geëist dat deze maatregelen trof tegen geluidsoverlast.

Lees verder op: https://feitoffake.wordpress.com/2018/11/26/toezichthouder-geluidhinder-schiphol-meet-met-twee-maten-maar-altijd-in-nadeel-omwonenden/

....


Lees meer

 

Milieueffectrapport: Schiphol kan doorgroeien naar 540.000 vluchten

23-Nov-2018

Schiphol kan theoretisch doorgroeien naar 540.000 vluchten per jaar in 2023, 40.000 meer dan nu is toegestaan. Niet de geluidshinder of het milieu, maar de veiligheid bepaalt daarbij de grens. Dat staat volgens ingewijden in het concept-milieueffectrapport over Schiphol, dat donderdag zal verschijnen. Het geschetste groeiscenario is weliswaar nog geen concreet voorstel, maar toch slecht nieuws voor de inwoners van Aalsmeer en Uithoorn, die nu ook al de meeste overlast ervaren.....


Lees meer

 

Gegoochel met cijfers geluidsoverlast Lelystad Airport

22-Nov-2018

Hanneke de Jonge en Yfke Nijland    Nieuwsuur

De berekeningen van vliegtuiglawaai rond Lelystad Airport kunnen niet kloppen, schrijven geluidsingenieurs in een rapport. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) baseert zich op ondeugdelijke informatie bij beslissingen rond Lelystad Airport. ....


Lees meer

 

Chemie steeds schoner, luchtvaart steeds vervuilender

19-Nov-2018

Redactie / Amsterdam    Agro&Chemie

De totale uitstoot van broeikasgassen per euro toegevoegde waarde in het Nederlandse bedrijfsleven is met 55% gedaald in twintig jaar. Dat blijkt uit een analyse van ING over de periode 1996 tot 2016. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot. Ruim tweederde van de uitstoot wordt veroorzaakt door de energiesector, industrie en transport. De grootste uitstoter is de energievoorziening, gevolgd door de chemie en de luchtvaart. Maar terwijl de totale uitstoot van chemie 42% daalde, steeg die van de luchtvaart met 43%. Ook de emissies van de energiesector stegen, met 12%. ....


Lees meer

 

Een makkelijke oplossing voor de hoge emissie van de luchtvaart is er niet

17-Nov-2018

Elisa Hermanides    Trouw

De luchtvaart staat onder druk om iets te doen aan de hoge CO2-uitstoot. Vandaag laat de Tweede Kamer zich over de mogelijkheden. Grootste dilemma: klimaatverandering een halt toe roepen kan alleen door een rem te zetten op de groei. Trouw sprak alvast met een deskundige en een ondernemer in duurzame vliegtuigbrandstof. 

Op de achterkant van een bierviltje had hij al jaren eerder uitgerekend hoe desastreus de luchtvaartindustrie is voor het klimaat, zegt Paul Peeters, lector duurzame luchtvaart aan Breda University of applied sciences. Maar pas toen hij er vorig jaar op promoveerde, werd Nederland wakker geschud. “Een rem op de groei van de luchtvaart is cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan. Anders halen we de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs niet.”....


Lees meer

 

Het duivelse dilemma voor de luchtvaart: gaan groeien en vergroenen wel samen?

15-Nov-2018

Bas Knoop   FD

Met een snauwerig Brits accent snijdt Bill Hemmings direct het onderwerp aan waar binnen de luchtvaart een taboe op rust. ’Belasting is a dirty word’, zegt de directeur van Transport & Environment, een belangenorganisatie die strijdt voor een schonere transportsector, donderdag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over vergroening van de luchtvaart.

Een vliegtuig van KLM op luchthaven Schiphol
Een vliegtuig van KLM op luchthaven SchipholFoto: Hollandse Hoogte / Bart Eijgenhuijsen

Maar zonder te praten over belastingen, stelt Hemmings, lost de luchtvaartbranche zijn klimaatprobleem niet op. Zijn oproep aan het Nederlandse kabinet, dat in 2021 al een vliegbelasting wil invoeren: maak vliegen duurder, zodat mensen minder snel het vliegtuig pakken. Voer zo snel mogelijk een belasting per vliegtuig in, gekoppeld aan uitstoot en geluid. En lobby in Europa voor een accijns op kerosine.....


Lees meer

 

De luchtvaart voelt de hete adem van de milieuclubs

15-Nov-2018

Elisa Hermanides    Trouw

Nu omwonenden samen met milieuorganisaties hun pijlen richten op de luchtvaart, is een rem op de groei niet langer ondenkbaar.  Kan de groei van de luchtvaart samengaan met een leefbare planeet? Het is een vraag waar KLM en de rest van de luchtvaartsector zich ongemakkelijk bij voelen, maar die donderdag wel centraal staat in een hoorzitting van de Tweede Kamer. En het zal niet de laatste keer zijn dat de luchtvaart dit dilemma voor de voeten geworpen krijgt.....


Lees meer

 

Passagierstekort kostte al 21 vliegverbindingen op Groningen Airport Eelde de kop

15-Nov-2018

Michel Brandsma   Dagblad van het Noorden

Opnieuw dreigt Groningen Airport Eelde twee vliegverbindingen te verliezen. Deze keer staan de lijndiensten naar Kopenhagen en München op de tocht.

De vluchten op deze zogenoemde hubs (overstapvliegvelden) trekken te weinig passagiers.....


Lees meer

 

Gemeenteraad wil financiŽle openheid van zaken van Eindhoven Airport

15-Nov-2018

Hans Vermeeren   ED

EINDHOVEN - Eindhoven Airport moet onderhand maar eens financiële openheid van zaken geven, vindt een van de drie aandeelhouders: de gemeenteraad van Eindhoven.

Eindhoven Airport moet duidelijk met cijfers en argumenten onderbouwen waarom de luchthaven geen dividend wil of kan uitkeren. De Eindhovense gemeenteraad vindt dat hij daarover al te lang aan het lijntje gehouden wordt. ....


Lees meer

 

Luchtvaartdag zaterdag 8 december 2018

13-Nov-2018

De Omgevingsraad Schiphol en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseren de nationale Luchtvaartdag over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. U bent van harte uitgenodigd om op zaterdag 8 december deel te nemen in het nieuwe Amsterdome in Amsterdam.

https://www.omgevingsraadschiphol.nl/nieuws/luchtvaartdag-zaterdag-8-december-2018/

....


Lees meer

 

Schokkende toename vliegverkeer Buitenveldertbaan

13-Nov-2018

Schipholwatch

Schiphol heeft in 2017 een schokkende 34 procent méér vliegtuigen over de Buitenveldertbaan gestuurd dan een jaar eerder. Het totaal komt hiermee uit op ruim 43.000 vluchten. Let wel: over de baan die het meest ontzien dient te worden.

Dit blijkt uit metingen door bureau Geluidconsult in opdracht van de Gemeente Amstelveen. De gemeente plaatste deze cijfers vandaag – ruim een jaar na afloop van de meetperiode en kort na vragen van SchipholWatch – op haar website.....


Lees meer

 

Protest tegen vliegveld: Barbecue smaakt naar kerosine

11-Nov-2018

EdWim Vossen    1Limburg

Tientallen tegenstanders van het vliegveld Maastricht Aachen Airport waren woensdagavond op de been om te protesteren bij het Gouvernement in Maastricht.

In het provinciehuis werd een gespreksavond georganiseerd over het vliegveld. Een delegatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseerde de gesprekken.

Veel-klager
Wil Schoonbrood was een van de mensen die woensdagavond stond te protesteren. Hij woont zo’n honderdvijftig meter van het vliegveld vandaan en heeft er helemaal genoeg van. "Na 54 jaar ben ik van een ’nul-klager’ een veel-klager geworden", zegt hij.....


Lees meer

 

Omwonenden Schiphol: luchthaven mag tot 2023 niet verder groeien

10-Nov-2018

nos.nl

Omwonenden van Schiphol willen dat de luchthaven tot ten minste 2023 niet verder groeit. Vanochtend spraken zij in Badhoevedorp met onder anderen president-directeur van Schiphol Dick Benschop, die zei niets te kunnen beloven.....


Lees meer

 

Gerechtelijke dwaling over geluidsnormen Schiphol

09-Nov-2018

  Verslag:     EenVandaag

 
 
’Gerechtelijke dwaling over geluidsnormen Schiphol’
 

De Raad van State heeft onjuist geoordeeld in een zaak over geluidsnormen rond Schiphol, zeggen oud-hoogleraren Klaas van Egmond en Ben Ale. 

Beiden waren nauw betrokken bijj de groei van Schiphol. Klaas van Egmond was baas van het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) en Ben Ale zat in de commissie die de milieunormen van Schiphol moest beoordelen. De geluidsnormen zijn volgens hen op onrechtmatige wijze veranderd, waardoor er op Schiphol tienduizenden extra starts en landingen mogelijk zijn dan wettelijk was toegestaan. ....


Lees meer

 

Milieufederatie: Elektrisch vliegen levert niks tot nauwelijks iets op

05-Nov-2018

Doron Sajet    NH

SCHIPHOL - Het vervangen van de huidige passagiersvliegtuigen door elektrische toestellen zal voor omwonenden van Schiphol niet zorgen voor vermindering van geluidshinder. Dat zegt Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland tegen NH Nieuws.....


Lees meer

 

Dankzij Ryanair komt steeds meer zicht op de vunzigheid van vliegen voor 18 euro

05-Nov-2018

Sheila Sitalsing   de Volkskrant

Voor de smerige achterkant van koopjes bij de textielboer (kinderen in naaiateliers, instortende fabrieken) of in de supermarkt (plofkippen, separatorvlees) is inmiddels royale aandacht. Op de vunzigheid achter vliegen van Düsseldorf naar Alicante voor 18 euro, komt gelukkig ook steeds meer zicht. Dankzij Ryanair, bekend van zijn aanstampbeleid.....


Lees meer

 

Defensie noemt eisen omwonenden Awacsbasis onmogelijk

02-Nov-2018

Peter Bruijns   De limburger

De Raad van State buigt zich over de vraag of het ministerie van Defensie genoeg doet om de geluidsoverlast rond de Awacsbasis nabij Schinveld en Brunssum te beperken, en of de omwonenden aanspraak kunnen maken op schadevergoeding.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20181101_00079246/defensie-noemt-eisen-omwonenden-awacsbasis-onmogelijk-dit-gaat-te-ver?fbclid=IwAR3vMbITS7AFqOf6QGGW83S55yxTqqF0USxQQuBtO02DutJ41fXDWgf6gyw

....


Lees meer

 

Groei internationaal vliegverkeer stuwt kerosineverbruik naar record

02-Nov-2018

CBS

Brandstofverbruik lucht- en scheepvaart

Groei internationaal vliegverkeer stuwt kerosineverbruik naar record

Door de sterke stijging van het vliegverkeer op Schiphol is het kerosineverbruik naar recordhoogte gestegen. Er werd in 2016 ruim 2,5 procent meer kerosine getankt dan in 2015. Dit betrof vrijwel uitsluitend brandstof voor het internationale vliegverkeer. Het aantal binnenlandse vluchten (terreinvluchten) neemt de laatste jaren juist licht af. De luchtvaart is de enige vervoerssector die moeilijk kan overschakelen op andere brandstoffen, omdat een zo laag mogelijk startgewicht erg belangrijk is voor een vliegtuig en de energiedichtheid per kilo van kerosine erg gunstig is. ....


Lees meer

 

Burgemeester roept op tot actie tegen vlieglawaai

02-Nov-2018

René Willems   De Limburger

Burgemeester Akkermans van Eijsden-­Margraten roept de bevolking op tot actie tegen het toenemend vlieglawaai. Via ‘stille diplomatie’ probeert de gemeente al jaren om Den Haag te bewegen tot maatregelen tegen de Belgen, die zich niet houden aan de afspraken over vliegveld Bierset bij Luik. Dat heeft niet tot resultaat geleid, constateert hij gefrustreerd.

Tijdens een informatieavond van de gemeente en Milieufront Eijsden drong Akkermans woensdagavond bij de bomvolle zaal aan op acties. Hij refereerde daarbij aan de succesvolle demonstraties tegen de kerncentrale bij Tihange, die ‘heel wat hebben losgemaakt’. Akkermans pleit voor zo’n soort beschaafde actie. ....


Lees meer

 

Regiegroep beschuldigt minister van selectief gebruik informatie belevingsvlucht

02-Nov-2018

rtv Oost

“Het is onbegrijpelijk dat u niet tot de conclusie bent gekomen dat de m.e.r. moet worden herzien.” Dat schrijft de regiegroep belevingsvlucht in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen. Aanleiding is een brief van de minister aan de Kamer, waarin zij schrijft dat het nog niet duidelijk is hoe het kan dat de belevingsvlucht veel luider klonk dan vooraf berekend was.De regiegroep, opgezet door het ministerie van I&W om de minister te adviseren, opent de brief fel: "Bij het lezen van uw reactie (in de brief aan de Kamer, red.) kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat u selectief gebruik heeft gemaakt van de gegevens uit de rapporten over de belevingsvlucht."....


Lees meer

 

Piloten waarschuwen opnieuw over veiligheid Schiphol

30-Oct-2018

Piloten waarschuwen opnieuw over veiligheid Schiphol....


Lees meer

 

Omsingeld door vliegvelden: vluchten kan niet meer

30-Oct-2018

Peter Bruijns   De Limburger

Limburg is omsingeld door vliegvelden (zie hier). Een deel van de overlast van die buitenlandse luchthavens is voor de buren. Ook in Limburg zelf zorgen vlieglawaai en ultrafijn stof voor steeds grotere milieuproblemen en klachten.

Een toenemend aantal burgers is het zat. De groei van de luchtvaart zorgt voor ergernis over geluidhinder en milieuvervuiling. Rond diverse vliegvelden in en rond Limburg is heibel over de overlast. Het wordt moeilijker een stil plekje te vinden. Een inventarisatie.

Awacsbasis in Teveren
In Brunssum, Onderbanken en Schinnen klagen inwoners al 38 jaar over laag overvliegende Awacs-toestellen. Een deel van Schinveld ligt in het verlengde van de start- en landingsbaan van de NAVO-basis in het Duitse ...

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20181029_00078862/vluchten-kan-niet-meer

....


Lees meer

 

Twijfel veiligheid Schiphol: luchthaven neemt maatregelen

30-Oct-2018

Herman Stil   Het Parool

Lukt het eindelijk om Schiphol veiliger te maken? Na twee vernietigende rapporten houdt de Onderzoeksraad voor Veiligheid twijfels over de maatregelen die Schiphol nu zegt te nemen.

De kans op vliegtuigbotsingen rondom Schiphol was één van de problemen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar aanzette tot een vernietigend rapport over de veiligheidssituatie op Schiphol. Op de luchthaven was volgens de raad ’een patroon zichtbaar waarbij partijen eerst nieuwe veiligheidsrisico’s accepteren en pas daarna maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor veiligheid te beperken’.....


Lees meer

 

SlotcoŲrdinator onderzoekt haalbaarheid extra vrachtvluchten

29-Oct-2018

John Versleijen  Nieuwsblad Transport

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft de slotcoördinator van Schiphol (ACNL), verantwoordelijk voor de verdeling van vluchten op de luchthaven, tot eind november de tijd gegeven om de praktische haalbaarheid van een local rule voor extra vrachtvluchten te onderzoeken.

....


Lees meer

 

Meer mensen hebben last van Schiphol

29-Oct-2018

Research-redacteuren Hugo van der Parre en Ben Meindertsma   Nos.nl

’Officieel bestaat mijn geluidsoverlast niet’

Hollandse Hoogte | Wiebe Kiestra Fotografie

Minimaal 198.000 volwassenen in de wijde omgeving van Schiphol hebben ernstige last van vliegverkeer, blijkt uit belevingsonderzoeken van de GGD in 45 gemeenten rondom de luchthaven. Het cijfer is een stuk hoger dan uit eerdere onderzoeken naar voren kwam. Schiphol ging in 2016 uit van 138.500 mensen, en het Planbureau voor de Leefomgeving noteerde 155.959.

De onderzoeken zijn door meerdere GGD’s gedaan in 2016 en samengebracht door de Milieufederatie Noord-Holland. Het is voor het eerst sinds 2005 dat er een totaalbeeld ontstaat van de hinderbeleving onder inwoners van Noord- en Zuid-Holland.....


Lees meer

 

Retourtje New York compenseren? Eet dan drie jaar geen vlees

24-Oct-2018

Lilit Martirosova   EenVandaag

Retourtje New York compenseren? Eet dan drie jaar geen vlees

Terugluisteren

 

00:00 03:34

In talkshow ’Pauw’ ging het over klimaatverandering: een onderwerp waarbij feiten af en toe moeilijk te onderscheiden zijn van fictie. Zo zei Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom dat één retourtje naar New York gelijk staat aan een jaar lang geen vlees eten.

Heeft hij daar gelijk in en is vliegen inderdaad zo slecht voor het milieu?

Veel erger dan een jaar

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit hoe milieubelastend heen en weer vliegen is naar New York, en het antwoord is niet mals. Vera Dalm van Milieu Centraal: "Het is nog veel erger dan dat ene jaar. Je moet drie jaar geen vlees eten wil je dat retourtje New York kunnen compenseren." De berekening wordt gemaakt op basis van het vergelijken van de CO2-uitstoot.....


Lees meer

 

KU Leuven lanceert vrijwillige compensatie voor vliegreizen

24-Oct-2018

KU Leuven

In het kader van haar duurzaamheidsbeleid voert de KU Leuven een CO2-compensatie in voor vliegreizen. Personeelsleden die zich in dienstverband verplaatsen met het vliegtuig, wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd die begroot is op 40 euro per ton CO2. Een vlucht van Brussel naar New York zou daardoor ongeveer 25 euro duurder worden, een tripje naar Madrid 10 euro duurder. De bijdrage gaat naar een klimaatfonds. ....


Lees meer

 

Testimonies of devastating cost to public health of toxic passenger jets submitted to The Hague

22-Oct-2018

Ben Gelblum    TLE

Campaigners have written to the International Criminal Court in The Hague to provide it with evidence that they say they have compiled that toxic substances in passenger airplane cabins are damaging the health of air crew and passengers.....


Lees meer

 

24-uursstaking van Ryanair-personeel op luchthaven Eindhoven

22-Oct-2018

nu.nl

Cabinepersoneel van Ryanair op Eindhoven Airport legt dinsdag voor 24 uur het werk neer. Volgens vakbond FNV richt het protest zich tegen de sluiting van de vliegbasis door Ryanair en de manier waarop hun werkgever met ze omgaat.....


Lees meer

 

Persbericht SATL: minister schaadt vertrouwen in de overheid opnieuw

20-Oct-2018

Persbericht SATL: minister schaadt vertrouwen in de overheid opnieuw....


Lees meer

 

Belastingvrij vliegen kost schatkist 2 miljard per jaar

18-Oct-2018

Reinder Smit   RTLZ

Dat vliegen goedkoop is, weet iedereen die weleens een ticket boekt. Eén van de oorzaken daarvoor is veel minder bekend. Vliegmaatschappijen hoeven géén belasting te betalen op kerosine en ook niet op de tickets die ze verkopen. Als die belastingen wel gewoon betaald zouden worden, zouden vliegtickets gemiddeld 35 procent duurder zijn en de schatkist 2 miljard euro per jaar rijker zijn. ....


Lees meer

 

Steun de oproep voor eerlijke belasting op vliegen

18-Oct-2018

Natuur en Milieu: Steun de oproep voor eerlijke belasting op vliegen Teken hier

 

Natuur & Milieu wil dat de prijzen van vliegen eerlijker worden. Vliegen is ‘oneerlijk goedkoop’. Op vliegtickets en kerosine worden geen belastingen geheven. Dat is het gevolg van internationale afspraken uit 1944, bedoeld om de luchtvaart te stimuleren.  Hierdoor betaalt elk huishouden honderden euro’s meer aan belastingen door vrijstelling van de luchtvaartsector.

Veelvliegers (8% van de Nederlanders), zijn verantwoordelijk voor 40% van alle vluchten. Een schril contrast met een ruime meerderheid van de Nederlanders – 71%- die gemiddeld 1 reis of minder per jaar heeft (bron: KiM).

Belastingvrij vliegen is niet meer van deze tijd. Natuur & Milieu heeft de echte prijs van een vliegticket laten doorrekenen. De Nederlandse belastingbetaler loopt hierdoor per jaar 2 miljard euro mis. Steun onze oproep voor een eerlijke prijs van vliegen inclusief accijns op kerosine en BTW op vliegtickets.

 

....


Lees meer

 

Kamerbrief over rapport stikstofdepositie Eindhoven Airport

17-Oct-2018

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de gang van zaken rond de publicatie van een rapport over stikstofdepositie met betrekking tot Eindhoven Airport. Conclusie: per ongeluk niet geplaatst op website.

 

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/documenten/kamerstukken/2018/10/10/verzoek-om-toelichting-openbaarmaking-rapport-stikstofdepositie-eindhoven-airport  

....


Lees meer

 

Vliegmaatschappijen maken nauwelijks winst op ticketverkoop

17-Oct-2018

Ruben Messelink   EenVandaag

Veel luchtvaartexperts zijn het erover eens: vliegen is te goedkoop. En dat is slecht voor het milieu, want hierdoor pakken mensen te snel het vliegtuig, in plaats van bijvoorbeeld de trein. Dat de prijzen van vliegtickets laag liggen blijkt ook wel uit de winstmarges: maatschappijen maken gemiddeld nog geen tien dollar winst per ticket.

Dat laatste schrijft de NRC deze week. Hebben ze daar ook gelijk in?

Winst van één Big Mac

Luchtvaartexpert Yteke de Jong van de Telegraaf erkent dat de winstmarges op vliegtickets erg laag liggen. "Ik heb wel eens gehoord dat je voor Europese vluchten moet denken aan één Big Mac. Dat is nog geen drie euro." Ze heeft wel een verklaring voor die lage winsten. "De concurrentie is moordend. Iedereen wil op prijsvergelijkingssites als beste uit de bus komen."

David Elliot is directeur van prijsvergelijkingssite TicketSpy en hij beaamt de woorden van De Jong. Hij heeft daarvoor nog een andere verklaring. "Voor veel maatschappijen geldt dat hun business model steeds meer uitgaat van de verkoop van maaltijden, extra bagage of extra beenruimte. Ook het wijzigen of annuleren van een vlucht levert vliegmaatschappijen veel op."....


Lees meer

 

NS en ANVR willen maatregelen Brussel Trein 3x duurder dan vliegtuig om oneerlijke taks

17-Oct-2018

Paul Eldering    De Telegraaf

Amsterdam - Reisbrancheorganisatie ANVR en de Nederlandse Spoorwegen willen snel Europese maatregelen om de oneerlijke concurrentie tussen trein- en vliegreizen op te heffen. Ook moeten zeer kostbare grensbarrières voor het spoor worden geslecht.

Aan een treinreis ben je (vaak veel) meer geld én tijd kwijt dan aan een vliegreis.
....


Lees meer

 

Ook 2020 als openingsdatum voor luchthaven Lelystad is onzeker

17-Oct-2018

Roger Cohen    FD

De verhoogde luchtverkeerstoren staat klaar en de nieuwe passagiersterminal is casco opgeleverd, maar wanneer de eerste vakantiereizigers zullen arriveren op luchthaven Lelystad blijft onduidelijk. De opening van de luchthaven is al twee keer uitgesteld. En nog een keer uitstel wordt steeds waarschijnlijker.

 

Aan het eind van het artikel staat: Minister Van Nieuwenhuijzen heeft al laten zien dat het mijden van politieke risico’s vooraan staat in haar calculaties. Toen ze in februari besloot tot hernieuwd uitstel, was dat met de gemeenteraadsverkiezingen van maart in het achterhoofd. Een vergelijkbare dynamiek speelt ook dit jaar: op 20 maart zijn Provinciale Staten verkiezingen. Meer risico dan nodig zal de minister niet willen nemen.

 

....


Lees meer

 

Overheid is veel te soepel met norm voor schadelijk fijnstof

15-Oct-2018

Koen Voskuil    De Stentor

Van alle schadelijke stoffen in de lucht beschermt de overheid burgers het slechtst tegen fijnstof en stikstofdioxide. De normen voor uitstoot zijn veel soepeler dan bij gifstoffen die minder vaak voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Een strengere norm kan jaarlijks duizenden vroegtijdige doden en chronisch zieken schelen.

Fijnstof, dat elke Nederlander dagelijks inademt, dringt diep door in de longen. Het kan ontstekingen en ziektes als astma, bronchitis en COPD veroorzaken. Door fijnstof en stikstofdioxide (NO2) overlijden jaarlijks 12.000 Nederlanders vroegtijdig, zegt de Gezondheidsraad. Tienduizenden mensen worden er chronisch ziek door.....


Lees meer

 

Drie keer meer meldingen over Rotterdam The Hague Airport

14-Oct-2018

RTVR

Het aantal meldingen over Rotterdam The Hague Airport is in de afgelopen drie maanden sterk toegenomen. Dat meldt DCMR milieudienst Rijnmond.

In het derde kwartaal van dit jaar kwamen bij de DCMR bijna 15 duizend klachten binnen over herrie van startende en landende vliegtuigen, maar ook over laagvliegend verkeer. Dit is drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er nog geen vijfduizend keer geklaagd werd.

Uit een overzicht blijkt dat meer dan duizend mensen melding hebben gemaakt van geluidsoverlast. De meeste klachten komen uit Bergschenhoek, Rotterdam en Schiedam. 

Ook blijkt dat twee mensen samen goed zijn voor bijna twintig procent van de klachten. Zij deden meer dan 2500 meldingen.

 

https://www.rijnmond.nl/nieuws/173064/Drie-keer-meer-meldingen-over-Rotterdam-The-Hague-Airport

....


Lees meer

 

Schiphol in deel van nacht dicht

14-Oct-2018

Frans van Berg     De Gooi en Eemlander

De luchthaven Schiphol moet een deel van de nacht dicht. Dan worden minder omwonenden in hun slaap gestoord. Die eis hebben de provincies en gemeenten rond de luchthaven neergelegd in het Schipholoverleg. Uit een eerste verkenning van het ministerie van Infrastructuur blijkt dat de luchthaven tussen middernacht en vijf uur dicht zou kunnen zonder dat het netwerk van KLM en partners wordt geraakt. In de nachtelijke uren zijn het vooral vakantievluchten en vrachttoestellen die landen of vertrekken. Het gevaar is wel dat die toestellen dan allemaal net voor middernacht of na vijf uur komen.

Nu geldt er nog een maximum van 32.000 starts en landingen tussen 23 en 6 uur. „In het blok tussen 01 en 05 uur gaat het jaarlijks om 10.000 vluchten. Dat is te overzien en het is juridisch mogelijk een gedeeltelijke nachtsluiting in te voeren. Dat plan moet nu verder worden uitgewerkt”, heeft gedeputeerde Adnan Tekin namens de provincies en gemeenten voorgesteld.

 

https://www.gooieneemlander.nl/nieuws/schiphol-deel-van-nacht-dicht?items_per_page=20

....


Lees meer

 

Dit is waarom geluidsoverlast dodelijk kan zijn

11-Oct-2018

RTLNieuws

We weten dat harde muziek schadelijk kan zijn voor je oren, maar ook geluidsoverlast van treinen, vliegtuigen of scooters in jouw buurt kan voor ernstige schade zorgen. "Je kunt er zelfs aan overlijden", zegt Fred Woudenberg, hoofd van de afdeling leefomgeving van de GGD Amsterdam.....


Lees meer

 

Provincie Overijssel wil vinger in de pap bij opstellen nieuwe luchtvaartnota

11-Oct-2018

RTVOost

Provincie Overijssel wil meer in de melk te brokkelen hebben als het gaat over de toekomst van de luchtvaart. De provincie ziet voor zichzelf een rol weggelegd bij de totstandkoming van een nieuwe luchtvaartnota, die door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt voorbereid.Overijssel heeft een brief gestuurd aan minister van Nieuwenhuizen, waarin wordt aangegeven dat de provincies betrokken willen worden bij de komende grote besluitvormingsprocessen over de toekomst van de luchtvaart. Overijssel trekt hierin op samen met de provincies Gelderland, Utrecht en Drenthe. De provincies willen meepraten vanuit hun verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.....


Lees meer

 

WHO: Schiphol is veel en veel te luid

11-Oct-2018

Herman Stil en Bart van Zoelen    Het Parool

De geluidsnormen rondom Schiphol moeten flink worden ingeperkt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leidt de huidige norm tot ’nadelige gezondheidseffecten’.

De WHO adviseert woensdag in de hele Europese Unie voortaan een geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB Lden, de geluidsnorm die in Europa geldt voor vliegtuiggeluid.
Rondom Schiphol wordt tot nu toe gerekend met een ondergrens van 48 dB Lden. Een verschil van 3 decibel komt neer op een halvering van het geluid. L(den) (Level day-evening-night) is de in heel Europa geldende  maat om de geluidsbelasting door vliegtuiglawaai uit te drukken. ....


Lees meer

 

Wantrouwen overheerst bij start Eindhoven Airport debat

11-Oct-2018

Hans Vermeeren    ED

EINDHOVEN - Pieter van Geel gaf woensdag in het Evoluon in Eindhoven de aftrap voor het debat over de toekomst van Eindhoven Aiport. Wantrouwen bij omwonenden van de luchthaven voerde daarbij de boventoon. ....


Lees meer

 

De schokkende feiten over fijnstof en ultrafijnstof

10-Oct-2018

April 2016 Zembla

De uitzending van Zembla gister avond toonde schokkende feiten over de gevolgen van blootstelling aan fijnstof en ultrafijnstof op onze gezondheid. Ook werd duidelijk dat de Europese norm van 40 micorgram fijnstof per kubieke meter eigenlijk veel te soepel is. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt al jaren de grens op 20 microgram fijnstof per kubieke meter. Wetenschappers geven aan dat we zelfs onder de Europese norm risico lopen.

Ultrafijnstof is mogelijk nog een groter gevaar dan fijnstof en wordt ook wel de onzichtbare ziekmaker genoemd. De deeltjes zijn zo klein dat ze diep in het lichaam doordringen. Ze worden opgenomen in de bloedbaan en verspreiden zich door het hele lichaam. Vervolgens verblijven ze daar voor een lange tijd. Het lichaam kan de deeltjes niet goed opruimen waardoor de hoeveelheid ultrafijnstof steeds hoger wordt. De gevolgen: een chronische ontstekingsreactie, DNA schade aan het erfelijk materiaal (waardoor kanker kan ontstaan) en mogelijk alzheimer en dementie doordat de deeltjes ook in de hersenen terecht komen.....


Lees meer

 

Provincie Gelderland: Lelystad Airport pas open na schrappen laag vliegen

04-Oct-2018

Nu.nl

De provincie Gelderland wil dat op Lelystad Airport pas plaats is voor commerciële vluchten als er niet meer laag over land wordt gevlogen. Dat aangescherpte standpunt neemt de provincie sinds woensdag in omdat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur maar geen garanties wil geven over het verdwijnen van de overlast door laagvliegen. ....


Lees meer

 

HoogOverijssel stelt luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk voor schade door laagvliegen

04-Oct-2018

RTVOost

Actiegroep HoogOverijssel stelt luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk voor de schade die vliegtuigen naar Lelystad Airport in de toekomst kunnen veroorzaken. Dat schrijft de advocaat van de actievoerders in een brief aan twaalf luchtvaartmaatschappijen. De luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen door laagvliegen, vindt de actiegroep; zij hebben namelijk de keuze om niet te vliegen op Lelystad Airport. ....


Lees meer

 

Schiphol zet te vaak vier banen in

26-Sep-2018

Frans van den Berg    Haarlems Dagblad

De luchthaven Schiphol gebruikt te vaak vier start- en landingsbanen tegelijkertijd om de drukte aan te kunnen. De bewoners willen dat de minister ingrijpt.Om die reden heeft de bewonerscommissie in de Omgevingsraad Schiphol voor het eerst de Gebruiksprognose Schiphol afgekeurd. In dat plan geeft de luchthaven aan hoeveel vluchten vanaf 1 november worden afgehandeld, welke werkzaamheden aan startbanen worden gedaan en hoe alle regels worden nageleefd. ....


Lees meer

 

Volgende keer zijn het chemicalien voor Syrie

26-Sep-2018


Lees meer

 

Gemeente Apeldoorn baalt van uitbreiding vluchten Vliegbasis Deelen

25-Sep-2018

Omproep GLD

DEELEN - Het college van B&W van de gemeente Apeldoorn is niet blij met de uitbreiding van het aantal vluchten op Vliegbasis Deelen. Dat laten ze weten in een reactie op vragen van Omroep Gelderland. ’Dat wij dit bericht uit de krant moeten vernemen, komt ons nogal rauw op het dak vallen’, zegt woordvoerder Toon Schuiling van de gemeente. ’We zijn onaangenaam verrast. Zeker gezien het moment. Je moet wel blind en doof zijn om niet te weten dat het op dit moment een gevoelig onderwerp is hier op de Veluwe. We hebben al zoveel op ons bordje gekregen rond vliegveld Lelystad.’....


Lees meer

 

Schiphol draait aan
 de verkeerde knoppen

25-Sep-2018

Zakenreis

ls de groeispurt van Schiphol niet heel snel anders wordt georganiseerd, lopen de luchthaven en de Nederlandse economie onherstelbare schade op. Dat beweert professor Guus Berkhout in zijn onlangs verschenen boek over hoe Schiphol haar vitale rol voor de Nederlandse economie kan voortzetten. ....


Lees meer

 

Ook langzame groei geeft uitstoot en herrie

24-Sep-2018

Het Parool

De belofte van Dick Benschop dat voor Schiphol groei niet langer heilig is, is goede pr, maar niet het eerlijke verhaal, stelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

Dick Benschop, de nieuwe baas van Schiphol, zegt in een interview in Het Parool van zaterdag dat groei niet langer heilig is. Maar tussen de regels door lees je maar één ding: Schiphol wil ook in de komende jaren gewoon door blijven groeien. ....


Lees meer

 

Vragen Van Raan en Ouwehand over de groei≠plannen van Eindhoven Airport en de gevolgen voor de natuur

24-Sep-2018

Vragen van de leden Van Raan en Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan de ministers van I&W en LNV over de groeiplannen van Eindhoven Airport en de gevolgen voor de natuur. https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-van-raan-en-ouwehand-over-de-groeiplannen-van-eindhoven-airport-en-de-gevolgen-voor-de-natuur

....


Lees meer

 

Werd een kritisch rapport over de groei van vliegveld Eindhoven verzwegen

24-Sep-2018

Redactie: Jan Salden  Verslag: Ferry Stoop   EenVandaag

Opnieuw is er strijd tussen omwonenden van een luchthaven en de overheid. Onderwerp van het conflict: een kritisch milieurapport dat stelt dat groei van Eindhoven Airport niet kan. Grote vraag: werd het rapport achtergehouden voor omwonenden? ....


Lees meer

 

Nieuwe topman: leg groei van Schiphol verder aan banden

19-Sep-2018

Herman Stil    Het Parool

Schiphol moet vanaf nu veel minder hard groeien dan de afgelopen jaren. De nieuwe topman Dick Benschop wil daarover afspraken maken met de luchtvaartmaatschappijen. Die moeten dan ook kieskeuriger worden met nieuwe bestemmingen. De opening van Lelystad Airport is daarbij onvermijdelijk.Dat zegt Benschop zaterdag in Het Parool, in het eerste interview na zijn aantreden.
....


Lees meer

 

De dakpannen dwarrelden naar beneden toen het vliegtuig landde

19-Sep-2018

Sem Caelen   1Limburg

In Geverik, naast Maastricht Aachen Airport, is zaterdag een gat in het dak van een boerderijwoning geblazen.Volgens de bewoner van het pand is een rond 14:30 uur op Maastricht Aachen Airport landend Corendon-toestel de oorzaak.

Vierkante meter
Enkele dakpannen en het onderliggende plastic werden van het dak gerukt, met een gat van zo’n vierkante meter tot gevolg. De pannen landden vervolgens op de binnenplaats van de woning.....


Lees meer

 

Baas Corendon noemt Lelystad Airport een aanfluiting

19-Sep-2018

Corendon-topman Steven van der Heijden is niet zonder meer van plan om met zijn airline vanaf Lelystad Airport te gaan vliegen. In een interview met TravMagazine uit hij harde kritiek op de vakantieluchthaven, die in 2020 de deuren moet openen. ,,Een absolute aanfluiting

Van der Heijden hekelt vooral de in zijn ogen voorzichtige groeimogelijkheden van de luchthaven. ,,Zelfs áls Lelystad opengaat, en dat is nog maar de vraag, dan is dat in eerste instantie met 4.000 vliegbewegingen per jaar”, zegt Van der Heijden. ,,Dat is 0,8 procent van de capaciteit van Schiphol. Waar hebben we het over? Dat betekent minder dan zes retourvluchten per dag. Als je daar drie vliegtuigen neerzet, vlieg je heel Lelystad vol. Dat is een absolute aanfluiting.”....


Lees meer

 

Edenaren protesteren tegen vliegtuigen

11-Sep-2018

Eric Wijnacker    De Gelderlander

ARNHEM/EDE _ De actiegroep Hoog over Ede gaat woensdag naar de vergadering van Provinciale Staten in Arnhem waar gepraat wordt over de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze roepen medestanders op om mee te gaan.Vijf mensen spreken in namens de bewoners en recreatieondernemers van Noord- en Zuid Veluwe. Ze willen graag dat de Provinciale Staten veel meer oppositie voeren tegen de plannen van Lelystad Airport om laag over de Veluwe te vliegen. Hoog over Ede wil datde Gelderse  Statenleden de zorgen van de inwoners serieus nemen en actie ondernemen. ....


Lees meer

 

Grootste staking ooit bij Ryanair mogelijk eind deze maand ook in Eindhoven

11-Sep-2018

Bart-Jan van Rooij   ED

4 vragen EINDHOVEN - Voor wie een vliegticket heeft geboekt bij Ryanair zijn het spannende tijden. Want dreigen met de ’grootste staking ooit’ is een oorlogsverklaring van Europese vakbonden aan de luchtvaartmaatschappij. Vier vragen over de acties. ....


Lees meer

 

Aalsmeer en Schiphol in gesprek over uitkoop bewoners

11-Sep-2018

Redactie: Jan Salden, Esther Hendriks  Verslag: Esther Eikelenboom   EenVandaag

De gemeente Aalsmeer en Schiphol zijn in onderhandeling over het uitkopen van omwonenden die gebukt gaan onder de geluidsoverlast. Verkennende gesprekken hierover zijn dit voorjaar begonnen. Dat bevestigen Aalsmeer en Schiphol.....


Lees meer

 

Aantal gehinderden door Schiphol met bijna de helft toegenomen

11-Sep-2018

Frans van den Berg   Haarlems Dagblad

Het aantal bewoners dat ernstig hinder heeft van Schiphol, is veel sterker toegenomen dan eerder werd gedacht. Tussen 2010 en 2016 steeg dat aantal met 38 procent.Tot die conclusie komt het Planbureau voor de Leefomgeving in de vierde monitor Infrastructuur en Ruimte die donderdag werd gepubliceerd. De bewonersdelegatie in het Schipholoverleg noemt de cijfers schokkend.....


Lees meer

 

Groeiscenarioís Eindhoven Airport: meer CO2, meer NOx, meer gehinderden

07-Sep-2018

Bart Brouwers    Innovationorigins.com

Groeiscenario’s Eindhoven Airport: meer CO2, meer NOx, meer ‘gehinderden’

In de groeiscenario’s van Eindhoven Airport zal het aantal ‘gehinderden’ navenant toenemen. Dat komt door de toename van CO2-, NOx- en PM10-emissies, evenals de geluidsoverlast. Logischerwijs is de overlast het grootste in het verstgaande van vier uitgewerkte scenario’s: tot 100.000 vliegbewegingen per jaar in 2030 (een ruime verdubbeling ten opzichte van het basisscenario van 43.000 bewegingen eind 2019).

Lees hier meer over de onderzoeken naar de ontwikkelingen rond Eindhoven Airport in 2030

 

Er is een toename van de CO2-emissie bij de scenario’s 2 tot en 4, zo is onderzocht. De CO2-emissie is in 2019 circa 142.100 ton, in scenario 2 circa 159.600 en in scenario 3, 201.000 ton. In scenario 4 bedraagt de CO2-emissie in totaal 279.500 ton. Scenario 1 laat juist een afname van de CO2-emissie zien: in 2030 is de CO2-emissie 124.800 ton. Voor NOx-uitstoot is eenzelfde beeld zichtbaar: ten opzichte van 2019 laat in het gunstigste geval alleen scenario 1 een daling zien van 222 ton, naar 171 ton. De NOx-emissie stijgt in het ongunstigste geval in scenario 4 ten opzichte van 2019 met bijna een factor 3. De PM10-emissie stijgt ten opzichte van 2019 in scenario 4 met een factor 2,3 naar 8,6 ton in 2030. Ook in scenario’s 2 en 3 is sprake van groei.....


Lees meer

 

Aalsmeer luidt noodklok over nieuwe nachtvluchten Schiphol

06-Sep-2018

Nu.nl

De gemeente Aalsmeer heeft een brandbrief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geschreven over nachtvluchten op de Aalsmeerbaan. Deze zijn sinds 1 september weer toegestaan.De vluchten zijn tijdelijk toegestaan vanwege de verbouwing van de verkeerstoren op Schiphol. Dat duurt negen maanden. Gedurende die periode heeft de Luchtverkeersleiding Nederland een vrijstelling om de Aalsmeerbaan te gebruiken.

Aalsmeer vindt dat onacceptabel. "De leefbaarheid staat al zwaar onder druk. Veel inwoners zien het verbod op nachtvluchten als laatste bastion van rust. Met deze ontheffing wordt hen de zekerheid ontnomen dat zij in elk geval ’s nachts van vliegtuiglawaai verstoken zijn", schrijft de gemeente. De gemeente zegt veel emotionele brieven over het besluit te krijgen van burgers. Aalsmeer wil dat het ministerie de Luchtverkeersleiding Nederland opdracht geeft de Aalsmeerbaan zo minimaal mogelijk te gebruiken.

https://www.nu.nl/binnenland/5447819/aalsmeer-luidt-noodklok-nieuwe-nachtvluchten-schiphol.html

....


Lees meer

 

Luchthavens zijn een grotere broeihaard van bacteriŽn dan toiletten

06-Sep-2018

De Morgen

Redactie - Bron: BMC

1 Archiefbeeld. © Imaginechina

Vaak aangeraakte plekken in luchthavens, zoals de plastic bakken om handbagage door de scanner te laten rollen, bevatten meer schadelijke bacteriën en virussen dan toiletten. Dat blijkt uit Brits en Fins onderzoek.....


Lees meer

 

Eijsden-Margraten is overlast van vliegveld Luik zat

06-Sep-2018

René Willems    De Limburger

Eijsden-Margraten heeft genoeg van de overlast door het vliegverkeer richting Luik beu. De gemeente wil maatregelen. Burgemeester Dieudonné Akkermans is onlangs opnieuw in Den Haag geweest voor overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij ziet nog altijd weinig vooruitgang, blijkt uit het verslag van dat gesprek. Akkermans heeft het gevoel dat hij door Den Haag aan het lijntje wordt gehouden. Hij heeft het ministerie laten weten dat hij niet van plan is om nog eens zes keer naar Den Haag te komen ‘zonder perspectief’.....


Lees meer

 

Voorlopige verklaring van BVM2 over de ministeriele onderzoeken

06-Sep-2018

Inleiding
Op 31 december 2019 loopt de Medegebruiksvergunning van Eindhoven Airport af. Deze vergunning functioneert binnen het grotere kader van het Luchthavenbesluit en brengt daarop nadere inperkingen aan, o.a. waar het om de openingstijden en het aantal vliegbewegingen gaat (het getal van 43000 vliegbewegingen staat in de Medegebruiksvergunning). Het Luchthavenbesluit werkt voor onbepaalde duur.
Er moet, hoe dan ook, een besluit genomen worden over een Medegebruiksvergunning vanaf 01 januari 2020 en er moet misschien een besluit genomen worden over een nieuw Luchthavenbesluit.

De regio heeft het initiatief voor het proces om de toekomst van Eindhoven Airport vorm te geven bij het Ministerie neergelegd.

Het ministerie had, en mogelijk heeft,  inzake de luchtvaart een clichématig standpunt. De wens van de vliegsector is heilig, groei staat bij  voorbaat vast,....


Lees meer

 

Beantwoording Kamervragen nav belevingsvlucht

05-Sep-2018

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) beantwoordt de schriftelijke vragen van het Kamerlid Kröger (GroenLinks). Het Kamerlid had vragen gesteld over het feit dat het vliegtuig van de belevingsvlucht veel meer geluid produceerde dan berekeningen aangaven. Klik hier voor de link

....


Lees meer

 

Het kan zo niet langer met het luchtverkeer

05-Sep-2018

Hans Coolen uit Son en Breugel heeft een uitgebreide gastopinie geschreven, die geplaatst is in het Eindhovens Dagblad van 30 augustus 2018. Hieronder staat deze opinie ook op deze site afgedrukt. 

EINDHOVEN AIRPORT – BVM2 IS SERIEUZE ‘TEGENPARTIJ’

 

Vliegverkeer speelt zich af in een ander universum,
een wereld waarin leefklimaat en gezondheid er niet toe doen.

 

Al jarenlang hebben de omwonenden van Eindhoven Airport hun ongenoegen geuit over de alsmaar toenemende geluidshinder van het vliegverkeer. Tot op heden is de situatie er niet beter op geworden. Terwijl de bevolking steeds minder tolerant staat tegenover het vliegverkeer, sloven de airportbazen zich uit in het relativeren van de hinder om de omwonenden buitenspel te houden.....


Lees meer

 

Kamervragen over intimidatie bestuurslid Hoog Overijssel door ministerie

04-Sep-2018

RTV Oost

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van Groen Links wil van Minister Van Nieuwenhuizen weten hoe het kan dat een lid van actiegroep Hoog Overijssel zich geïntimideerd voelde door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze heeft hierover kamervragen gesteld.

Leon Adegeest uit Dalfsen is bestuurslid van actiecomité Hoog Overijssel. Het was Adegeest die eind 2017 met zijn berekeningen aantoonde dat de Milieu Effect Rapportage voor Lelystad AirPort vol zat met fouten. Daarmee is een doorbraak gecreëerd in het protest tegen de uitbreiding van het vliegveld in de polder.....


Lees meer

 

Schiphol kan zijn borst natmaken: Amsterdam heeft een coalitie die barst van de groene plannen

04-Sep-2018

Sybilla Claus   Trouw

De grachtengordel verliest zijn parkeerplaatsen en Amsterdam komt in opstand tegen de uitbreidingsdrang van Schiphol. De hoofdstad heeft een coalitie die barst van de groene plannen. ‘Ambitieus’, ‘hyper ambitieus’, ‘nieuwe lente, nieuw geluid’. De onderhandelaars van GroenLinks, D66, PvdA en SP konden vandaag bij de presentatie van hun Amsterdamse coalitieakkoord aan de Sloterplas hun geluk niet op. Zij legden vooral veel nadruk op hun ‘groene’ plannen. “Wij zijn de laatste generatie die echt verschil kan maken tegen de klimaatverandering”, aldus D66-voorman Reinier van Dantzig.....


Lees meer

 

Bewoners Baarn staan machteloos tegen vliegtuigherrie

04-Sep-2018

Schiphol hoopt dat er vanaf 2020 weer meer vliegtuigen op de luchthaven mogen komen. Maar niet iedereen zit op meer vliegtuigen te wachten. Ids ontdekte met zijn actiecomité dat geluidsnormen worden overschreden in Baarn. Maar daar wordt geen gehoor aan gegeven.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/bewoners-baarn-staan-machteloos-tegen-vliegtuigherrie

....


Lees meer

 

Meer vliegen mag niet meer, dus zet Schiphol in op grotere toestellen

04-Sep-2018

Johan van Heerde    Trouw

In de eerste zes maanden van 2018 nam het aantal passagiers dat vloog via luchthaven Schiphol met 5,5 procent toe. Dat kon dankzij grotere vliegtuigen met meer stoelen.

Meer vliegen op Schiphol mag niet meer nu het maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen per jaar bijna is bereikt. Groter vliegen mag echter wel, en daar spelen luchtvaartmaatschappijen op in door de inzet van grotere toestellen met meer stoelen.

NB Groter vliegen mag wel en kan ook omdat er niks gedaan wordt met overschrijding van de geluidsnormen.....


Lees meer

 

Vliegtuig vliegt pannen van het dak in Meerssen

01-Sep-2018

nos.nl

Een Boeing 777 van Emirates heeft gisteravond bij het opstijgen de daken van drie woningen in Meerssen licht beschadigd. In totaal waaiden vier dakpannen weg, bevestigt woordvoerder Hella Hendriks van Maastricht Aachen Airport. Ook raakte een loodstrip beschadigd. De schade is direct hersteld, op kosten van de luchthaven, meldt 1Limburg.....


Lees meer

 

Aantal klachten over Eindhoven Airport naar record

01-Sep-2018

nos.nl

In het tweede kwartaal van 2018 is ongeveer 15.000 keer geklaagd over geluidsoverlast van vliegtuigen bij Eindhoven Airport. Dat is twee keer zoveel als in de eerste drie maanden van dit jaar en al meer dan de helft van het totaal aantal klachten over 2017 (28.658).

De klachten kwamen vooral uit Eindhoven-Noord, Son en Breugel en Best. Volgens het Bewonersplatform Woensel-Noord komt dat doordat relatief veel vliegtuigen opstijgen in noordelijke richting en dan vliegen over dichtbebouwd gebied ten noorden en noordoosten van de luchthaven.....


Lees meer

 

Grote staking Schiphol-beveiligers van de baan

30-Aug-2018

nu.nl

.

Vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben een akkoord bereikt met de werkgevers van de beveiligers op Schiphol. De grootschalige staking die gepland was voor volgende week is daarmee van de baan. De bonden hebben onder meer afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk en het verkorten van de werkdagen.

Ook krijgen de beveiligers dit jaar nog een eenmalige loonsverhoging van 700 euro, en nog eens 5 procent extra, verspreid over 2019 en 2020.....


Lees meer

 

Leon Adegeest strijdt tegen uitbreiding Lelystad Airport: Ministerie intimideerde mij

29-Aug-2018

Dion Mebius   de Volkskrant

Zijn rekenmodel was een doorbraak in het protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Sindsdien besteedt ingenieur Leon Adegeest het gros van zijn tijd aan de strijd met de luchtvaartlobby.

....


Lees meer

 

Meedoen met klimaatzaak tegen de Europese Unie, aangespannen door tien families

29-Aug-2018

Verandering van het klimaat begint voor iedereen een groot probleem te worden. Misschien wil je de petitie ook ondertekenen en zoveel mogelijk doorsturen? Want vooralsnog wordt er te weinig actie ondernomen door politici. Ook in Nederland.

https://act.wemove.eu/campaigns/people-vs-eu-climate

....


Lees meer

 

Geef je mening over belasting op vliegverkeer

27-Aug-2018

Internetconsultatie van de overheid, klik hier

Tips van Greenpeace bij het invullen, klik hier

Meerdere landen in Europa hebben al een (veel) hogere vliegbelasting ingevoerd.

Het principe zou zo simpel moeten zijn: de vervuiler betaalt. Maar ook al is vliegen is de meest vervuilende vorm van transport, toch hoeven luchtvaartmaatschappijen nauwelijks belasting te betalen. Op vliegtickets zit geen BTW maar op treintickets wel. Zelfs voor leidingwater betalen we meer belasting dan voor kerosine.

 

Wil je meer doen? Teken hier het luchtvaartmanifest.

....


Lees meer

 

Beveiligers Schiphol staken 4 september de hele dag

27-Aug-2018

Vliegtuig Radar 24

Beveiligers Schiphol staken 4 september de hele dag


(c) foto; Schiphol

Beveiligers Schiphol staken 4 september de hele dag

Op 4 september dreigt er een groot probleem voor het vliegverkeer op Schiphol. Nu zijn het niet de piloten of het cabinepersoneel dat in staking gaat, maar het complete beveiligingspersoneel op Schiphol.....


Lees meer

 

Documentairefilm Lelystad Airport in nevelen gehuld

27-Aug-2018

Deze zomer ging de documentairefilm ’Lelystad Airport in nevelen gehuld’ van Rob de Wind uit Munnekeburen in première in Dalfsen. De documentaire werd ingeleid door oud-politicus Jan Terlouw. Directe link naar de film: https://www.youtube.com/watch?v=yoDo5i18FMY

Inleiding door Jan Terlouw: https://www.youtube.com/watch?v=g073hXYxLDs  ....


Lees meer

 

Lelystad Airport naast de deur?

27-Aug-2018

Hoog en Laag.nl

In Renkum en Wageningen is vliegtuiglawaai nu nog te verwaarlozen. Maar als vliegveld Lelystad in gebruik wordt genomen is het gedaan met de rust, vreest de werkgroep Vliegverkeerd Wageningen. ....


Lees meer

 

Kosten/baten-analyse nodig over groei Eindhoven Airport

26-Aug-2018

Hans Vermeeren    ED

EINDHOVEN - Een grondige economische kosten/baten-analyse kan de groei van Eindhoven Airport in een ander perspectief plaatsen. En dat is dat negatieve gevolgen veel groter zijn dan de positieve effecten.Er moet een grondige kosten/baten-analyse gemaakt worden van de economische gevolgen van de groei van Eindhoven Airport. In die analyse moeten niet alleen de voordelen van die groei, maar ook de nadelen goed op een rijtje gezet worden. ....


Lees meer

 

MAA neemt maatregelen na overschrijden geluidnorm

25-Aug-2018

Luchtvaartnieuws.nl

MAASTRICHT AIRPORT - Maastricht Aachen Airport neemt maatregelen nadat is gebleken dat de luchthaven de wettelijke geluidnorm heeft overschreden. Zo wordt de parkeerpositie van vrachtvliegtuigen aangepast. De overschrijding is naar voren gekomen uit metingen die zijn uitgevoerd naar aanleiding van een klacht van een omwonende.....


Lees meer

 

Actiecomite tegen vliegtuighinder krijgt steeds meer leden uit Soest

23-Aug-2018

Soester Courant

 

Exact één maand na de oprichting heeft het Actiecomité Vlieghinder Baarn al meer dan honderd leden. Het Actiecomité Vlieghinder Baarn is opgericht omdat inwoners van Baarn steeds meer hinder ondervinden van het vliegverkeer. Niet alleen vanwege het vliegtuiglawaai en het vroege tijdstip waarop dat begint. De inwoners van Baarn ergeren zich ook aan de aantasting van de natuur, het milieu en het klimaat waar het vliegverkeer in toenemende mate aan bijdraagt.Er melden zich ook steeds meer inwoners van Soest aan als lid van het Actiecomité.....


Lees meer

 

Ed Nijpels: Vliegtickets moeten duurder worden om klimaatdoelen te halen

21-Aug-2018

Erik van Prooijen     EenVandaag

Ed Nijpels, voorzitter van het klimaatberaad, zegt dat Schiphol aan zijn grens zit. "Vliegen is niet een soort recht", aldus Nijpels. "Mensen doen wel of ze een recht op vliegen hebben, maar dat is niet zo. Er zijn  afspraken gemaakt over het aantal vluchten vanaf Schiphol. Een beperkt aantal vluchten: 500.000 is de grens."

De voorzitter van het klimaatberaad vindt dat de prijs van vliegtickets omhoog moet. "Elke kleuter kan uitrekenen dat er iets niet klopt als je voor 28 euro naar Barcelona kunt vliegen", vindt Ed Nijpels. De luchtvaart zit niet aan tafel bij het klimaatberaad, hoewel het een van de grootste vervuilers is.....


Lees meer

 

Delen van Amsterdam onterecht niet in klaagzone Schiphol

21-Aug-2018

Lezersbrief   Het Parool

LezersbriefDe klaagzone voor Schiphol is te klein, vindt Paroollezer G. van Zelst. ’Bewoners van Zuid, Noord en Centrum worden niet meegeteld.’

Bij het officiële meldpunt voor klachten over Schiphol kunnen alleen mensen klagen die in de klaagzone wonen. Bewoners van Zuid, Noord en Centrum vallen erbuiten en worden niet meegeteld.....


Lees meer

 

Dossier Eindhoven Airport nieuwe testcase voor Eindhovense politiek

21-Aug-2018

Hans Vermeeren     ED

AnalyseEINDHOVEN - De discussie over de toekomst van Eindhoven Airport krijgt deze nazomer een nieuwe start. Groei is niet langer het uitgangspunt. Een gewaagde stellingname, die vooralsnog het voordeel van de twijfel verdient. Wat hebben ze gemopperd het afgelopen jaar, al die bezorgde burgers en omwonenden die zich inzetten om de hinder van luchthaven Eindhoven Airport terug te dringen. Want hoe ze ook hun best deden, het debat over de toekomst van het vliegveld speelde zich af in alle beslotenheid. Op het ministerie van Infrastructuur, en bij de directie van de luchthaven.....


Lees meer

 

Speciaal meldpunt voor geluidsoverlast Lelystad Airport

16-Aug-2018

Klaas-Jan van Woerkom    Luchtvaartnieuws

DEN HAAG - Er komt een speciaal meldpunt voor geluidsklachten rond Lelystad Airport. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een reactie op vragen van kamerlid Cem Laçin van de SP. ....


Lees meer

 

Antwoorden op Kamervragen over bezwaar maken tegen luchtvaartherrie

16-Aug-2018

Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) beantwoordt de vragen van het Kamerlid Laçin (SP) over het bericht dat grote groepen gehinderden geen bezwaar meer kunnen maken tegen luchtvaartherrie.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/08/15/antwoorden-op-vragen-van-het-lid-la-in-sp-over-het-bericht-dat-grote-groepen-gehinderden-geen-bezwaar-meer-kunnen-maken-tegen-luchtvaartherrie ....


Lees meer

 

Zweedse regering lanceert omstreden milieutaks op vliegtickets

16-Aug-2018

Metro

De rood-groene Zweedse regering is van plan vanaf volgend jaar een taks in te voeren op vliegtuigtickets. Dat heeft viceminister van Financiën Per Bolund (Milieupartij) vandaag bevestigd. De taks zal 80 tot 430 kronen (8,40 tot 45 euro) per enkel ticket bedragen. De regering zegt de klimaateffecten van de luchtvaart te willen inperken en hoopt dat consumenten voor milieuvriendelijkere alternatieven zullen kiezen. De taks zal enkel gelden voor reizen vanuit Zweedse luchthavens en het bedrag is afhankelijk van de afstand. Voor een reis tussen Stockholm en Brussel gaat het om 8,40 euro.....


Lees meer

 

Ontwikkeling luchtvaart en CO2-emissies in Nederland

16-Aug-2018


Luchtvaart beïnvloedt de opwarming van de aarde door de emissies die plaatsvinden hoog in de lucht. De CO2-emissies van vliegtuigen die in Nederland hebben getankt zijn in twintig jaar met 33% gestegen. Deze stijging is minder sterk dan de 115% stijging van het luchtvaartvolume. Vooral het aantal reizigers naar Europese bestemmingen is sterk toegenomen. Op verzoek van de Omgevingsraad Schiphol heeft het PBL feiten en cijfers inzichtelijk gemaakt over de uitgestoten CO2 van de luchtvaart in Nederland in afgelopen decennia.....


Lees meer

 

Rotterdam Airport stelt besluit toekomstplannen luchthaven uit

16-Aug-2018

Sandra Don    AD

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) houdt de toekomstplannen en de daarbij behorende kosten opnieuw tegen het licht. Daarmee is de aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit voorlopig uitgesteld. ....


Lees meer

 

Rotterdam The Hague Airport laat onderzoek naar kosten en baten van groei overdoen

16-Aug-2018

Jan Salden: Rotterdam The Hague Airport laat onderzoek naar kosten en baten van groei overdoen, aldus minister Van Nieuwenhuizen nav reportage

 

https://twitter.com/jan_salden/status/1029381320227659776

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/08/14/beantwoording-kamervragen-van-het-lid-kroger-groenlinks-over-het-bericht-onderzoek-naar-groei-vliegveld-rotterdam-rammelt

....


Lees meer

 

Pak fijnstof bij luchthavens nu aan, de gezondheid van de omwonenden staat op het spel

13-Aug-2018

Hans in ’t Veen en Susanne Kuijpers    Trouw

Opinie Vreemd dat de overheid niets doet tegen fijnstof door vliegen, stellen longarts Hans in ’t Veen en plaatsvervangend directeur Susanne Kuijpers van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland vast.

Omwonenden van luchthavens hebben niet alleen geluidsoverlast, maar lopen ook gezondheidsrisico’s door het ultrafijnstof dat door vliegtuigen wordt uitgestoten. Recent onderzoek laat zien dat dit niet alleen een probleem is rond Schiphol, maar ook rond kleinere regionale luchthavens, zoals Rotterdam The Hague Airport (RTHA).....


Lees meer

 

Meer vliegtuigen vanaf Schiphol vliegen over Wageningen, Bennekom en Ede

10-Aug-2018

Eric Wijnacker    De Gelderlander

WAGENINGEN - Dit jaar vliegen op ruim 6 kilometer hoogte bijna 10.000 vliegtuigen vanaf, of soms naar, Schiphol over Ede, Bennekom en Wageningen. Dat zijn er meer dan in de jaren 2013 tot en met 2016, toen dat er gemiddeld 7.500 waren. Maar ze vliegen wel veel hoger dan de vliegtuigen die de bestemming Lelystad krijgen.

Vorig jaar steeg het aantal vliegtuigen dat over Ede en Wageningen vloog al tot 9.000, dat waren er nooit eerder zo veel. En de eerste maanden van dit jaar geven aan dat dat record dit jaar gebroken gaat worden.....


Lees meer

 

Rechter geeft Nederlandse Ryanair-piloten gelijk, staking gaat vrijdag door

09-Aug-2018

nu.nl

De staking van Nederlandse Ryanair-piloten gaat vrijdag gewoon door. De bezwaren van Ryanair zijn donderdag door de rechtbank in Haarlem afgewezen. Nederlandse Ryanairpiloten sluiten zich daarmee aan bij de staking van hun collega’s in Ierland, Duitsland, Zweden en België, die ook vrijdag plaatsvinden.....


Lees meer

 

Landelijk meldpunt overlast Schiphol van SP

08-Aug-2018

Directe link naar klachtenformulier: https://amsterdam.sp.nl/form/meldpunt-schiphol-overlast

Schiphol zit aan zijn grenzen. Ondanks gemaakte afspraken over het aantal vliegbewegingen probeert de luchthaven toch op allerlei manieren verder te groeien. Ondertussen neemt de overlast voor omwonenden toe, maar staan zij veelal machteloos.....


Lees meer

 

Nederlandse Ryanair-piloten gaan vrijdag staken, Ryanair stapt naar de rechter

08-Aug-2018

Nos

Nederlandse piloten van Ryanair willen vrijdag staken, heeft vakbond VNV bekendgemaakt. De piloten sluiten zich daarmee aan bij stakingen in Duitsland, Zweden, België en Ierland.

Ryanair probeert de staking via de rechter te verbieden. Mocht de staking wel doorgaan, dan kunnen Nederlandse vakantiegangers waarschijnlijk niet vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven, Maastricht en luchthavens als Weeze (Duitsland) en Brussel Charleroi.....


Lees meer

 

Zelfs lichte blootstelling aan fijnstof verhoogt risico op hartziekten

08-Aug-2018

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat ook bij mensen die in lichte mate aan fijnstof worden blootgesteld, de risico’s op hartziekten groter zijn. Dat betekent dat de fijnstofnormen die nu worden gehandhaafd niet voldoende zijn om ons te behoeden voor gezondheidsrisico’s. “Er kan absoluut meer gedaan worden om de hoeveelheid fijnstof in de lucht terug te dringen,” aldus hoogleraar volksgezondheid Lex Burdorf.....


Lees meer

 

Vragen Van Raan over bericht dat MKBA voor groei Schiphol niet voldoet

08-Aug-2018

PvdD:Vragen van het lid Van Raan aan de minister van I&W over het bericht dat de MKBA voor de groei van Schiphol niet voldoet aan de daarvoor door de Kamer vastgestelde criteria en aantoonbare onjuistheden bevat.....


Lees meer

 

Minder geluidshinder? Totale onzin, KLM!

06-Aug-2018

Lezersbrief    Het Parool

LezersbriefKLM-topman Pieter Elbers stelde dat geluidshinder significant is gedaald. Bewoner van Nieuw-West J. Leegwater noemt dit ’totale onzin’: ’Ik nodig de heer Elbers uit een dagje door te brengen bij ons om de overlast aan den lijve te ondervinden.’....


Lees meer

 

Luchtvaartsector geeft zegen aan nieuwe versie local rule Schiphol

03-Aug-2018

Nieuwsblad Transport

De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben een aangepaste versie van de local rule op Schiphol goedgekeurd voor extra vrachtvluchten op de luchthaven. Dat bevestigen bronnen binnen het Coördination Committee Netherlands (CCN), het overlegorgaan van alle luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. De regeling maakt het mogelijk om geannuleerde vluchten om te zetten in extra vrachtslots op de luchthaven.....


Lees meer

 

Vliegveld Eelde: Juichen om niets

03-Aug-2018

Bartjens   FD

Juichend is het persbericht. ’Voor Groningen Airport Eelde was 2017 een goed jaar. Een passagiersgroei van 26%. Daarnaast heeft Groningen Airport Eelde in 2017 een positief financieel resultaat geboekt.’ Het kan niet op daar in het noorden.

Maar verderop in het persbericht staan wat zinnetjes die de lezer wantrouwig maken. Wat blijkt: het positieve resultaat komt voort uit het feit dat de kosten voor brandweer en beveiliging in het vervolg door de aandeelhouders worden gedragen. De aandeelhouders zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Assen en Groningen.

De jaarrekening geeft aan dat er een subsidie van €2,5 mln is ontvangen. Die subsidie is onder verschillende posten in de boekhouding ondergebracht. Maar de subsidie blijkt wel de reden dat de de kosten van de luchthaven in 2017 zijn teruggelopen van €7 mln naar €4,7 mln. Zonder subsidies en bijdragen lag het operationele kostenniveau op vrijwel hetzelfde niveau als in 2016.....


Lees meer

 

Schiphol is al lang geen motor van de Nederlandse economie

02-Aug-2018

Floor Milikowski    De Groene Amsterdammer

Onderzoek De toekomst van Schiphol Vlag, volkslied, vliegveld

Decennialang moest en zou Schiphol de economie aanjagen. Inmiddels zijn er grote twijfels over verdere groei. De economische opbrengsten van meer vluchten en meer passagiers wegen niet op tegen de overlast. Maar: ‘Je krijgt te maken met een oer-Hollands gevoel en met Hollands glorie.’....


Lees meer

 

Proef met geluidshinder op Eindhoven Airport

27-Jul-2018

Hans Vermeeren    ED

EINDHOVEN - Eindhoven Airport en Ryanair gaan in de week van 20 augustus experimenteren met twee verschillende manier van opstijgen van vliegtuigen. Omwonenden van het vliegveld wordt gevraagd om via online enquête te laten weten hoe ze de geluidsoverlast ervaren.

Het gaat om een test met twee verschillende klimprofielen. Bij de ene wordt de hinder voor dicht bij het vliegveld wonende mensen beperkt. Bij de andere gaat het juist om de hinder voor verder weg wonenden te beperken. 

....


Lees meer

 

172.000 extra mensen last van geluidshinder

27-Jul-2018

AD

Door de nieuwbouwplannen rondom Schiphol krijgen zo’n 172.000 meer mensen last van geluidshinder en (ultra)fijnstof. Daarvoor waarschuwt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op basis van een eigen inventarisatie van de laatste woningbouwcijfers.....


Lees meer

 

Omwonenden Schiphol zijn monddood gemaakt

25-Jul-2018

Herman Stil   Het Parool

Omwonenden van Schiphol zijn gepikeerd dat er niet naar hen wordt geluisterd, omdat inwoners buiten de ’klaagzone’ geen belanghebbende kunnen zijn. Ook politiek en wetenschap zijn verbaasd.Dat blijkt uit de reacties op de afwijzing, eerder deze maand, van twee bezwaren tegen het toezicht op Schiphol die een inwoner van Baarn kreeg en waarover Het Parool dinsdag scheef. Volgens de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT) is hij geen belanghebbende, omdat hij niet binnen de geluidszone woont.

"Is er dan soms geen overlast buiten de geluidszone?" zegt Kees Weijer van Platform Vliegoverlast Amsterdam. "Dit betekent dat veel Amsterdammers ook geen belanghebbende zijn." ....


Lees meer

 

Rotterdamse luchthaven voor groot deel verantwoordelijk voor fijnstof

25-Jul-2018

Yvonne Keunen    AD

Vliegvelden zijn doorgaans vooral in het nieuws vanwege lawaai, voor het eerst is nu onderzoek gedaan naar de vervuiling van de lucht. In opdracht van de Rotterdamse luchthaven zelf onderzocht TNO waar de ultrakleine deeltjes stof in de lucht precies vandaan komen.

Eind vorig jaar zette TNO een maand lang drie meetposten neer: twee aan weerszijden van de startbaan en één aan de Veldkersweg in Schiebroek. Wat blijkt? 15 procent van de concentratie ultrafijnstof in de lucht wordt veroorzaakt door vliegtuigen die taxiën, landen en opstijgen. ....


Lees meer

 

Te ver van Schiphol, dan geen protest

24-Jul-2018

Luchtvaart: Geluidsoverlast ook buiten de regio

Niet alle omwonenden mogen Schiphol ter verantwoording roepen, last of geen last, stelt het ministerie van Infrastructuur. Een inwoner van Baarn woont onder de vliegroute, maakte bezwaar en kreeg nul op rekest.


INGENIEUR ITS VAN DER ES UIT BAARN IS VOLGENS DE LUCHTVAARTINSPECTIE GEEN BELANGHEBBENDE BIJ SCHIPHOL.....


Lees meer

 

Beroepsklager Schiphol: De inspectie gebruikt kulargumenten

24-Jul-2018

Herman Stil   Parool

Wie te ver van Schiphol woont, mag de luchthaven niet ter verantwoording roepen. Wat ver is, blijkt rekbaar. Een inwoner van Baarn woont pal onder de vliegroute en maakte bezwaar. Hij trok een beerput open.....


Lees meer

 

Wie te ver van Schiphol woont, mag geen bezwaar maken

24-Jul-2018

Herman Stil    Parool

Omwonenden van Schiphol die niet in het zwaarst gehinderde gebied wonen, mogen geen bezwaar maken tegen maatregelen op de luchthaven. Ook bezwaarmakers tegen Lelystad Airport staan straks buitenspel.....


Lees meer

 

Hoe milieuminister Margreeth de Boer werd verslagen door Schiphol

22-Jul-2018

2014 Anne de Blok, Jonas Kooyman en Beike Looijse    Follow the Money

Milieuminister Margreeth de Boer (PvdA) is in de jaren ’90 behoorlijk pootje gelicht in het ‘hete’ Schiphol-dossier. Het milieu mocht de economische groei uiteindelijk niet in de weg staan. Een reconstructie. ....


Lees meer

 

Marcel van Roosmalen: Schiphol is tegen ganzen, tegen bomen en tegen mensen.

19-Jul-2018

Kort filmpje: Schiphol de grootste vervuiler van allemaal, komt op voor het milieu door de kleine vervuiler te beboeten. Ze gaan gewoon door met het kapot maken van de aarde. Schiphol is de grote boze wolf die eerst roodkapje opeet en daarna bordjes in het bos zet waarop staat dat je beter niet alleen kunt gaan wandelen, aldus van roosmalen op NPO radio1. https://twitter.com/NPORadio1/status/1019176191972945920https://twitter.com/NPORadio1/status/1019176191972945920

https://www.youtube.com/watch?v=yg5gHKlJZa4

https://twitter.com/NPORadio1/status/1019176191972945920

....


Lees meer

 

Eindhoven Airport proefcasus voor luchtvaart Nederland

19-Jul-2018

Michel Theeuwen    ED

EINDHOVEN - Eindhoven Airport wordt een proeftuin voor de luchtvaart van de toekomst in Nederland. In een half jaar tijd moeten alle partijen samen concrete en innovatieve en duurzame maatregelen bedenken voor de toekomst van de luchthaven. ....


Lees meer

 

Minister Cora van Nieuwenhuizen: Lelystad Airport gaat er gewoon komen

18-Jul-2018

Verslag: Sander ’t Sas  Redactie: Miriam Heijenga   EenVandaag

Lelystad Airport, de nieuwe dependance van Schiphol, gaat er hoe dan ook komen. Ondanks het massale protest van omwonenden en het feit dat de belevingsvlucht op 30 mei meer geluid produceerde dan toegelaten. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat  in EendVandaag. “Er is nu eenmaal een politiek besluit genomen”, aldus Van Nieuwenhuizen.....


Lees meer

 

Dit geklungel met Schiphol gaat me aan het hart

14-Jul-2018

Roger Cohen   fd

’Dit geklungel gaat me aan het hart’, zegt Guus Berkhout. De emotie spat ervan af als de 78-jarige emeritus hoogleraar praat over Schiphol. Al twintig jaar houdt hij zich bezig met het lot van de luchthaven en haar omwonenden, maar zijn ergernis wordt alleen maar groter. ’We hebben zo veel deskundigheid in Nederland, maar Schiphol laat het echt van alle kanten afweten.’

Artist’s impression van de nieuwe A-terminal op Schiphol. De hal, die een capaciteit krijgt van 14 miljoen reizigers per jaar, moet in 2023 in gebruik worden genomen.
Artist’s impression van de nieuwe A-terminal op Schiphol. De hal, die een capaciteit krijgt van 14 miljoen reizigers per jaar, moet in 2023 in gebruik worden genomen.Illustratie: KAAN Architecten/Filippo Bolognese

Schiphol worstelt. De luchthaven zit na jaren van forse groei op slot. De opening van luchthaven Lelystad, die moet leiden tot meer ruimte op Schiphol, is al twee keer uitgesteld. Ondertussen brokkelt de maatschappelijke steun voor de Nederlandse luchtvaart in hoog tempo af.

Doodzonde en onnodig, vindt Berkhout, die de problemen op Schiphol wijt aan verkeerde keuzes in de groei, waardoor afspraken met omwonenden niet konden worden nagekomen. Deze week verscheen zijn boek Schiphol, een visie op de toekomst. Het moest een kort boek worden. ‘Ik wilde onder de 100 bladzijden blijven. Een dik boek leest niemand.’

De kern van Berkhouts betoog: om het vertrouwen in de luchthaven en het draagvlak voor Schiphol te herstellen moet de overheid de overlast niet langer berekenen, maar meten met een transparant en rechtsgeldig meetnetwerk. Dat op feiten gebaseerde systeem kan ook de informatie leveren waarmee de overheid omwonenden kan compenseren die buitensporige lawaaihinder ondervinden van Schiphol. De luchthaven moet zich concentreren op economisch belangrijke vluchten.

’Voortdurende tegenwerking’

Het is niet de eerste keer dat Berkhout een eigen geluid laat horen over Schiphol. In 2002 stapte hij op als voorzitter van de onafhankelijke Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid, die toenmalig verkeersminister Tineke Netelenbos moest adviseren over de invoering van nieuwe geluidsnormen voor de luchthaven. De Delftse hoogleraar kon zijn werk niet onafhankelijk uitvoeren en ondervond ’voortdurende tegenwerking’ van het ministerie. ‘Die periode was voor omwonenden beslissend’, stelt Berkhout. ‘Vanaf die tijd is het bergafwaarts gegaan.’

Ruim vijftien jaar later is Berkhout alleen maar kritischer geworden over de koers van Den Haag. ’De politiek heeft elke keer weer de verkeerde keuze gemaakt. Dat kunnen we ze aanrekenen, want ze zijn gewaarschuwd. Ik weet nog goed dat ik tegen mevrouw Netelenbos heb gezegd: het Schiphol-dossier zal de politiek blijven achtervolgen. We zijn er nog steeds mee aan het haspelen.’

Waarom maakt u zich zo druk?

‘Kijk naar Nederland: export is de basis van onze welvaart. We moeten het dus hebben van goede verbindingen naar de wereld. Al het andere moet daar dienstbaar aan zijn. Maar alle bewindslieden en parlementariërs in de afgelopen tien jaar hebben gewoon toegelaten dat Schiphol vol kwam te zitten met franjevluchten. Dat is de kern van het probleem! Zeker 100.000 van de 500.000 vluchten hadden er nooit mogen komen. Schiphol laat het van alle kanten afweten. Je merkt het al bij het binnenkomen. Het is enorm druk geworden. Overal zie je rijen, bij de incheckbalies, bij het beveiligingspersoneel, de paspoortcontrole. Dat komt omdat er overal geknepen wordt. Ze hadden de winst niet moeten doorsluizen naar Den Haag, maar moeten investeren in een beter Schiphol! Hoe kun je als overheid zeggen dat de luchthaven vreselijk belangrijk is, en ondertussen elk jaar €150 mln aan dividend uit de kas halen, terwijl je ziet dat een aantal dingen niet goed lopen?’

U heeft het veel over ’de politiek’. Het kabinetsbeleid vertegenwoordigt toch de wil van het electoraat?

’Nee. Infrastructuur en Waterstaat en Schiphol is een. Het is echt niet zo dat het ministerie er voor de burger zit. Infrastructuur zit er voor Schiphol. Het is twee handen op een buik. Als ik wat met Netelenbos besprak, had ik een paar dagen later Gerlach Cerfontaine (toenmalig Schiphol-topman, red.) aan de telefoon met de inhoud van dat gesprek. Het is altijd alleen maar groei, groei, groei. Leefomgeving telt niet mee.’

Schiphol was met de Alderstafel toch jarenlang een voorbeeld voor andere luchthavens hoe je kunt overleggen met omwonenden?

’Kent u het begrip kluitjesvoetbal? Hans Alders was daar meester in. Hij zei: “Natuurlijk moeten we het samen oplossen.” Maar dan kwam hij met detailzaken - het maximale aantal vluchten per baan bijvoorbeeld - en dan stortten de bewoners zich erop om dat heel precies uit te zoeken. Ondertussen gingen Schiphol en de politiek gewoon verder met groei. Dat is een hele slimme aanpak. Met al die details wordt het vreselijk ingewikkeld, iedereen wordt er doodmoe van. Als de mensen moe werden, drukte Alders zijn eigen agenda door.’

CV

Prof. Dr. Ir. Guus Berkhout (1940) is emeritus hoogleraar in de geofysica en seismische beeldvorming.

Na een studie elektrotechniek aan de TU Delft (1963) promoveerde Berkhout in 1970 cum laude in de natuurkunde.

Vanaf 1964 werkte hij bij Shell.

In 1976 werd hij hoogleraar aan de TU Delft.

Tussen 1998 en 2001 was hij lid van het college van bestuur van de TU Delft, vanwege meningsverschillen over de toekomstplannen voor de universiteit.

Van 2000 tot 2002 was hij voorzitter van de commissie die het kabinet-Kok II adviseerde over de geluidshinder van Schiphol.

Berkhout is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en senior lid van de Nederlandse Academie voor Technologie en Innovatie (AcTI).

U pleit voor een nieuw stelsel.

‘Het is niet verbazingwekkend dat de discussie over geluidsoverlast en de groei van Schiphol zo verschrikkelijk ingewikkeld en mistig gaat. We weten niet waarover we spreken, want we meten niets. Niemand weet hoeveel lawaai er werkelijk wordt gemaakt, want we werken alleen met onbetrouwbare rekenmodellen. De politiek is gek op modellen. Want modellen hebben knoppen, waar je aan kan draaien. Als het antwoord je niet bevalt, draai je aan die knoppen.’

’De huidige Lden-maat (een maat die geluidsbelasting door omgevingslawaai uitdrukt, red.) is volledig ongeschikt om te bepalen hoeveel hinder mensen hebben van dat vliegtuiglawaai. Vliegtuiglawaai is namelijk heel anders dan verkeerslawaai: het gaat met enorme pieken en dalen. Mensen worden daar helemaal gek van: het is onvoorstelbaar hinderlijk. Dat vraagt om een heel andere maat.’

’Daarom moeten we een geluidsdatabase opbouwen van het daadwerkelijke lawaai, gekoppeld aan een database van de werkelijk ondervonden hinder. Die kunnen we vervolgens koppelen met een derde database, de klachtendatabase. Zo kunnen we ook de veelklagers er uitfilteren. Dat kan allang, in deze tijden van big data. We analyseren overal tot in detail de meest ingewikkelde processen, maar op Schiphol, dat zo belangrijk is voor ons, zitten we nog met ouderwetse modellen te rommelen.’

’Iedereen moet kunnen zien wat er op de luchthaven gebeurt, tot op detailniveau, per vliegtuig, zelfs per piloot. Dit kan een rechtsgeldig meetsysteem opleveren, waar burgers zich op kunnen beroepen en mee naar de rechter kunnen gaan. Daarmee komt ook het vertrouwen terug. Want ook emotie speelt een rol bij beleving van hinder. Hoe sympathiek is de lawaaimaker? Als ik een verdomd aardige buurman heb, is het niet erg dat hij weer aan het timmeren is. Maar als ik een bloedhekel heb aan die man, dan erger ik me rot. Dat is de situatie die is ontstaan.’

Zal luchtvaart niet altijd overlast opleveren?

’We moeten realistisch zijn. Omwonenden van Schiphol zullen altijd een achterstand houden in welzijn. Je kunt geluid van vliegtuigen nou eenmaal niet tegenhouden met een geluidsscherm, zoals bij het verkeer. Maar we kunnen wel eerlijk zijn. We kunnen tegen omwonenden zeggen: heel Nederland profiteert van Schiphol, jullie dragen de lasten en we compenseren dat, bijvoorbeeld met een lagere onroerendezaakbelasting. Alleen al die erkenning is goud waard.’

 

https://fd.nl/economie-politiek/1261587/dit-geklungel-met-schiphol-gaat-me-aan-het-hart

....


Lees meer

 

Pokerspel rond Lelystad Airport

14-Jul-2018

Yteke de Jong en Paul Eldering   De Telegraaf

Er is twijfel of het lukt om vakantieverkeer naar Lelystad Airport uit te plaatsen. Dat blijkt uit een rondgang in de sector naar aanleiding van de publicatie van de zogeheten verkeerverdeelregels (VVR). Alleen luchtvaartmaatschappijen die een landingsslot achterlaten op Schiphol zijn welkom op Lelystad, is het plan van het kabinet.....


Lees meer

 

Lot Schiphol en Lelystad nu in handen van Brussel

13-Jul-2018

Eva Schouten    Up in the sky

Het toekomstige lot van luchthavens Schiphol en Lelystad ligt nu in handen van Brussel. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de verkeersverdelingsregel ter goedkeuring naar Brussel gestuurd.....


Lees meer

 

Minister gaat extra geluid belevingsvlucht Lelystad Airport onderzoeken

09-Jul-2018

Nu.nl

Het vliegtuig dat onlangs een belevingsvlucht uitvoerde rond Lelystad Airport heeft meer geluid gemaakt dan vooraf was berekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat daar onderzoek naar doen. Ze zal ’’deskundigen vragen naar een verklaring hiervoor’’. ....


Lees meer

 

Regiegroep belevingsvlucht: Geluidshinder in milieurapport Lelystad Airport mogelijk onjuist

09-Jul-2018

Paolo Laconi    de Stentor

De verwachte geluidshinder van Lelystad Airport zoals in het milieueffectrapport wordt beschreven is mogelijk onjuist. Dat stelt de regiegroep die de belevingsvlucht op 30 mei voorbereidde in een evaluatie. Ze roept minister Cora van Nieuwenhuizen op onderzoek te doen.....


Lees meer

 

Onderzoek naar groei vliegveld Rotterdam rammelt

09-Jul-2018

Redactie: Marja SolVerslag: Jan Salden   EenVandaag

Het onderzoek naar de kosten en baten van uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport rammelt. Opbrengsten zijn sterk overschat, terwijl de kosten en nadelen voor de omgeving te laag zijn ingeschat. Dat stellen twee economen die op verzoek van omwonenden van de luchthaven de zogeheten ‘maatschappelijke kosten-baten analyse’ (mkba) tegen het licht hebben gehouden. Volgens de onderzoekers biedt het onderzoek onvoldoende basis om een besluit te nemen over groei van het vliegveld en moet het worden herzien. ....


Lees meer

 

Stop met groeidenken Schiphol

08-Jul-2018

Frans van den Berg    Haarlems Dagblad

Het gevoerde Schipholbeleid vormt een zwarte bladzijde in de politieke geschiedenis van ons land. De slechte luchtvaartwet blijft de politiek achtervolgen en de omwonenden zijn er alleen maar op achteruit gegaan.....


Lees meer

 

Tienpuntenplan voor Schiphol van professor Berkhout

07-Jul-2018

Frans van den Berg    Haarlems Dagblad

Omwonenden moeten stoppen met hun slachtofferrol, Schiphol moet niet uit zijn op winstmaken en de politiek moet stoppen met sjoemelmodellen.

Dat zijn drie aanbevelingen die professor Guus Berkhout doet in zijn boek ’Schiphol, een visie op de toekomst’.

In een Tienpuntenplan geeft Berkhout aan hoe Schiphol haar vitale rol voor de Nederlandse economie kan voortzetten, terwijl tegelijkertijd de leefkwaliteit rondom de luchthaven aanzienlijk kan worden verbeterd.....


Lees meer

 

Vliegt er straks echt geen vrachtverkeer laag over Zwolle? Tweede Kamer wordt steeds huiveriger

05-Jul-2018

RTV Oost

De Tweede Kamer is steeds kritischer over vrachtvervoer via Lelystad Airport. Dat komt omdat de minister zich genoodzaakt voelt om meer vrijheid te nemen in de omschrijving van het vliegverkeer dat ze vanaf Schiphol Airport naar Lelystad kan verhuizen. Van Nieuwenhuizen blijft herhalen dat het juridisch niet mogelijk is om alleen bepaalde vluchten of toestellen naar Lelystad te brengen. 

"Ik kan geen beperkingen stellen aan het type vliegtuig en het soort vluchten dat vanaf Lelystad zal plaatsvinden", aldus Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.....


Lees meer

 

Piloten stappen vermoeid en ziek in de cockpit

05-Jul-2018

nos

Een meerderheid van de piloten heeft weleens te vermoeid of ziek een vliegtuig bestuurd. Uit een peiling van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) komt naar voren dat 62 procent er weleens te laat is achtergekomen dat er niet had mogen worden vertrokken.

VNV-voorzitter Van den Hudding noemt de bevindingen zorgelijk. Hij wijt het hoge percentage deels aan de werkdruk. Bijna negen op de tien piloten vinden dat de druk de afgelopen tien jaar is toegenomen.....


Lees meer

 

Zorgen over Lelystad Airport na afwijzing Europese Commissie

03-Jul-2018

Paolo Laconi   de Stentor

AnalyseHet kabinet wilde vakantiemaatschappijen van Schiphol naar Lelystad Airport dwingen. De Europese Commissie veegt die maatregel echter van tafel. Een zware tegenvaller voor Lelystad Airport. Immers: hoe krijg je de Flevolandse luchthaven nu wél vol met vakantievluchten van Schiphol?....


Lees meer

 

Minister sluit akkoord voor veiliger Schiphol

03-Jul-2018

Minister Cora van Nieuwenhuizen en de luchtvaartsector hebben een overeenkomst gesloten om de veiligheid op Schiphol te verbeteren. Kern van het convenant ‘Veiligheidsverbetering Schiphol’ is dat de sector komt tot een integraal veiligheidsmanagementsysteem op de luchthaven. Ook de verbetering van het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen door de Inspectie Leefomgeving en Transport is in de overeenkomst vastgelegd. https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-infrastructuur-en-waterstaat/nieuws/2018/07/02/minister-sluit-akkoord-voor-veiliger-schiphol  ....


Lees meer

 

Minister concludeert ten onrechte dat Schiphol kan groeien

03-Jul-2018

Herman Stil    Het Parool

Schiphol kan ’beperkt groeien’ zonder dat de veiligheid van omwonenden in het gedrang komt. Dat blijkt uit onderzoeken die dinsdag aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Actiegroepen zijn woest.....


Lees meer

 

Beveiligers Schiphol bereiden acties voor: chaos dreigt tijdens zomervakantie

03-Jul-2018

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet    NH

SCHIPHOL - Beveiligers op Schiphol gaan actievoeren op de luchthaven. Dat kunnen stiptheidsacties of zelfs werkonderbrekingen zijn. De beveiligingsbedrijven zijn niet ingegaan op het ultimatum dat de vakbonden FNV en CNV hadden gegeven voor een betere cao. Dat ultimatum gold tot gisterochtend 10.00 uur.....


Lees meer

 

Parkeren melkkoe Eindhoven Airport

30-Jun-2018

Bart-Jan van Rooij   Eindhovens Dagblad

EINDHOVEN - De parkeerplaats is toepasselijk Gold gedoopt: wie een paar uur parkeert tegenover de terminal van Eindhoven Airport is goud geld kwijt.

Wie bij Eindhoven Airport net wat te lang eersterangs parkeert, krijgt een gepeperde rekening. Eén minuutje langer dan 120 minuten parkeren op de zogeheten ’kiss & ride’-plek, vlak bij de terminal en de kassa brengt bijna vijf tientjes in rekening. Bij de betaalautomaat zorgen de woekerprijzen geregeld voor geschrokken en boze gezichten van automobilisten die familie of vrienden ophalen of wegbrengen.  ....


Lees meer

 

Vliegtuigenplaag boven Gouda

29-Jun-2018

Gouds Dagblad

Wat een drukte in de lucht boven Gouda! Nog nooit zo idioot geweest. Drukte boven Korte Akkeren / Gouda. Iedere twee minuten een dalend vliegtuig richting Schiphol.
Om de 2 minuten een vliegtuig over je huis. Lekker zo in de tuin met al die herrie boven je. Nog een week en dan moet het over zijn. Vanochtend valt het mij ook op. Ze vliegen achter elkaar over de wijk heen. Bizar druk in de lucht. Minder dan 2 min verschil. Het lijkt hier Hoonhorst wel. Extreem veel laag overkomend vliegverkeer.....


Lees meer

 

Veiligheidsrisico vliegverkeer Schiphol zwaar onderschat

29-Jun-2018

Omwonenden van Schiphol maken zich ernstig zorgen over het bagatelliseren van de veiligheidsrisico’s van het vliegverkeer op Schiphol. Het in april 2017 uitgebrachte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) is onthullend en onthutsend: ”De Onderzoeksraad acht een besluit over verdere groei (boven het plafond van 500.000 vliegbewegingen), voor of na 2021, pas mogelijk nadat de in dit rapport aanbevolen maatregelen zijn genomen en de risico’s nu en in de toekomst structureel zijn verminderd”. Op basis van de opvolging schrijft de OvV een jaar later: “De partijen moeten zich primair richten op het voorkomen van veiligheidsrisico’s, ook als dit consequenties heeft voor bijvoorbeeld de capaciteit van de luchthaven”.....


Lees meer

 

Uitstoot van luchtvaart en scheepvaart vanuit Nederland buiten klimaatwet

27-Jun-2018

Vandaag werd bekend dat de langverwachte klimaatwet er eindelijk komt. “Door een breed gesteunde Klimaatwet in behandeling te nemen, laat Nederland zien de strijd tegen klimaatverandering serieus te nemen,” aldus Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. “Er zijn maar een paar landen die hun ambities momenteel in een wet hebben verankerd. We vinden het fantastisch dat Nederland zich hiermee bij deze koplopers schaart.

Echter, ten opzichte van de originele tekst worden helaas wel twee stappen terug gezet: het CO2-besparingsdoel is van 55% naar 49% bijgesteld en de keiharde resultaatsverplichting voor 2030 is verdwenen. Dat is teleurstellend en past niet bij de ambities van ‘het groenste kabinet ooit’.....


Lees meer

 

Vijf redenen waarom Schiphol niet kan groeien

27-Jun-2018

Er zijn vele redenen waarom Schiphol niet zou moeten groeien, de vijf belangrijkste op een rijtje

....


Lees meer

 

Omwonenden Schiphol verliezen hoger beroep bij Raad van State tegen ministerie

27-Jun-2018

Jan Salden‏ @jan_salden

Omwonenden #Schiphol verliezen hoger beroep bij Raad van State tegen ministerie over, in hun ogen, "gesjoemel" door toenmalig minister Eurlings met geluidsnormen in 2007.https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=95637&summary_only=&q=  ....


Lees meer

 

Minister moet eind maken aan gedoogsituatie Schiphol

27-Jun-2018

Redactie: Jan Salden, verslag: Marja Sol    EenVandaag

De overheid moet een eind maken aan de gedoogsituatie rond de geluidsoverlast van Schiphol. Het niet optreden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tegen de overschrijding van geluidslimieten rond de luchthaven duurt te lang en ondermijnt de rechtspositie van omwonenden.....


Lees meer

 

Eindhoven-Noord heeft pech met vliegtuiglawaai

24-Jun-2018

Vanda van de Kooi    Eindhovens Dagblad

Defensie stelt in een reactie op klachten van bewoners van Eindhoven-Noord dat de keuzevrijheid van de luchtverkeersleiding klein is, binnen de geldende afspraken.

En daar valt nu niet aan te tornen, aldus het Eindhovense college van B en W in antwoord op vragen van het Bewoners Platform Woensel Noord. ....


Lees meer

 

Duizenden mensen in zes plaatsen protesteren tegen groei luchtvaart

23-Jun-2018

Nu.nl

Enkele duizenden demonstranten protesteren zaterdagmiddag in zes plaatsen tegen de groei van de luchtvaart. Met spandoeken met opschriften als ’Luchtvaart groeien doet de aarde gloeien’, ’Luchtvaart die zorgen baart’, ’Red de rust in Hoenderloo’ en ’Noodlanding voor het klimaat’ tekenen zij verzet aan tegen de toename van het aantal vliegbewegingen.....


Lees meer

 

Schiphol is een van de goedkoopste luchthavens

23-Jun-2018

 
....


Lees meer

 

Minister gaat verplaatsing Schiphol naar Noordzee onderzoeken

23-Jun-2018

Het Financieele Dagblad

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat een verplaatsing van Schiphol naar de Noordzee onderzoeken. Een Kamermeerderheid had daarom verzocht. De VVD-bewindsvrouw komt met een ’quick scan’, die mogelijk leidt tot een uitgebreidere studie en aanbevelingen in de volgend jaar te verschijnen Luchtvaartnota.....


Lees meer

 

Maastricht Aachen Airport in verzet tegen nieuwe vliegtaks

23-Jun-2018

Monique Evers   De Limburger

Vliegveld Maastricht Aachen Airport zal zich gaan verzetten mocht staatssecretaris Menno Snel (Financiën) daadwerkelijk een nationale vliegtaks invoeren om zo de staatskas te spekken.

Dat zegt Jos Roeven, directeur van de luchthaven in Beek.....


Lees meer

 

Belasting op vliegen heeft geen effect op aantal vluchten

23-Jun-2018

Nu.nl

 

Als de overheid een nationale vliegtaks instelt, heeft dat nauwelijks effect op het klimaat, want het aantal vluchten vermindert niet. Dat blijkt uit een uitgelekt onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. Onderzoeksbureau CE Delft analyseerde tien verschillende typen heffingen en concludeert dat in alle gevallen 95 procent van de reizigers blijft vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven.....


Lees meer

 

Het is tijd om Schiphol te laten krimpen

23-Jun-2018

’Het Nederlandse klimaat verwacht van bijna elke sector inspanningen,’ schrijft Tweedekamerlid Lammert van Raan (PvdD) in Het Parool. ’Behalve van de landbouw en de luchtvaart.’Het valt niet uit leggen dat de luchtvaart buiten het aanstaande klimaat­akkoord wordt gehouden. Toch blijft het zelfbenoemde groenste kabinet ooit de buitensporige klimaatkosten van de luchtvaart afwentelen op toekomstige generaties. ....


Lees meer

 

Geluidsberekeningen Schiphol kloppen opnieuw niet

22-Jun-2018

Eelco Hiltermann    RTLZ

Mag Schiphol uitbreiden of niet? Die politiek gevoelige vraag wordt voorlopig niet beantwoord. De reden: een belangrijk adviesrapport verschijnt minimaal twee maanden later dan gepland, omdat de geluidsberekeningen niet kloppen. ....


Lees meer

 

Geen dubbele petten meer voor Schiphol ambtenaren

21-Jun-2018

ANP    Nos

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur maakt een einde aan de dubbele petten van haar ’Schiphol-ambtenaren’. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Tot dusver hadden die ambtenaren op het ministerie twee rollen: ze adviseerden Schiphol bij het opstellen van het milieueffectrapport (MER) en zouden dat rapport vervolgens ook moeten goedkeuren. Van het rapport hangt veel af. Op basis van de berekeningen in dit milieurapport wordt besloten hoeveel Schiphol mag groeien na 2020.....


Lees meer

 

Minister rolt rode loper uit voor Emirates op Schiphol

21-Jun-2018

Klaas-Jan van Woekerom   Luchtvaartnieuws.nl

DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen ziet geen bezwaren om Emirates de ruimte te geven voor een derde dagelijkse vlucht tussen Dubai en Schiphol. De luchtvaartmaatschappij wil met ingang van het winterseizoen naast de twee huidige Airbus A380’s een Boeing 777 op de route inzetten.....


Lees meer

 

Informatie Rijksoverheid over de Luchtvaart

21-Jun-2018

....


Lees meer

 

Grootscheepse verbouwing verkeerstoren Schiphol waardoor 700.000 vluchten mogelijk zijn

21-Jun-2018

Herman Stil   Het Parool

De luchtverkeersleiding op Schiphol gaat de komende drie jaar circa 90 miljoen euro investeren in een verjonging. Zo gaat de verkeerstoren op Schiphol Centrum grondig op de schop en wordt op Schiphol Oost een nieuw trainingcentrum gebouwd.Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) wil daarmee in 2021 klaar zijn voor verdere groei van het vliegverkeer en een nieuwe indeling van het Nederlandse luchtruim.....


Lees meer

 

Meerderheid wil einde aan groei Schiphol: Het wordt gewoon te gek

20-Jun-2018

NH Nieuws

SCHIPHOL - Het NH Nieuws panel vindt verdere groei Schiphol onacceptabel. Dat blijkt uit een enquête van het NH Nieuws, waaraan 940 mensen uit de hele provincie meededen.

Nu Schiphol aan de 500.000 vliegbewegingen per jaar zit, moet de rem erop. Het kabinet heeft bepaald dat het aantal vluchten tot en met 2020 niet verder mag stijgen. Verschillende partijen in de luchtvaartsector pleiten er echter voor om de komende jaren toch verder uit te breiden. Daarvoor lijkt onder Noord-Hollanders onvoldoende draagvlak, gezien de uitslag van onze enquête.....


Lees meer

 

Jan Paternotte D66: Luchtvaart moet nog in het klimaatakkoord

20-Jun-2018

Bezoek bij Schiphol met D66 A’dam & H’meer om te zien hoe de luchthaven met elektrische bussen, warmte/koudeopslag, zonnepanelen op vliegtuigtrappen en groene walstroom CO2-neutraal is geworden. Qua niet-vliegen dan, want luchtvaart moet nog in het klimaatakkoord!

https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384

 

https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384

https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384

https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384https://twitter.com/jpaternotte/status/1008715704395280384

....


Lees meer

 

Vliegen op biomassa? Ga fietsen

20-Jun-2018

Hendrik J. Kaput   MSN Lifestyle

De kranten stonden afgelopen week vol van het goede nieuws: we kunnen straks milieuvriendelijk vliegen op biomassa. De CO2 die we dan uitstoten is niet klimaatverpestend toegevoegd vanuit fossiele brandstoffen, maar behoort dan weer tot de natuurlijke omzet die afkomstig is uit gewassen en hun koolstofcyclus. Te mooi om waar te zijn? Inderdaad. Hendrik Kaput rekent het voor.....


Lees meer

 

Minister zet streep door local rule voor extra cargoslots

20-Jun-2018

Joeri van Ormondt    Up in the Sky

Minister Cora van Nieuwenhuizen zet resoluut een streep door de local rule. In dit lokale richtsnoer was afgesproken wat meer ruimte voor vrachtvluchten op het overvolle Schiphol te creëren. De minister is echter bang dat het maximale aantal vluchten hiermee wordt overschreden.....


Lees meer

 

Demonstratie tegen Schiphol niet op luchthaven zelf

17-Jun-2018

Frans van den Berg    Haarlems Dagblad

Demonstratie tegen Schiphol niet op luchthaven zelf