Vandaag werd bekend dat de langverwachte klimaatwet er eindelijk komt. “Door een breed gesteunde Klimaatwet in behandeling te nemen, laat Nederland zien de strijd tegen klimaatverandering serieus te nemen,” aldus Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. “Er zijn maar een paar landen die hun ambities momenteel in een wet hebben verankerd. We vinden het fantastisch dat Nederland zich hiermee bij deze koplopers schaart.

Echter, ten opzichte van de originele tekst worden helaas wel twee stappen terug gezet: het CO2-besparingsdoel is van 55% naar 49% bijgesteld en de keiharde resultaatsverplichting voor 2030 is verdwenen. Dat is teleurstellend en past niet bij de ambities van ‘het groenste kabinet ooit’. Een reductie van 49% is gewoon niet voldoende om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen en om catastrofale klimaatverandering, zoals het smelten van Antarctica, te stoppen.

Verder blijft hiermee nog steeds de uitstoot van lucht- en scheepvaart vanuit Nederland buiten schot. Daarmee blijven de Parijse klimaatdoelstellingen volstrekt onhaalbaar. Het is ook logisch: als je in Nederland brandstof tankt, moet je ook verantwoordelijk zijn voor de klimaatimpact. Simpel.”

Geschiedenis van de Klimaatwet
Natuur & Milieu maakt zich al sinds 2008 hard voor de komst van een klimaatwet. Hierin trokken we nauw op met o.a. Milieudefensie. Zij maakten een overzichtelijke tijdslijn over de totstandkoming van de wet. Klik hier om deze tijdslijn te bekijken.

https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/klimaatwet-verankert-klimaatambities-in-wet/