De vliegtaks van 7 euro die het kabinet wil gaan invoeren zal weinig effect hebben. Dat zegt directeur van Natuur & Milieu, Marjolein Demmers in een eerste reactie.

Het kabinet wil met het invoeren van een vliegtaks milieuvervuiling zwaarder belasten. Demmers: “Wij zijn blij met het invoeren van een vliegtaks, maar zo’n laag bedrag gaat natuurlijk weinig effect hebben op klimaat, geluidsoverlast of volksgezondheid. Wij vinden dat dit kabinet, dat zich het groenste ooit noemt, dat beter moet kunnen.”

Eerlijke prijs
Eerder dit jaar onderzocht Natuur & Milieu wat een vliegtickets zou kosten als ze normaal belast zouden worden en als de schade door vliegen meegerekend zou worden. De eerlijke prijs van vliegen bleek in totaal dan gemiddeld 63% hoger te liggen.

70 euro
“Het is niet meer te verdedigen dat vliegtickets (maar ook de kerosine) niet worden belast. Tickets zijn daardoor goedkoop, en de vraag naar vliegen veel te hoog. Zou je de luchtvaart wel gewoon belasting vragen, zoals nu bij alle andere sectoren het geval is, dan zouden tickets 35% duurder worden. Gemiddeld kost een ticket ongeveer 200 euro, dus die 7 euro zou eigenlijk 70 euro moeten zijn.”

https://www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/lage-vliegtaks-heeft-weinig-effect/