De actiegroep werd in alle punten in het ongelijk gesteld. De Raad van State stelt de belangen van de NAVO-basis in Geilenkirchen boven die van de omwonenden.

Lees ook: Stop Awacs haalt bakzeil bij Raad van State

Stillere vliegtuigen
De actiegroep wilde via de rechter stillere vliegtuigen afdwingen. Daarnaast wilde ze ook een schadevergoeding voor 180 omwonenden. "In feite is een strijd van tientallen jaren voor niets geweest, want alle juridische middelen zijn nu ten einde", zegt Tak. Hij is niet heel erg verrast door de uitspraak. "Het komt maar zelden voor dat actiegroepen of milieugroeperingen het bij de rechter winnen van de overheid."

Kapot
Actievoerder Nico Trommelen komt namens de actiegroep al 37 jaar op voor de belangen van de bewoners. Hij is er kapot van. "Dit is een klap in ons gezicht, alles wordt in een keer van tafel geveegd en mensenrechten worden ook gewoon geschonden. Het is schandalig", zegt een hevig teleurgestelde Trommelen, die zelf aan de rand van de Awacs-basis woont. Hij had deze uitspraak niet zien aankomen. "De vorige keer hebben we van de Raad van State nog gelijk gekregen en nu dit. Onbegrijpelijk."

Het enige wat volgens Tak nog rest is opnieuw de politiek te benaderen. "Daar zou je nog iets kunnen bereiken, want juridische procedures hebben echt geen zin meer."

https://www.1limburg.nl/stop-awacs-dit-juridisch-het-einde?fbclid=IwAR0TSyIqeMtC3LZQHMha4IHHHP22zEr_w3LJMHePrrNGwGRUHi9KaICvWX4